Special
Top 100 van 2022

De Top 100 van 2022: Deel 4: 25 t/m 11

Vijftien games om alvast wat spaargeld voor opzij te zetten

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar eerst behandelen we vandaag de nummers 25 tot en met 11!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

25. Stalker 2: Heart of Chernobyl

Ontwikkelaar: GSC Game World
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: 28 april 2022

Stalker 2 werd eigenlijk al in 2010 aangekondigd, maar dat project ging twee jaar later kopje onder, gevolgd door een bijna-meltdown van ontwikkelaar GSC Game World. Tien jaar later werd Heart of Chernobyl opnieuw aangekondigd en over een paar maanden kunnen we dan ook echt terug naar het radioactieve gebied rondom Tsjernobyl. Daar hebben we natuurlijk veel zin in!

In de Stalker-serie is de Oekraïense stad Tsjernobyl niet één, maar twee keer getroffen door een nucleair incident. Na de echte ramp van 1986, vond in 2006 nogmaals een mysterieus incident plaats waardoor het gebied nu bevolkt wordt door mutanten en gelukszoekers, en op bepaalde plekken zelfs de natuurwetten zijn aangetast. Die mix van overleven en horror zorgde veertien jaar geleden al voor een indrukwekkende ervaring. Om die reputatie hoog te houden, wendt ontwikkelaar GSC Game World voor Stalker 2 de Unreal Engine 5 aan. Stalker 2 is daarmee een van de eerste games die deze veelbelovende engine in de praktijk gebruikt, dus de verwachtingen zijn op dat vlak behoorlijk hooggespannen. 

Stalker 2
Stalker 2
Stalker 2

24. Gran Turismo 7

Ontwikkelaar: Polyphony Digital
Platforms: PS5, PS4
Releasedatum: 4 maart 2022

Er zijn een aantal zekerheden in de game-industrie. Eentje daarvan is dat er tijdens iedere PlayStation-generatie wel een Gran Turismo verschijnt. Dit keer is ontwikkelaar Polyphony Digital er relatief snel bij met Gran Turismo 7. Het nieuwe deel verschijnt overigens niet alleen voor de PlayStation 5, maar ook nog voor de PlayStation 4 en is daarmee de eerste Gran Turismo die op meerdere consoles verschijnt.

Gran Turismo 7 belooft weer tjokvol content te zitten, met onder andere 420 verschillende auto’s, meer dan negentig circuit-layouts en bovendien de terugkeer van de GT Mode, die dienstdoet als campagne. Daarnaast mag je van een serie als Gran Turismo natuurlijk verwachten dat ‘ie de capaciteiten van een console tot het uiterste pusht. Met een 4k-resolutie, 60 fps, raytracing, 3D audio en haptische feedback lijkt dat wel goed te zitten en mag je PlayStation 5 in maart flink aan het werk om deze game te draaien.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7

23. Ghostwire: Tokyo

Ontwikkelaar: Tango Gameworks
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 2022

De makers van The Evil Within komen in 2022 met een nieuwe horrorgame genaamd Ghostwire: Tokyo. Waar The Evil Within echt een survival-horror game was in de geest van Resident Evil, is Ghostwire een stuk meer gericht op actie. Sterker nog: een van de makers van Doom uit 2016 werd overgeheveld naar Tango Gameworks om te helpen de combat lekker actievol te maken.

In Ghostwire wordt de Japanse hoofdstad overspoeld door bovennatuurlijke wezens, waaronder Slender Man-achtige figuren, schoolmeisjes zonder hoofd, mannen met demonenmaskers en meer van dat soort gespuis. Gelukkig beschikt de speler zelf ook over allerlei speciale krachten om terug te vechten. Ondanks de overname van Microsoft zal Ghostwire: Tokyo vanwege bestaande deals aanvankelijk alleen op pc en PS5 verschijnen. Een Xbox-versie volgt op zijn vroegst pas in 2023.

