Review

Star Wars Battlefront

Wars van diepgang

Geschreven door Ron Vorstermans op

Star Wars Battlefront schotelt je heel veel toffe momenten voor, barst van liefde voor de licentie en is audiovisueel een onberispelijke game. Het gebrek aan diepgang en content maakt Battlefront helaas beperkt houdbaar, ook al heeft Dice met de Frostbite 3-engine iets neergezet waar je aanvankelijk wild enthousiast van wordt.

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Weergaloos mooi, ademt in alles Star Wars
  • Minpunten
  • Matige shooter-mechanics, geringe houdbaarheid
Star Wars Battlefront heeft ons geconfronteerd met hoe akelig blij we kunnen worden van computerspelletjes. Jeetje, wat voelt het goed om als Darth Vader de inkomende blasterschoten met je lightsaber weg te slaan en van afstand een voetsoldaat het licht uit de ogen te forcechoken. Of om als Luke Skywalker met een force push een Stormtrooper met Speeder Bike en al tegen de bomen van Forest Moon of Endor te werpen.

De esthetiek van een film hebben we zelden, misschien wel nooit zo goed vertaald zien worden naar een game. Dat zit ‘m zowel in het overduidelijke, zoals de soundtrack en de bijna bizar gelijkende animaties, als het subtiele, zoals de manier waarop de cut naar een nieuwe scene wordt ingeluid na een respawn, of de manier waarop lasers tegen gesteente uit elkaar ketsen.

De Frostbite-engine krijgt alle ruimte om te schitteren. De twintig tegen twintig-veldslagen op de map Forest Moon of Endor gaven ons het zeldzame gevoel een game op een next gen-console te spelen. De groene vegetatie toont zich zonder pop-up, waarbij zandpaden worden bezet door omgevallen bomen en langs suizende Speeder Bikes. De practical effects zijn nog zo’n voorbeeld van oog voor detail. De vonkjes die je ziet nadat je op een AT-ST schiet zien eruit alsof ze in een filmstudio zijn nagebootst.

Vermeldenswaardig zijn ook de geluidseffecten, uiteraard met name wanneer je een aardige Dolby-set of headset hebt aangesloten. De ‘pewpew’-geweertjes klinken in een binnenomgeving anders dan in de open lucht (zoals in Battlefield), het afvuren van guns in een Bubble Shield is nutteloos, maar vanwege de audio zeer de moeite waard en het geluid van weerkaatsende lasers op een lightsaber zal menig Star Wars-fan van de bank door de huiskamer doen glijden.

Het geluid zal menig Star Wars-fan van de bank door de huiskamer doen glijden

Geen waterglijbaan

Je komt daar allemaal snel achter.  Het vormgeven van je personage en het kiezen van een gun en skillset (aan de hand van drie slots, waarin je vrij te spelen kaartjes plaatst) is na het opstarten nog niet aan de orde, waardoor je direct kunt losgaan in negen verschillende modi. Hoewel, ‘verschillend’… 

De meest vreemde eend in de bijt is de Fighter Squadron-modus, een strijd in het luchtledige tussen onder meer X-Wings en Tie Fighters dus, waarbij je naar hartenlust kunt stoeien met het vliegende wapenarsenaal dat in de rest van de modi enkel sporadisch beschikbaar is. Ruimtegevechten zijn overigens niet van de partij.

Het restant van de negen modi is meer gewoontjes en varieert vooral in spelersaantallen, bijvoorbeeld veertig spelers in Walker Assault en twaalf in Hero Hunt.  Onze favoriet is Heroes versus Villians, een zes tegen zes-modus met aan iedere kant drie Heroes die maar één keer kunnen respawnen. Heroes versus Villians vormt fijne afwisseling op twintig versus twintig-modi als Walker Assault en Supremacy.

Samenwerken is in al die modi aan de orde, maar Battlefront houdt het basaal. Je hebt maar één partner met wie je een squad deelt, ongeacht de modus. De squadstructuur van Battlefront is dus een stuk beperkter dan die van Battlefield, waarin meerdere spelers een squad delen. 

Er is nog een ander spelsegment waarin je in die beperkte mate samenwerkt. ‘Missions’ is de enige modus naast de multiplayer en laat je het met één iemand, al dan niet in split-screen-co-op, opnemen tegen de kunstmatige intelligentie. Het voldoen aan standaardopdrachten en het omleggen van ‘waves’ aan vijanden weet eerlijk gezegd niet lang te vermaken.

