Special
Top 100 van 2022

De Top 100 van 2022: Deel 5: 10 t/m 1

Tijd voor de échte knallers!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Dat is dus vandaag!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

10. Forspoken

Ontwikkelaar: Luminous Productions
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 24 mei 2022

Je gaat in deze top 10 nog meer spellen vinden die tot onze verbeelding spreken, maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Forspoken is het perfecte uithangbord voor die uitspraak, want wat nou als je als ‘gewone’ vrouw uit de moderne tijd ineens in een fantasiewereld vol monsters en magie terechtkomt? Nou, dat spreekt dus tot de verbeelding. Misschien komt het door haar sneakers, maar hoofdpersonage Frey Holland beweegt zich zo soepel door de wereld dat we er nu al helemaal zin van krijgen om Forspoken te spelen in mei.

Bovendien is het de eerste game die volledig uit de koker van Luminous Productions komt, een Japanse studio die is opgericht om games te maken die een breder publiek aanspreken. Binnen onze redactie is dat in ieder geval gelukt. Forspoken is ook een van de weinige games in 2022 die (naast de pc-release dan) exclusief voor de PlayStation 5 verschijnt. Dat levert in ieder geval prachtige en flitsende plaatjes op. Nu maar hopen dat het spel inhoudelijk genoeg vlees op de botten heeft. 

Forspoken

9. Dead Space

Ontwikkelaar: Motive Studios
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S, pc
Releasedatum: Onbekend

Het zijn rare tijden. Er komt een remake van de eerste Dead Space, ongetwijfeld omdat de remake van Resident Evil 2 het zo goed heeft gedaan. De originele Dead Space was dan weer flink geïnspireerd door Resident Evil 4, waar volgens geruchten ook weer een remake van in de maak is. Wie nou precies door wie geïnspireerd is en wanneer zal ons een worst wezen. We zijn vooral blij dat de Dead Space-reeks weer nieuw leven in wordt geblazen. Want wat hebben we Isaac Clarke en zijn hijgende gestamp in de ruimte gemist!

Details over de remake zijn nog schaars, maar het wordt in ieder geval geen één-op-één-overzetting van het origineel naar een nieuwe grafische engine. Gelukkig maar, want de eerste Dead Space speelt naar moderne maatsteven wat stroefjes. Ook werd je wel heel erg van het kastje naar de muur gestuurd tijdens je verblijf op ruimteschip USG Ishimura. Van ons mag ontwikkelaar Motive Studios best wat quality of life-verbeteringen doorvoeren en bijvoorbeeld de soepelere besturing van opvolger Dead Space 2 overnemen. Aan het geraamte wordt gelukkig niet getornd, lijkt het. Behalve als het de bedoeling is natuurlijk, want vergeet niet: cut off their limbs!

Dead Space

8. Stray

Ontwikkelaar: BlueTwelve Studio
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 2022

8 out of 10 Cats kijken er erg naar uit om Stray te spelen volgend jaar. Dat zegt wel het een en ander over het gehalte kattenliefhebbers binnen onze redactie. In deze door Annapurna uitgegeven kattengame speel je zelf als een wantrouwige viervoeter. Vraag ons niet waarom en hoe, maar op een of andere manier ben je als zwerfkatje in een stad vol robots terechtgekomen.

Om de weg terug naar huis te vinden heb je de hulp nodig van de computergestuurde… computers, maar je spreekt hun taal niet. Gelukkig krijg je hulp van de schattige drone B12, die als een soort tolk fungeert. Stray is misschien een beetje een vreemde eend in deze top 10 van blockbusters, maar het concept van spelen als kat is nu eenmaal erg aanlokkelijk. We kunnen niet wachten om alles overal van af te gooien. Hadden we al gezegd dat Stray een rugzakje draagt?

Stray
Stray
Stray

7. Bayonetta 3

Ontwikkelaar: Platinum Games
Platforms: Switch
Releasedatum: 2022

Hebben we nou echt een derde deel in de Bayonetta-serie nodig? Dat we zo erg om nieuwe informatie over Bayonetta 3 verlegen zaten, had meer te maken met de raar lange radiostilte van Nintendo en PlatinumGames dan met ons enthousiasme. Althans, dat dachten we, tot Nintendo met de verlossende eerste beelden kwam, waarin we de heks onder andere tegen een gigantisch monster in de drukke straten van Tokio zien vechten.

Ja, we hebben een derde deel in de Bayonetta-serie echt nodig, want we zijn nog niet klaar om afscheid te nemen van harenmajesteit. Het is weer ouderwets genieten om al die hectische en rare taferelen op het scherm te zien. Een harige kaiju die over omgevallen flatgebouwen surft? Prima! Wij vinden het helemaal mooi en zijn blij dat de Switch volgend jaar weer eens een exclusieve actiegame krijgt, en dan ook nog eens van Platinum-kwaliteit. 