Ghostwire: Tokyo
Ghostwire: Tokyo

22. A Plague Tale: Requiem

Ontwikkelaar: Asobo Studio
Platforms: pc, PS5, Switch (cloud), Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Jarenlang vloog de Franse ontwikkelaar Asobo Studios een beetje onder de radar door vooral aan licentiegames of ports te werken. In 2019 was A Plague Tale: Innocence dan ook een aangename verrassing. Een vervolg kan dan natuurlijk niet uitblijven en daarom mogen we in 2022 aan de slag met A Plague Tale: Requiem.

Requiem zet het emotionele verhaal van Amicia en haar broertje Hugo voort. Samen moeten ze zien te overleven in een van de donkerste perioden van onze geschiedenis, zo rond de Honderdjarige Oorlog. Opgejaagd door de inquisitie en een nietsontziende rattenplagen moeten de twee hun sluip- en vechtskills gebruiken om te overleven. De omgevingen beloven dit keer wel wat minder grimmig te zijn: de game speelt zich af in meer zuidelijke regionen, waar we kleurrijke steden en idyllische stranden bezoeken. Die locaties komen goed uit de verf doordat A Plague Tale: Requiem een échte next-gen game is, en zich dus niet in hoeft te houden om ook te draaien op oudere hardware. De Switch-versie draait dan ook via de cloud, net zoals bij Innocence het geval is. 

A Plague Tale: Requiem
A Plague Tale: Requiem
A Plague Tale: Requiem

21. Somerville

Ontwikkelaar: Jumpship
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Somerville is de eerste game van ontwikkelaar Jumpship, maar dat betekent niet dat deze ontwikkelaar geen ervaring heeft. De studio is mede opgericht door Dino Patti, die zijn strepen verdiende met Limbo en Inside. Somerville vertoont dan ook de nodige gelijkenissen met die games, hoewel het spel zich niet beperkt tot 2D-actie en zich minder richt op platformen en puzzelen.

Somerville is meer een science fiction-avonturenspel. In de game is de Aarde verwoest door aliens. Een gezin van drie (en hun hond) probeert te midden van deze catastrofe veiligheid te vinden en moet daarvoor samenwerken met andere overlevenden. Dat klinkt als een eenvoudig concept, maar volgens de ontwikkelaar zelf ligt het allemaal nog wel wat ingewikkelder. Ze durven de game zelf in ieder geval niet in een hokje te plaatsen. Geheimzinnig hoor! We gaan komend jaar zien of Somerville wel of niet in een hokje past.

Somerville
Somerville

20. Pokémon Legends: Arceus

Ontwikkelaar: Game Freak
Platforms: Switch
Releasedatum: 28 januari 2022

Veel fans dromen al jaren van een driedimensionale Pokémon actie-RPG die hen compleet vrij laat. Met Pokémon Legends: Arceus lijkt die wens eindelijk in vervulling te gaan. De game speelt zich af in de Sinnoh-regio, ver voor de gebeurtenissen uit Pokémon Diamond en Pearl (of diens remakes, Brilliant Diamond en Shining Pearl, die recent verschenen voor de Switch). Hoewel Arceus géén openwereldgame is, lijkt het er toch op dat we Sinnoh redelijk vrij kunnen verkennen.

Opvallend is dat de speler dit keer direct aangevallen kan worden door wilde pokémon. Een confrontatie schakelt dan niet over naar het bekende turn-based gevechtssysteem, maar wordt real-time uitgevochten waarbij de speler zelf ook gewond kan raken. Uiteraard kun je terugvechten door zelf een pokémon in te zetten. Verder kun je op de rug van sommige pokémon rijden, varen of vliegen. Grafisch breekt Pokémon Legends: Arceus vooralsnog geen potten, maar het is hoe dan ook interessant om te zien hoe deze nieuwe richting voor de serie uitpakt. We hoeven gelukkig niet lang in spanning te zitten, want Pokémon Legends: Arceus verschijnt al in januari. 

