Review
fall guys

Fall Guys: Ultimate Knockout biedt prachtige chaos

Boontje komt om zijn loontje

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Fall Guys is een grote hit en dat is meer dan terecht. De bizarre minigames leiden tot heerlijk chaotische situaties. Het is jammer dat niet elk spel even leuk is en de teamgames vaak oneerlijk voelen, maar de pret is te groot om het daardoor te laten verpesten.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Heerlijke chaos, veel leuke minigames, unieke insteek, veel cosmetische opties, blijvend interessant
 • Minpunten
 • Oneerlijke teamspellen, aantal oninteressante minigames, serverproblemen, weinig functies voor groepen, ontbrekende opties
Een rondzwaaiende balk tikt het Fall Guys-figuurtje onderuit. Hij vliegt met volle snelheid door het level. Dat moet haast wel misgaan… maar nee! Hij vliegt door de chaos heen en landt juist op een zwevend platform even verderop. Het boonvormig mannetje klimt overeind, rent naar voren en strompelt nog net op tijd over de finish. Op naar de volgende ronde.

Dit is de chaos die de battle royale-game Fall Guys kenmerkt. Het is een bizarre online partygame waarin zestig spelers het tegen elkaar opnemen in een soort spelshow, vergelijkbaar met Takeshi’s Castle of Wipeout. Elke ronde speel je een andere minigame en vallen er deelnemers af, totdat je bij de finale uitkomt en er maar één dappere Fall Guy tot winnaar gekroond wordt.

Vrijwel elke minigame mondt uit in anarchie, maar is simpel genoeg om in één zin uit te leggen. Denk aan opdrachten als ‘ren als eerste over de finish’ of ‘overleef zolang mogelijk’. Gelijk snap je wat de bedoeling is en stort je je vol overgave in het gevecht. De uitkomst hangt vaker af van een beetje mazzel dan van pure vaardigheid, maar dat maakt het juist zo leuk: je weet nooit wat er gaat gebeuren.

Fall Guys

Hoogtepunten

De lijst met minigames kent vele hoogtepunten. Vooral de hindernisbanen zijn leuk, waarbij je over kleurrijke banen racet en rollende ballen, slingerende balken en gapende afgronden ontwijkt. Nog belangrijker is om uit de weg te blijven van andere spelers, want die zijn het meest onvoorspelbaar. Voor je het weet kets je van een concurrent af en de afgrond in, of pakt eentje je vlak voor de finish vast om je in een zee van paars slijm te duwen. In andere ronden moet je vooral zien te overleven, bijvoorbeeld op grote, rollende schijven vol obstakels of een cirkel waar steeds sneller een paar balken rondzwaaien.

Vooral de finales zijn ongekend spannend, omdat het er dan echt op aankomt. Want zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn. Het spannendste finalespel is Hex-a-Gone, waarbij iedereen op een stapel platformen loopt die onder ze verdwijnen. Wie als laatste nog op een platform staat terwijl de rest de afgrond in is gevallen, heeft gewonnen. Je gevoel van totale controle kan in één klap omslaan naar afgrijzen wanneer je per ongeluk een paar verdiepingen naar beneden tuimelt.

Het is heerlijk om elkaar aan te moedigen, te lachen om elkaars blunders en iemand naar de overwinning te schreeuwen.

Een ander finalespel, waarbij één iemand een staart heeft en de rest die af moet pakken, is dan juist weer erg frustrerend. De hit-detectie is inconsistent, waardoor iemand soms van grote afstand je staart weggrist. Ook maakt het niet uit hoe lang je die staart in totaal in het bezit hebt. Alleen degene die hem heeft wanneer de ellenlange timer om is, heeft gewonnen. Het zorgt ervoor dat alleen de laatste secondes echt spannend zijn.

Er zijn wel meer minigames waarbij je vooral zucht wanneer ze weer voorbij komen. Een geheugenspel waarbij stukken fruit op platformen verschijnen en je moet onthouden welke waar staat, is compleet nutteloos. Meestal wordt helemaal niemand geëlimineerd in dit spel, want zelfs als je een geheugen als een zeef hebt, kun je gewoon bij de andere deelnemers in de buurt gaan staan en meeliften op hun succes.

Fall Guys

Oneerlijke teamgames

Vooral de teamgames, waarbij de overgebleven deelnemers ineens moeten samenwerken, zijn over het algemeen van een minder hoog niveau. De onprecieze besturing die in andere spellen voor heerlijke chaos zorgt, veroorzaakt hier vaak frustratie. In Egg Hoarders moet je bijvoorbeeld eieren naar je eigen kamp brengen, maar de besturing om dingen vast te pakken is niet erg secuur.

