Apple verwijdert Developer Account van Epic, toekomst Fortnite op iOS in gevaar

Apple verwijdert Developer Account van Epic, toekomst Fortnite op iOS in gevaar

Epic was van plan om Fortnite en de Epic Games Store dit jaar op iOS uit te brengen

Apple heeft de Developer Account van Epic Games verwijderd, waardoor Fortnite op dit moment niet naar iOS kan komen.

Begin dit jaar veranderde Apple vanwege de nieuwe 'Verordening digitale markten'-wet zijn regelgeving in Europa: het bedrijf moet andere ontwikkelaars toelaten hun apps en games via winkels buiten de App Store aan te bieden. Epic liet toen al weten dat Fortnite "dit jaar in Europa terugkeert op iOS, gedistribueerd via het aankomende Epic Games Store voor iOS". In februari kondigde Epic nog aan een Apple Developer Account te hebben verkregen, waarmee bovenstaande plannen mogelijk waren.

Gisteren plaatste Epic echter een blogpost waarin het vertelt dat Apple de Developer Account van het bedrijf heeft verwijderd. "Dit is een serieuze overschrijding van de Europese regelgeving en toont aan dat Apple geen intentie heeft om echte concurrentie op iOS-apparaten toe te laten. (...) Ze ondermijnen ons vermogen om een geldige concurrent te zijn en tonen andere ontwikkelaars wat er gebeurt wanneer je het op probeert te nemen tegen Apple of kritiek uit op hun oneerlijke werkwijze."

Apple op zijn beurt laat in een statement weten dat het alle recht heeft om Epics Developer Account te wissen. Apple verwijst onder andere naar een tweet van Epic-baas Tim Sweeney uit februari waarin kritiek wordt geuit op het bedrijf, waardoor Apple het recht zou hebben om alles rondom Epic Games in het Apple-ecosysteem te verwijderen. Door deze nieuwe ontwikkeling is het niet zeker dat Fortnite ooit nog terugkeert op iOS.

Fortnite is sinds de zomer van 2020 niet meer op traditionele wijze op iOS-apparaten speelbaar. Apple verwijderde de game uit de App Store nadat Epic een eigen betaalsysteem toevoegde, al is het tegenwoordig al wel speelbaar via streamingdiensten als Xbox Cloud Gaming, GeForce Now en Amazon Luna.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Apple is echt walgelijk bezig. Niet dat hun handelspraktijken in het algemeen klantvriendelijk zijn, maar ze laten zichzelf toch wel echt kennen nu. Dat ze nog maar flink wat boetes opgelegd gaan krijgen zodat er hopelijk eens iets gaat veranderen daar. Of van mijn part nog veel meer situaties als dit zodat ze hun eigen imago volledig de grond in boren.

-2
test

Het is niet zo dat Epic nou zo'n heilig boontje is, hoor. Ik probeer de praktijken van Apple niet goed te praten maar het gaat Epic er ook niet om dat het systeem van Apple nu meer open is en dat ze meer spelers kunnen bereiken met Fortnite maar om zelf alleen nog maar meer geld binnen te harken. Spotify en waarschijnlijk Microsoft en nog meer bedrijven zullen binnenkort ook een vernieuwde app uitbrengen maar omdat ze Epic weren is het bedrijf walgelijk bezig? Zou er zelf sowieso niet voor kiezen om Fortnite op een telefoon te spelen maar ieder z'n eigen ding. Vindt het dan ook niet meer dan terecht van Apple. Als je je niet houdt aan de voorwaardes waar je zelf mee akkoord gaat als bedrijf dan kun je consequenties verwachten natuurlijk. Als een andere ontwikkelaar zoiets zou flikken bij de Epic Games Store dan wordt die ontwikkelaar ook hoogstwaarschijnlijk verwijderd en geweerd uit hun store. Epic vraagt ook een percentage van de aankopen als je je spel ontwikkeld met de Unreal Engine en/of uitgeeft op de Epic Store. Zijn hun dan ook walgelijk bezig?

2
test

Je vergelijkt nu een software ontwikkelaar met een hardware gigant. Epic maakt zelf geen hardware, alleen maar software. Wanneer zij hun games store op bijvoorbeeld Windows uitbrengen (zelfs in de Windows store tegenwoordig) hoeven ze daar ook geen percentage te betalen voor iedere verkoop die er gedaan zal worden. De structuur die (onder andere) Apple gebruikt is pure waanzin. Zelfs voor in game verkopen moeten ontwikkelaars Apple een percentage betalen. Oh en alles moet natuurlijk via Apple Pay en er mogen geen links naar een externe store of betaalmethode worden gemaakt. Het werd dan ook hoog tijd dat iemand daar tegenin zou gaan.

-1

Aanbevolen voor jou