Bayonetta 3

6. Hollow Knight: Silksong

Ontwikkelaar: Team Cherry
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: Onbekend

Indiegame gone blockbuster Hollow Knight zou oorspronkelijk een bescheiden uitbreiding krijgen, maar die bleef maar groeien en groeien. Ontwikkelaar Team Cherry besloot er daarom maar een voltallig vervolg van te maken. We hebben helaas al een hele tijd niets nieuws meer gezien van Silksong, dus alleen de insectengoden weten hoe gigantisch dit tweede deel inmiddels is geworden.

Fans van Hollow Knight moeten het doen met gameplaybeelden uit 2019, inmiddels alweer bijna 2,5 jaar geleden. Eind vorig jaar kwamen er nog wel wat details naar buiten dankzij een feature over Silksong in gametijdschrift Edge. Zo is Hornet, het hoofdpersonage in dit vervolg, een stuk acrobatischer dan de Knight uit Hollow Knight. Vijanden zouden daarom ook een stuk actiever en complexer zijn.

Verder hebben alle beestjes een andere naam gekregen, want Silksong speelt zich niet meer in Hallownest af. Wij kunnen in ieder geval niet veel langer meer wachten om het koninkrijk van Pharloom te ontdekken. Hollow Knight is een van de beste metroidvania’s aller tijden en er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat Silksong voor het origineel onder doet. Als Silksong nog bestaat tenminste. Verlos ons uit ons lijden, Team Cherry!

hollow knight silksong
hollow knight silksong
hollow knight silksong

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 5 tot en met 1

Dit artikel delen:

Lees meer

'Versie van Bully 2 werd in 2009 geannuleerd' Josef Fares geeft context aan 'Fuck the Oscars'-opmerking
44

Reacties op: De Top 100 van 2022: Deel 5: 10 t/m 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 31 december 2021 09:01
  de games in top 5 ben ik het wel mee eens alleen is voor mij volgorde anders.
  Maar stray in top 10 sorry die hoort daar niet tussen vind ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2021 09:11
  Een terechte deel 1 en ik ben heel benieuwd naar hoe Ragnarok gaat verlopen.

  Ergens ook niet zo vreemd dat Kratos er mee te maken heeft.

  In Horizon heb ik ook veel zin en Bayonetta 3 ga ik ook meteen kopen ook al moet ik 1 en 2 nog spelen op de Switch.

  Maar ja dat was een game die ik toen meteen moest kopen omdat je deel 1 erbij kreeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 31 december 2021 09:11
  Heb toch serieuze twijfels bij Forspoken. De gameplay beelden van laatst zagen er niet zo best uit, dus ik denk dat die aanzienlijk lager terecht gaat komen aan het eind van volgend jaar. En zoals hierboven al aangegeven wordt, is Stray een gewaagde keuze zo hoog. Verder een top 10 met veel usual suspects.

  Ik hoop maar dat veel titels het daadwerkelijk redden om in 2022 te releasen. De hele top 3 zou zomaar een jaartje op kunnen schuiven. Maar als het het redden en ze dan ook nog grotendeels de verwachtingen waarmaken, hebben we met het meest spectaculaire gamejaar sinds tijden te maken! Fijne jaarwisseling allemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 31 december 2021 12:41
  @COSMIC_TSAR Forspoken doet mij ook niet zo veel. Ziet er mooi uit, maar verder heel leeg en zielloos…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 31 december 2021 09:23
  Verbaas me vooral dat een remake van Dead Space zo hoog staat. Is natuurlijk allemaal subjectief maar toch. Starfield krijg ik een Cyberpunk gevoel bij, omdat er gewoon nog amper iets bekend is. God of War op 1 ben ik het wel mee eens, Horizon ook. Het wordt hoe dan ook een mooi jaar qua games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 31 december 2021 09:48
  Van de top 6 spreekt de nummer 1 me eigenlijk het minste aan. Elden Ring daarentegen lijkt alles te hebben wat ik bij Breath of the wilde miste, dus daar kijk ik wel naar uit. Nu nog een next gen console bemachtigen ;) 2022 wordt voor mij het jaar waar ik weer ga beginnen met gamen, maar maximaal 3 of 4 games per jaar speel. Maar dan wel alleen de voor mij absolute topgames.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 31 december 2021 10:10
  Zelda en Horizon heb ik al gepreorderd, en zijn mijn onbetwiste nr. 1 en 2 voor komend jaar. In die volgorde. GoW staat geinstalleerd op de PS5 en daar moet ik nou toch echt eens mee verder, alleen een beginnetje gemaakt. Lame maar waar. Skyrim VR gooit al bijna TWEE jaar roet in het eten van alle andere nog te spelen games op de stapel hier. En nog geen enkele uitbreiding aangeraakt.. Verder nog geen idee wat ik ga kopen precies, geen recente Xbox hier dus geen nieuw Bethesda-spul voor nu. Ik heb eerst m'n zinnen gezet op die nieuwe VR headset van Sony, en die wordt vast niet goedkoop. Kwa klappers wordt komend jaar spectaculairder voor me dan dit jaar, ik heb eigenlijk grotendeels titels gespeeld van de jaren ervoor besef ik me nu, o.a. TloU2 en Cyberpunk 2077. Oudere klappers dus.:)