Pokémon Legends: Arceus
Pokémon Legends: Arceus

19. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Ontwikkelaar: WayForward Technologies
Platforms: Switch
Releasedatum: Lente 2022

De Wars-serie bestaat al sinds de NES, maar de meest bekende delen (in ieder geval hier in het Westen) zijn toch wel Advance Wars 1 en 2 voor de Game Boy Advance. Het is dan ook geen rare beslissing dat Nintendo uitgerekend die twee delen in een nieuw jasje steekt en uitbrengt op de Switch onder de naam Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp.

De klassiekers werden door WayForward Technologies helemaal opnieuw opgebouwd. Vooral de grafische stijl springt in het oog: de pixelige stijl van de GBA is ingeruild voor meer glimmende 3D-modellen. Dat oogt misschien iets minder charmant, maar wel zo modern. Buiten dat lijkt Re-Boot Camp weldegelijk erg trouw aan het bronmateriaal. Op de wereldkaart zie je de actie schuin van boven. Zodra het tot een confrontatie leidt, zie je beide legers van dichtbij in beeld terwijl ze hun veel te grote wapentuig op elkaar afvuren. Oorlog was nog nooit zo koddig. 

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 18 tot en met 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Salt and Sanctuary nu gratis verkrijgbaar via Epic Games Store Mister Chief-items nu te koop in Halo Infinite-multiplayer
26

Reacties op: De Top 100 van 2022: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Zut

  • 30 december 2021 09:22
  Baldurs Gate, wat een fantastisch spel zet Larian hier neer. Al 1x een hele playthrough gedaan in de Early Access en na elke grote patch toch f snel de nieuwe toevoegingen checken. Maar ik ga nu wachten tot de hele game uit is want constant opnieuw beginnen hou ik niet van en wil ook niet er al helemaal klaar mee zijn voordat ie uit is. Elke patch is weer een uitstekende toevoeging, ben heel benieuwd naar de release datum.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 12:22
  @Zut ik kijk echt enorm uit naar BG3, moet mezelf echt dwingen de game niet al te gaan spelen. Zoals in het stukje staat wil hier echt ervan genieten als het af is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 30 december 2021 09:23
  Stalker 2 lijkt me wel wat. De setting spreekt me aan. Helaas alleen voor de microsoft consoles.

  Verder ben ik benieuwd naar ghostwire, DokeV , advance wars en stiekem ook wel een beetje naar Kirby.

  Oh en ik heb nog nooit een Splatoongame gespeeld buiten een demo. Misschien.. heel misschien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 30 december 2021 09:51
  @Luigi1985 Kwam Stalker 2 niet later ook naar PS5, of is dat nog niet officieel?

  Ik heb Splatoon 1 toen op de WiiU gespeeld en de 1-player storymode uitgespeeld. Het is echt een super leuk platform/shooter met een super dope eind boss. :D
  Ik zou het een kans geven als ik jou was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 30 december 2021 09:54
  @Exalian-1 Officieel heeft STALKER 2 drie maanden exclusiviteit op Xbox, dus daarna kan-ie ook naar PS5 komen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 30 december 2021 11:44
  @MichelMusters Bedankt Michel. Maar het is nu dus nog enkel "KAN ie ook naar PS5 komen" en niets officieels? Hoe groot schat je de kans dat ie ook komt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 30 december 2021 11:56
  @Exalian-1 Zover ik weet is een PS5-versie niet officieel bevestigd (maar correct me if I'm wrong!). Echter, het feit dat er duidelijk is aangegeven dat de game drie maanden console-exclusive is op Xbox, geeft meestal wel aan dat er intenties zijn om het spel ook op andere console(s) uit te brengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2021 13:02
  @MichelMusters jaaaa oke, ik wil nog wel toevoegen dat dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn! Final Fantasy 7 Remake had bijvoorbeeld ook een bepaalde window aan exclusiviteit. Die is inmiddels voorbij, en hij is nog niet op Xbox verschenen.
  Wat ik eigenlijk wil zeggen: zolang er niks is aangekondigd (of zonder hevige geruchten) weet je het maar nooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 31 december 2021 09:17
  @Exalian-1

