Op het Japanse consulaat in Parijs staat een speciale hotline klaar voor toeristen die lijden aan het Syndroom van Parijs. Gemiddeld twintig Japanse toeristen bezwijken jaarlijks aan de grove desillusie die Parijs heet. Van het in Japan gangbare romantische beeld van Frankrijk blijft maar weinig over zodra een norse ober pratend in rap Frans voor je staat. Voor alle al dan niet getraumatiseerde toeristen is er nu Pokémon X en Y, want de Kalos-regio waar de games zich afspelen is de ultieme versie van het romantische Frankrijk. Een wereld waarin iedereen bezig is met mode, cultuur en het zitten in kleine cafés. Een wereld die perfect bij het Pokémon-universum past.

Pokémon X Pokémon X

Schoonheid

Niet alleen in Kalos (het Griekse woord voor schoonheid) draait alles om visuele pracht. X en Y bieden namelijk de grootste visuele verandering die de Pokémon-serie ooit heeft gezien op de handhelds. Al sinds het verschijnen van de animatieserie hopen we op de Pokémon-RPG die ons echt meeneemt naar een fantasiewereld vol unieke wezens, maar pas met X en Y wordt die belofte echt ingelost. De inmiddels honderden Pokémon zijn daarvoor allemaal overgezet naar 3D-modellen en voorzien van unieke animaties. Daardoor komen de Pokémon eindelijk echt als levende wezens over, knuffelbaarder dan ooit.

Ook de wereld zelf is in een driedimensionaal jasje gestoken, al kiest de camera op enkele uitzonderingen na voor het traditionele bovenaanzicht die we van de serie gewend zijn. Visueel ziet de wereld van Pokémon er daardoor fantastisch uit, maar de pracht kent wel een opvallend slachtoffer: stereoscopisch 3D, waaraan de 3DS zijn naam ontleent, is maar sporadisch te vinden. Alleen in de gevechten en enkele kleine binnenomgevingen doet het kijkdooseffect zijn intrede.

Pokémon X Pokémon X

Greatest Hits

Wat X en Y écht tot de ultieme Pokémon-games maakt, is het indrukwekkende aantal aan te vangen Pokémon. Nintendo heeft ons verzocht om geen aantallen te noemen, maar we kunnen rustig verklappen dat het er honderden zijn. In tegenstelling tot Black en White, waarin je bijna alleen maar nieuwe Pokémon trof, spelen met name oude bekenden een gigantische rol. X en Y voelen dan ook aan als een remastered greatest hits-collectie. Helaas gaat iets minder aandacht uit naar de nieuwe Pokémon en voelt het aantal nieuwe monsters zeker in het begin van de game wat laag aan.

X en Y bieden gelukkig meer dan enkel nieuwe Pokémon. Zo introduceren de games voor het eerst sinds Gold en Silver een nieuw Pokémon-type: Fairy, dat in staat is om het Dragon-type enigszins te verzwakken. Pokémon als Marill en Jigglypuff zijn voorzien van het nieuwe type, dat de balans in (overigens altijd gemakkelijk via het touchscreen te bereiken) online wedstrijden behoorlijk verandert.

Pokémon X Pokémon X

Mega Evolutie

Daarnaast introduceren de games de mega-evolutie. Deze nieuwe evolutievorm transformeert sommige volledig geëvolueerde Pokémon tijdens gevechten in een megaversie. De mega-evoluties hebben niet alleen betere basisstatistieken, maar vaak ook nieuwe vaardigheden of zelfs compleet nieuwe types. Zo ontwikkelt Mega-Charizard X zich tot het Dragon-type, terwijl Mega-Charizard Y beschikt over de vaardigheid Drought. Zoals aan de naam al af te leiden is kunnen Mega-evoluties verschillen tussen X en Y, waardoor de games weer een extra onderscheidend element kennen.

Om een mega-evolutie mogelijk te maken, dient de te evolueren Pokémon overigens een speciaal voorwerp vast te houden. Een groot deel van de game draait dan ook om het zoeken naar voorwerpen die een specifieke Pokémon kunnen transformeren. Mega-evoluties zijn daardoor een tactische overweging, want het vasthouden van zo’n voorwerp belet de Pokémon van onder meer berries die op een andere manier een strategisch voordeel kunnen bieden.

Pokémon X Pokémon X

Tamagotchi

Toch is aan de kern van Pokémon niet fundamenteel veel veranderd. Nog krijg je in het begin van de game een gras-, water- of vuur-type en dien je acht gymleiders en de Elite Four te verslaan. Je vecht nog steeds tegen een crimineel team (hier het met schoonheid geobsedeerde Team Flair) en bevecht je talloze Pokémon om het level van je team te verhogen. Een kleine aanpassing is dat je in X en Y ook ervaringspunten krijgt als je een wilde Pokémon vangt, waardoor het vangen van zo veel mogelijk Pokémon een stuk aantrekkelijk is gemaakt. En de nieuwe zwermgevechten (waarin je het met één van je Pokémon tegen vijf Pokémon met een lager level opneemt) en Sky-battles (waarin je alleen met vliegende Pokémon kunt vechten) voegen nog meer variatie toe aan de gameplay.

Ook als speler kun je in X en Y kleine aanpassingen doorvoeren. Niet alleen is het nu mogelijk om het uiterlijk van je trainer aan te passen, enkele minigames maken het tot in detail trainen van je Pokémon makkelijker dan ooit. Het Tamagotchi-achtige Pokémon-Amie stelt je niet alleen in staat om al je Pokémon te aaien, maar ook om je Pokémon meer van je te laten houden. De Super Training-minigames maken het daarnaast mogelijk om statistieken als aanvalskracht tot in detail aan te passen. Pokémon zijn daardoor meer dan ooit jouw Pokémon.

Al met al zijn X en Y de gedroomde Pokémon-games. Dit is niet alleen hét instapmoment voor mensen die nog nooit een Pokémon-game gespeeld hebben, het zijn ook de games die degenen die enkele generaties hebben overgeslagen weer aan de serie kunnen binden. Wat ons betreft zijn X en Y de hoogtepunten in de serie, en dat is een prestatie van formaat.