De multiplayermodi variëren in beperkte zin, en met twaalf maps is er ook niet héél veel variatie in omgevingen, zeker niet gezien in iedere modus maar een beperkt aantal maps beschikbaar is omdat de levels uiteenlopen in grootte. Er is waarschijnlijk niet voor niets een uitgebreid dlc-traject aangekondigd, maar zelfs de downloadbare content zal moeilijk kunnen verhelpen dat Battlefront vrij snel in herhaling valt.

Saai

Star Wars Battlefront is meer Star Wars dan shooter. DICE heeft van Battlefront een game gemaakt waar iedereen zich mee kan vermaken. De mechanics zijn simpel en doeltreffend. Zie je een power-up? Loop er overheen en je bemachtigt een nieuw wapen, de mogelijkheid om één van de Heroes te worden of je kunt plaatsnemen in een vlieg- of voertuig. 

Eigenlijk resteert een heel doorsnee shooter

Het schieten is eveneens simpel van aard: de wapens hebben nauwelijks terugslag en zijn meestal zeer accuraat, zelfs op lange afstanden. Met de sniper is het bovendien een eitje om mensen om te leggen, ook als je zelden in competitief verband shooters speelt. De kern van de actie, het knallen, is daarmee easy to learn, maar zeker niet hard to master. De actie voelt beperkt en kaal aan. Als voetsoldaat is het met name een kwestie van rennen naar je objective totdat je wordt neergeknald. Knallen of geknald worden. De variatie schuilt in de power-up’s.

Het is de allereerste keer zeer indrukwekkend om jezelf als Palpatine langs tegenstanders af te werpen en ze van achter te elektrocuteren, maar uiteindelijk is gewenning ook op die actie van invloed. Wanneer het nieuwe eraf is en de prachtige graphics, geweldige geluidseffecten en imponerende Heroes die het slagveld bestrijken niet meer indrukwekkend zijn, resteert eigenlijk een heel doorsnee shooter.

Battlefront is daarmee een schietspel voor iedereen, behalve voor iedereen die veel schietspellen speelt. Dat kan een positief ding zijn als competitief schieten je afschrikt, maar zelfs dan is diepgang in Battlefront ver, ver te zoeken.

Star Wars Battlefront is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Deze recensie is gebaseerd op de PS4- en Xbox One-versies van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bombshell van 3D Realms uitgesteld naar januari 2016 The Binding of Isaac-dlc onwaarschijnlijk voor Wii U en handhelds
70

Reacties op: Star Wars Battlefront

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Hooper

    • 23 november 2015 13:03
    En hebben geen terugslag ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Dre2010

    • 23 november 2015 12:34
    Lol Black ops 3 een 8 en batle front een 7 terwijl BF stukken beter is .
    Black ops 3 kun je vanaf release alleen maar alleen spelen, met vrienden werkt die game gewoon niet fatsoenlijk . Zit je alleen maar wat konstant in de lobby te wachten .

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Ksmai

    • 23 november 2015 12:49
    Als de season pass niet zo achterlijk duur was had ik deze game misschien wel gekocht. Nu wacht ik totdat deze wat goedkoper wordt. Het maakt natuurlijk niets uit, want ook zonder mij zijn de verkoopcijfers vast wel goed, maar het is jammer dat je voor 40% van de game betaald en daarna nog eens 50 of 60 euro betaald voor een season pass. Het is jammer dat wel als gamers hier niet als collectief aan kunnen doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • MeneerAert

    • 23 november 2015 13:04
    Het enige wat je eraan kunt doen is bewustmaking (als dat al een woord is). Ouders hebben hier vaak niet zoveel verstand van dus die kopen zo'n game toch wel voor sinterklaas of whatever. Maar (jong)volwassenen weten wat ze in huis halen en zijn ook wat kritischer omdat het hun eigen geld is wat ze uitgeven.

    Wat dat betreft heb ikzelf een redelijke omslag gemaakt sinds een aantal jaar. Vroeger had ik mijn geld wel neergelegd voor dit met het enige argument: Ik heb het geld ervoor, dus waarom niet? Tegenwoordig kan ik zo'n game ook makkelijk aanschaffen maar ik doe het uit principes niet meer omdat het het gewoon niet waard is. Punt is dat de consument wel wat kritischer mag zijn ipv blindelings op de hype-feeling afgaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    mikmak

    • 23 november 2015 12:59
    De 7 mag van mij wel blijven staan, vind de gameplay echt super vet. Maar om nog eens 60€ neer te legen voor de andere helft content slaat echt werkelijk nergens op.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lord_Bono