  Misschien doe ik dat ook wel een keer!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 30 december 2021 12:31
  Day 1 beschikbaar op ook de pc!@Luigi1985

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 31 december 2021 09:18
  @Aquemini

  I know maar ik heb ook geen pc. Hopen dat ie toch nog naar de PS5 komt dan maar. Je kan niet alle consoles in huis hebben (theoretisch wel, maar dat krijg ik er niet niet door heen ;)).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 december 2021 11:39
  Sports Story doet me ietwat aan Stardew Valley denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2021 12:33
  Aardig wat titels dit keer die mij aanspreken.


  Ghostwire: Tokyo

  Beide the evil within games waren leuk om te spelen, maar wederom waren het totaal geen enge survival horror games. Dus ik vind het mooi dat ze nu meer op de actie richten, weet ik in iedergeval dat ik qua engheid geen hoge verwachtingen hoef te hebben. Met het knalwerk gaat het wel goed zitten.


  Pokemon Legends: Arceus

  Zoals jullie al zeggen dit is inderdaad ook voor mij al een droom sinds 1998. Het stemt mij nog niet helemaal hoopvol maar ik laat mij graag verrassen


  DokeV

  Ik weet niet wat het is maar de trailer spraak mij echt 100% aan. Weet nog steeds niet wat ik er van kan verwachten maar mijn aandacht heeft het zeker. Het ziet er in ieder geval vrolijk uit.


  Sifu

  Ik houd van kung fu , ik houd van martial arts. De vecht scenes lijken zo uit the raid en oldboy ( het origineel niet die troep uit hollywood) te komen en laat ik dat nu net awesome films vinden.


  Mario + Rabbids Sparks of Hope

  Bij het eerst deel had ik echt mijn twijfels maar nu weet ik wel beter. Ubisoft en Nintendo zijn samen een gouden combinatie en ik heb mij meer dan vermaakt met het eerste deel dus ik wil er zeker meer van.


  A Plague Tale: Requiem

  Het eerste deel heeft mij positief verrast. De setting is echt goed neer gezet het rauw en hard, en het heeft echt een heel erg goed verhaal die heel erg emotioneel is. Alleen heb ik de game wel op een verkeerd moment gespeeld (de vaste bezoekers van inside.gamer.nl weten wat ik bedoel)

  Wel heeft het eerste deel ook een erg teleurstellend onderdeel, toen ik aan de game begon verwachte ik een realistische game maar uiteindelijk is het een high fantasy game geworden.


  Baldur’s Gate 3

  Ik zit al een tijdje de early acces te spelen en het is echt geweldig. Tot nu toe een goed verhaal met goede vlaggen humor, en de gameplay is echt heerlijk ook erg fijn dat je met heel veel dingen kan experimenteren. Ben echt benieuwd naar de complete game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 14:03
  @coola Sifu spreekt mij ook aan, ik vond Absolver ook geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 14:04
  Ben benieuwd of Starfield op 1 staat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 december 2021 14:11
  @Ziminar spannend he!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2021 14:48
  @Ziminar ik of god of war op 1 staat :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 30 december 2021 14:57
  @Roy36NL @Ziminar vergeten jullie Hollow Knight Silksong niet?! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 30 december 2021 16:21
  @MichelMusters Hollow Knight is nu al zo vaak uitgesteld dat ik me afvraag of die wel uit gaat komen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2021 17:23
  @MichelMusters als die ook nog in 2022 komt dan kom ik tijd te kort :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.