Amerikaanse Justitie klaagt Apple aan vanwege monopolypositie op smartphonemarkt

Amerikaanse Justitie klaagt Apple aan vanwege monopolypositie op smartphonemarkt

Een van de gegeven voorbeelden heeft betrekking tot cloudgaming

De Amerikaanse Justitie klaagt Apple aan omdat het bedrijf concurrentie binnen de smartphone- en smartwatch-markt in de weg zou zitten. Cloudgaming-apps worden daarbij als voorbeeld gebruikt.

Apple zou volgens Justitie andere bedrijven tegenhouden om cloudgaming-apps op iOS-apparaten uit te brengen, aangezien dat niet toegestaan is volgens de regels van de winkel. Andere cloudgaming-apps moeten via browsers worden gebruikt op iOS-apparaten, wat ten koste gaat van het bereik.

Justitie redeneert dat Apple dergelijke apps tegenhoudt, omdat cloudgaming het mogelijk maakt om grafisch indrukwekkende games te spelen, zonder dat daar moderne hardware voor nodig is - bijvoorbeeld de allernieuwste iPhone.

Ook 'superapps' - overkoepelende apps met daarin kleinere apps - zijn verboden, aangezien de kleinere apps apart in de App Store moeten staan. Superapps zouden iOS-gebruikers minder afhankelijk van Apple maken. Verder kunnen er met andere apps geen sms'jes verstuurd worden - alleen met iMessage - en kunnen smartwatches van andere bedrijven geen berichten beantwoorden.

In Europa heeft Apple zich onlangs al moeten aanpassen. Hier veranderde het bedrijf dit jaar zijn regelgeving vanwege de nieuwe 'Verordening digitale markten'-wet. Het bedrijf laat ontwikkelaars toe hun apps en games via winkels buiten de App Store aan te bieden. Epic brengt dit jaar dan ook de Epic Games Store naar iOS, en kan daardoor het eerder van iOS geweerde Fortnite weer terugbrengen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

tja ben geen fanboy van Apple maar eigenlijk... Ze ontwikkelen hun eigen hardware Ze ontwikkelen hun eigen software Dus ze hebben een aparaat op de markt waar ze alles van hebben bedacht en ingesteld. Als je klaagt dat dingen niet samen werken, stap je toch over naar een andere aanbieder? Hun marketing is gewoon zo goed dat veel mensen een Apple willen, ook al ben je dan beperkt aan hun systemen. Maar dat is een keuze. Ze zijn enorm groot geworden maar dat hebben ze echt zelf gedaan en eigenlijk is het geen monopolie want er is ook nog Android voor software en er zijn zat verschillende merken die dat ondersteunen. Ik denk als ze kleiner waren dat het niet zon ophef zou zijn.

0

"Als je klaagt dat dingen niet samen werken" Het gaat niet om de consument die klaagt, het gaat om andere aanbieders van cloudgaming apps. Als je dus iets op het platform van Apple wilt doen dan verbindt Apple daar regels aan. Op zich prima. Maar als je een dienst aanbiedt op dat platform en Apple biedt een vergelijkbare dienst aan waar die regels niet voor gelden dan is dat oneerlijke concurrentie. Zo mag Apple met cloudgaming wel native werken, maar andere aanbieders moeten dat via de browser, en op iOS was dat tot voor kort altijd Safaria want alle browser moesten Safari gebruiken als basis. Dat is dus een enorme beperking. Of Spotify moet op iOS een percentage afdragen aan Apple (op zich logissch), maar ze mogen ook niet verwijzen naar hun eigen website waar je ook een abonnement kan afsluiten. Terwijl Apple Music van Apple zelf geen percentage hoeft af te dragen. Ook dat is oneerlijke concurrentie. Apple gebruikt haar eigen platform om andere diensten van zichzelf een betere positie te geven tov concurrerende diensten. Het ding is ook dat Apple inzage heeft in populaire diensten binnen de appstore. Een paar jaar geleden hebben ze gezien hoe populair gaming is op iOS en hebben ze dus een gaming dienst opgezet, maken het de concurrentie lastig, waardoor hun eigen dienst populairder wordt en meer geld binnenharkt. Rinse and repeat. Ze zijn niet de enige natuurlijk, waarom denk je dat Amazon sinds jaren ook zelf elektronica uitbrengt? Ze weten wat populair is in hun webshop, maken het product zelf ook en bieden het goedkoper aan.

0
test

Moeten wij nu ook rechtzaken gaan starten om Xbox cloudgaming op een Playstation te krijgen? Of om Playstation Cloud streaming op de Xbox? Vind dit een beetje gek.

0

Deze rechtszaak is niet gestart door consumenten, maar door Justitie nav een onderzoek van de FTC. Die controleren of er nog wel een open markt is en genoeg concurrentie. Apple beperkt die concurrentie, althans dat zijn zij van mening. Als consument wil je ook concurrentie, als er maar een aanbieder is stijgt de prijs, dat is basic marketing.

0

Aanbevolen voor jou