    • 23 november 2015 16:22
    €50.- , maar het kan voor veel mensen te veel zijn inderdaad.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • razzie

    • 23 november 2015 13:06
    Tijdens het spelen van de Beta was ik er al klaar mee. De graphics, animaties en sound zijn wel echt on-point, maar de gameplay ligt mij niet. BF4 in arcade ligt me ook niet terwijl ik hardcore echt geweldig vind. En de pickup power ups :(. Voor mij had een BF4 reskin beter uitgepakt!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    SuperDre

    • 23 november 2015 13:45
    En voor mij dus weer niet, 'realistische' shooter voor een Star wars game is gewoon geen reet aan (maargoed, ik vind sowieso een 'realistische' shooter weinig aan, geef mij maar mooi arcade)..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    xeros

    • 23 november 2015 13:30
    Een 8+ was wel op zijn plaats geweest.

    12 maps en 9 multiplayer modes is misschien niet heel veel, maar toch niet minder dan een gemiddelde online shooter
    Tel daar bij op de uitstekende graphics, 60 fps en autentieke sound en dedicated servers.
    Ook totaal geen launch problemen gehad.

    Je moet de game beoordelen op wat die is en niet wat die niet is.
    Het is een casual online multplayer SW shooter.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    G.T

    • 23 november 2015 14:16
    Dan hadden ze het ook geen Battlefront mogen noemen hé.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lord_Bono

    • 23 november 2015 16:23
    Want? Het is een "reboot" van de Battlefront serie door de ogen van Dice. Het is geen Battlefront 3, dus moeten mensen het daar ook niet op beoordelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 23 november 2015 17:55
    Het heet Battlefront dus het vergelijken met vorige delen is 100% terecht

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aquemini

    • 23 november 2015 13:40
    wellicht volgend jaar als ie voor een prikkie te koop is. Zou hem graag willen spelen, maar heb de tijd niet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Navani

    • 23 november 2015 14:15
    Kwa content is dit gewoon een kaal spel vergeleken de oude Battlefront. Kwa innovatie gaat het achteruit vergeleken een Battlefield game. Was het maar een Battlefield reskin, dan zou het nog stom zijn, maar dan had je meer content met classes en verschillende guns en betere gameplay. Ik verveelde me na 20 minuten spelen in de beta. Dat je dingen moet oprapen vind ik stom. Je rent en schiet alleen maar, 0,0 diepgang. Het is echt een stom spel. De prijs is echt veels te hoog voor wat je krijgt en dan heb ik het nog niet eens over de DLC. De content van de oude Battlefront gaan ze gewoon splitsen in heel veel DLC terwijl je vroeger gewoon alles kreeg in het spel. De graphics en geluid zijn geweldig maar dat zie ik altijd als een bonus in een game. Ik geef dit spel een 1, gewoon omdat ik het niet leuk vind. Ik verbaas me echt over de comments dat mensen dit leuk kunnen vinden. Ik had anders gehoopt maar zoiets kan je wel verwachten van EA.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Stealthlight

    • 23 november 2015 15:44
    "Je rent en schiet alleen maar, 0,0 diepgang." In Battlefield niet?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Navani

    • 23 november 2015 16:29
    Jawel, 1 van de redenen waarom ik battlefield ook niet meer speel, maar kwa gameplay is het nog altijd veel meer divers dan battlefront en de voertuigen voelen veel beter aan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    LarryLicious

    • 23 november 2015 14:56
    Sorry, ik heb gamer.nl erg hoog zitten maar vind het echt een slechte half informatieve review!
    De helft word niet besproken en heeft een te hoog "negatief" gehalte. Mensen die twijfelen om de game te gaan halen kopen hem door zo'n verhaal dus niet.
    Jammer, nergens voor nodig. Loep ligt mijns inziens wel erg groot naast battlefield (e.d.) games.
    En nee, ik ben geen dice of StarWars freak!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Lord_Bono

    • 23 november 2015 16:25
    Precies, maar hoop niet dat mensen zich laten beïnvloeden hierdoor, genoeg reviews die het wel op goede manier reviewen en verwoorden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheRussian

    • 23 november 2015 14:58
    EA heeft de verwachtingen dat zij het zouden verkloten waargemaakt. Daar mogen zij trots op zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    SuperDre

    • 24 november 2015 10:04
    Wat een onzin, de meeste mensen vinden de game wel gewoon leuk, en genoeg reviews die wel positief over de game zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.