De teamspellen zijn bovendien vaak buitengewoon oneerlijk. Dit zijn de ronden waarbij je zelf het minste invloed hebt over de uitkomst, omdat je ook afhankelijk bent van de inzet van je teamgenoten. Maar buiten dat worden de teams vaak niet eerlijk verdeeld. Een potje Rocket League-achtig voetbal is hartstikke leuk, maar niet als je het met vijf man tegen zes anderen moet opnemen. Het is onvoorstelbaar dat er een teamspel wordt uitgekozen als er een oneven aantal deelnemers over is.

Fall guys

Met z'n allen

Fall Guys is een gigantische hit, en dat is te merken aan de rokende servers. Dat de game regelmatig niet te spelen is omdat er onderhoud wordt gepleegd, valt natuurlijk te accepteren. Een stuk frustrerender is het wanneer je spel ruw wordt onderbroken terwijl je al een paar ronden hebt overleefd. Dit zal ongetwijfeld in de toekomst worden verholpen, maar is een probleem waar spelers nog altijd mee kampen.

Het spel is op zijn leukst - zoals bijna elke online game - wanneer je het met een groep vrienden speelt. Je kunt een party van vier vormen, wat garandeert dat je in hetzelfde spel zit en bij teamgames in hetzelfde team terechtkomt. Het is heerlijk om elkaar aan te moedigen, te lachen om elkaars blunders en iemand naar de overwinning te schreeuwen.

Er ontbreken daarbij echter ook een aantal belangrijke opties. Je krijgt weinig goede handvaten om als groep van het spel te genieten. Op dit moment is het niet eens mogelijk om te zien wie van je vrienden nog in leven is, waardoor elke ronde eindigt met de vraag: “Zitten jullie er allemaal nog in?” Als je bent uitgeschakeld, zit er niks anders op dan toekijken hoe je teamgenoten verder strijden. Het is natuurlijk logisch dat je dan geen invloed meer hebt op het spel, maar ook toekijken kun je interessanter maken. Bijvoorbeeld door al je teamgenoten in splitscreen bezig te zien, of met statistieken hun voortgang te volgen.

Er ontbreken sowieso een hoop functies die het leven van een Fall Guys-speler plezieriger zouden kunnen maken. Het hoofdmenu is nu nog aardig leeg. Er zijn geen statistieken die je vertellen hoe vaak je hebt gewonnen, of bij welke minigame je het vaakst afvalt. Er is op dit moment niet eens de optie om de camera te inverten (alsjeblieft, voeg dat toe!).

Fall Guys

Ondersteuning

Dat kan allemaal nog veranderen en dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren. Fall Guys is een groot succes en de ontwikkelaar heeft nu al getoond dat ze het goed willen ondersteunen. Er is inmiddels bijvoorbeeld een nieuwe minigame toegevoegd, precies het soort ondersteuning dat deze game voor lange tijd interessant kan houden. Met de huidige lijst minigames kan de game redelijk snel eentonig worden, maar door constant nieuwe spellen in de roulatie te brengen wordt dat gevoel sterk verminderd.

Er is bovendien genoeg reden om te blijven spelen, want de koddige cosmetische voorwerpen zijn een waar genot. Met een gratis Battle Pass verdien je al het een en ander, maar in de dagelijks wisselende in-game winkel zijn de echte parels te vinden. Wie wil er nou geen ananashoofd? Je kunt daarvoor currency kopen met echt geld, maar de game is gul genoeg met beloningen om voldoende items vrij te spelen zonder extra te betalen. Elke match is daardoor een kleurrijke bende, omdat iedereen zijn of haar Fall Guy op een unieke manier aankleedt.

En zelfs zonder beloningen blijft het heerlijk om al die blije boonmannetjes te zien vallen, stuiteren, weer opstaan en uiteindelijk overwinnen. Deze game is misschien niet voor iedereen geschikt, zeker niet als je vindt dat je altijd moet winnen als je ergens de beste in bent. Fall Guys is net zo afhankelijk van chaos en geluk als van pure skills. Natuurlijk kun je wel goed worden in het spel, maar dat betekent niet dat je immuun bent voor een bal die plotseling van korte afstand tegen je aan wordt geschoten. Als je je daar bij neer kunt leggen en je kunt overgeven aan pure willekeur, is Fall Guys een perfecte manier om een glimlach op je gezicht te toveren.

