Vrouwen en videogames zijn twee dingen die moeilijk samengaan. Toch komt het voor dat zelfs diehard gamers een vriendin weten te vinden. Dat niet alle relaties over rozen gaan beschrijft Niels 't Hooft, bekend van Gamesen en het N3 magazine, in zijn nieuwste boek Toiletten.

Het boek beschrijft de relatie tussen de hoofdpersoon, een fervent Nintendo gamer, en zijn vriendin Loes, die nogal nature minded is. Het tweetal kent elkaar pas een paar dagen als ze besluiten te gaan samenwonen. Het liefdesnestje bestaat uit een kleine kamer bij een hospita, die van twee toiletten is voorzien.

Terwijl je met mijn piemel speelde, dacht ik aan videogames. Ik vloog met behulp van mijn magische cape door het prachtige blauwe luchtruim en verzamelde waardevolle gouden munten.

Ondanks de verschillen tussen de twee maakt het samenzijn veel goed en beschrijft 't Hooft op een zeer aannemelijke wijze de relatie tussen de twee personen. Vooral in het begin gaat alles goed en ontdekken de twee de mooie kanten van een relatie. Dat het samenzijn niet alleen rozengeur en manenschijn is wordt later in het verhaal duidelijk als de vlam tussen de twee langzaam begint te doven. Dan komt ook de titel van het boek terug, waarin de twee toiletten als een soort forten gebruikt worden om elkaar niet meer te zien of met elkaar te spreken.

Er zijn door de eeuwen heen allerlei lieden geweest die hun leven hebben gefilosofeerd om het resultaat daarvan aan het papier toe te vertrouwen. In hun boeken staat kennis en met die kennis kun je de wereld begrijpen.

Het gebruik van de ik-vorm geniet niet mijn persoonlijk voorkeur, maar 't Hooft heeft van Toiletten een zeer makkelijk te lezen roman gemaakt waarin gamers aardig wat zaken zullen herkennen. In eerst instantie dacht ik dat het autobiografisch was of dat Niels op een zeer visuele manier zijn fantasie kon beschrijven, want je hebt tijdens het verhaal continu het idee dat je mee mag kijken in de relatie van het tweetal. Het laatste bleek het geval te zijn, want het boek is niet autobiografisch.

Toiletten is 84 pagina's dik, kan in een uur worden uitgelezen en kost 10,95 euro.

Naar aanleiding van het boek stelden we Niels een aantal vragen die je op de volgende pagina kunt lezen.