  Iedereen die dit leest alvast een fijne jaarwisseling gewenst! Cheers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dasimoni

  • 31 december 2021 10:16
  Als dit nu de krakers zijn van 2022, dan zie ik het somber in..

  Je kan alleen uitkijken naar Februari waar enkele parels tussenzitten, maar voor de rest.. man man

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 31 december 2021 10:50
  @Dasimoni
  Ik vind er voor iedereen eigenlijk wel wat tussen staan.
  Maar dan ben ik wel heel benieuwd wat jij dan wel toppers vindt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dasimoni

  • 31 december 2021 12:29
  @Akira de enige interessante titels vind ik dan Horizon Forbidden West en Sifu. En de rest is echt armoe troef.

  Maarja wat wil je als je titels gewend bent zoals: The last of us en Uncharted.

  Ik vond trouwens 2 spellen uitsteken dit jaar en dat was Resident Evil village en Abe Soulstorm. De rest te kinderlijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 31 december 2021 10:51
  Elden ring op 5!?
  Daar zullen een aantal redactieleden het vast niet mee eens zijn geweest. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2021 11:09
  @Akira tja het is een democratisch gekozen lijstje :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2021 10:58
  Staat Splatoon 3 er nou niet tussen of heb ik hem over het hoofd gezien? En Project Eve? Overwatch 2 komt denk ik ook wel uit dit jaar aangezien de pro’s er al op over gaan in mei.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2021 11:13
  @sandervs Splatoon stond op 17! Van die andere twee denken we niet dat ze in 2022 uitkomen. Volgens mij was Overwatch laatst nog 'uitgesteld'?

  Maar goed, we zitten er natuurlijk altijd liever naast, want dan hebben we meer games!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2021 11:19
  @ErikNus ik snap dat het lastig is hoor maar waarom staat Hollow Knight er dan wel in en Zelda vorig jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2021 11:25
  @sandervs ja het is geen wetenschap helaas. Zelda was ik het vorig jaar ook niet mee eens, maar zoals we in de regels stellen: we zijn liever te optimistisch dan te pessimistisch. Dus als we een beetje denken dat iets misschien uitkomt, dan gaat ie erin. Maar omdat Overwatch dus laatst is uitgesteld is die geschrapt, en Project Eve was volgens mij nog mensen aan het aannemen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2021 11:29
  @ErikNus ja er gaan wel geruchten dat het pas 2023 wordt, het is ook heel onrustig daar natuurlijk. Splatoon 3 wel erg laag, persoonlijk 100% top 5 voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2021 13:10
  @ErikNus Het is ook heel lastig.

  Nu is al bekend (bijvoorbeeld) dat er een nieuwe ConcernedApe game uitkomt.

  Automatisch een top-10 notering maar goed wanneer die game uitkomt, geen idee. Dit jaar zeker niet schat ik en misschien volgend jaar nog niet eens.

  Dat gezegd er zijn geloof ik beelden van.

  En een lijst is gewoonweg subjectief en het kan ook dat een game toch onverwacht gigantisch tegenvalt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 31 december 2021 11:19
  Ik ben op PS5 eindelijk begonnen aan The Witcher GOTY. Ik heb de game op PS4 nooit uitgespeeld…en ik heb bedacht dat ik me volledig ga focussen op deze game (en er komt nog een next gen update?!). Daarna sowieso Horizon 2, God of War, Gran Turismo en al die andere pareltjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 31 december 2021 11:26
  @Bteqq
  Ooohhh, een eerste playthrough van The Witcher 3…ik ben jaloers. De game is natuurlijk inmiddels al 5 jaar oud (geloof ik) maar zeker toentertijd was het ongeevenaard. Denk wel 1 van de beste, zo niet DE beste, RPG die ik ooit heb gespeeld. Fantastisch als alle verrassingen je nog te wachten staan. Enjoy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.