Tiny and Big: Grandpa's Leftovers komt van de indie-ontwikkelaar Black Pants uit Duitsland. T&B: GL is een bizarre naam, maar het verhaal is nog gekker. Tiny is een raar wezen dat op zoek is naar de onderbroek van zijn opa. Die is gestolen door Big, die de onderbroek over zijn hoofd trekt als Tommie uit Sesamstraat. Met het witgoed op zijn kop, ontwikkelt Big telekinetische krachten waarmee hij zijn achtervolger Tiny het leven zuur maakt. Poehee.

Gelukkig heeft Tiny een paar trucs achter de hand. De belangrijkste daarvan is zijn lasergun. Hiermee kan Tiny alles in het level in stukken hakken. Uiteraard blijven er altijd een paar muren staan, maar verder kan alles in duizend stukjes gesneden worden. Massieve beelden, gigantische rotsformaties, kolossale muren, noem maar op. In een aantal levels kun je zelfs de grond onder je voeten wegbranden, al raden we je dat niet aan.

Door boter snijden

Naast de lasergun bezit Tiny een trekhaak om de rotsblokken mee los te wrikken en om ze mee mee te sleuren. Ook kan hij explosieven afschieten en diee van een afstandje detoneren. Respectievelijk staan deze wapens dus voor het trekken en duwen van objecten. In de praktijk gebruik je de explosieven niet zo veel, aangezien het meeslepen van balken veel preciezer werkt dan de soms onvoorspelbare kinetische druk van explosies.

Met die drie vaardigheden navigeer je door de levels. Je tocht begint in een sandbox-level waar je even vrij kunt oefenen, maar al snel bega je je in meer beperkte, lineaire action-platform levels. Je snijdt de omgeving aan stukken om veilig hoger of lager te kunnen springen. Soms komt het neer op simpelweg een hoekje afhakken, op andere momenten zit je te puzzelen tot je uit wanhoop maar de balk waar je op staat laat vallen. Zoals eerder gezegd, dit werkt slechts af en toe. Meestal val je in een afgrond.

 

Ontwerp meer levels

De levels zitten goed in elkaar. Je kunt lang rommelen zonder jezelf klem te zetten en er zijn genoeg alternatieven te vinden voor de ideale methode. Helaas zijn er veel te weinig levels. Black Pants kiest ervoor om het puzzelgedeelte vrij snel te laten vallen voor actie. Die actie is echter telkens een herhaling van hetzelfde trucje: hak de grond onder de voeten van je vijand vandaan en je wint. Dat wordt gauw saai.

Het is erg jammer dat het kleine ontwikkelteam niet meer levels heeft gemaakt, want de potentie is enorm. Vooral het laatste level, waarin je afdaalt in een afgrond van epische proporties, laat de gameplay schijnen als de beste stukken uit Portal. Ook verandert het verhaal in dit laatste deel ineens van onderbroekenlol naar een macaber mysterie, waardoor je je afvraagt waarom ze het niet gewoon verder vertellen. Helaas weigert Tiny and Big die extra stap te zetten, waardoor het niet in de buurt van spirituele collega's Portal en Psychonauts komt.

Tiny & Big: Grandpa's Leftovers is vanaf nu verkrijgbaar op Steam voor €9,99.