Fall Guys: Ultimate Knockout is nu beschikbaar op PlayStation 4 en pc. De game kan op moment van schrijven gratis gedownload worden door PlayStation Plus-leden.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuw betaalsysteem Fortnite Mobile omzeilt App Store en Google Play Store Microsoft overwoog Halo Infinite in delen uit te brengen
6

Reacties op: Fall Guys: Ultimate Knockout biedt prachtige chaos

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  garciagarcia

  • 13 augustus 2020 15:33
  Prima review waarin 95% van de Fall Guys spelers zich wel in kan vinden lijkt me.

  Die games waarin je een staart moet afpakken mogen wat mij betreft zo snel mogelijk verdwijnen. Ik wil niet zeggen dat ik heel goed ben in de game, maar als ik start met een staart raak ik die eigenlijk nooit kwijt. Daar tegenover staat dat als ik zonder staart start ik maar zelden een staart (of de staart) weet te veroveren. Het grijpen werkt in mijn ogen gewoon niet goed genoeg. Zeker als je achter iemand aan moet rennen die te maken heeft met lag.

  Dat stukje over ongelijke teams bij teamgames was mij ook opgevallen, maar volgens mij heeft dat te maken met mensen die leaven terwijl ze nog niet zijn afgevallen. Vaak zie je namelijk lege blauwe hokken op het moment dat je mensen ziet afvallen. Dat wijst erop dat iemand door een DC of moedwillig de game heeft verlaten. Desondanks is het inderdaad klote om het met 5 man op te nemen tegen 6.

  Ik vind de finale dat je met een aantal man moet rennen naar een kroon bovenaan het level het leukst, want deze heeft wat mij betreft het minst met geluk te maken in de finales. Deze heb ik denk ook het vaakst gewonnen vergeleken met de andere soort finales. De finale met 9 man en één staart vind ik zeer matig. Ik ben de finale 1 keer gestart met staart en ben die niet meer verloren. Dat is in de finales die ik heb gespeeld denk ik 7 van de 10 keer gebeurd. Diegene die begon met de staart rende moeiteloos anderhalve minuut rondjes en won.

  Ik zou de game denk ik een 8,5 geven. Want het is zeer uniek, tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht en als je verliest is het erg makkelijk meerdere factoren aan te wijzen. Dit is één van de weinige games waar je niet echt boos om kan worden als het niet lukt, want je gaat eerder stuk om wat er allemaal gebeurd op je scherm.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 13 augustus 2020 15:38
  @garciagarcia hmm dat van die teams weet ik niet hoor, ik zie dan gewoon staan '11 players left!' en dan selecteert ie doodleuk Fall Ball.

  Ik ben juist heel slecht in die racefinale, doe mij maar Hexagone!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 13 augustus 2020 16:13
  @ErikNus Die finale race is ook gewoon slecht, het is een vrij makkelijke race en je hebt bijna wel altijd 1 of 2 spelers die er perfect doorheen lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeroennn

  • 13 augustus 2020 22:00
  @garciagarcia Het grote probleem bij het pakken van de staart is de waardeloze gameplay vanuit de ps4 ben ik achter gekomen. Zoals je beschrijft is het ontzettend lastig een staart af te pakken omdat het simpelweg gewoon niet synct met de andere spelers.

  Ik heb het spel op de pc geprobeerd en wat een ontzettende verandeming was dat zeg. Soepel en reactief. Staartjes pakken is ineens echt kinderspel geworden. Ik zal de game echt niet meer op de ps4 spelen, daar is sprake van een of andere onverklaarbare lag. Hetzelfde maak ik mee met het voetbal spel wat voor geen meter te timen is op de ps4 en op de pc scoor ik zonder enige moeite met een perfecte timing.

  Ps4 via kabel - Y
  game via monitor - Y

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 13 augustus 2020 23:39
  @Jeroennn hmm ok. Ik vind de game leuk om te spelen, maar ik zou er geen EUR 20,- voor neertellen eerlijk gezegd. Dit blijf ik nog max 2 weken spelen en dan ben ik er wel klaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeroennn

  • 14 augustus 2020 17:32
  @garciagarcia Ik snap dat wel. Ik vermaak me soms nog wel tussendoor vandaar dat ik de overstap wel gemaakt heb. Als je m op de ps4 nog maar even speelt is het ook niet nodig. Naar mijn mening duurt de update met nieuwe spellen simpelweg ook gewoon te lang om spelers te behouden. Ik ben sommige spellen inmiddels wel een beetje beu. Vaak is het nu even een gezellig half uurtje of uurtje spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.