Hoe toegankelijke De Sims 3 ook bedoeld is, bij de installatie van Beestenbende merk je daar weinig van. De validatie van je gekochte versie alleen al, is een taak op zich. Zo is het niet duidelijk waar de code van de Limited Edition van Beestenbende zich precies bevindt. Een zoektocht op Google leert dat deze hetzelfde is als de code voor de extra futuristische slaapplaats en dito etensbak die je kunt downloaden…

Eenmaal opgestart zie je dat je behalve de standaard stad Sunset Valley ook kunt kiezen voor Appaloosa Plains. Het stadje, vernoemd naar een cowboy ranch en een paardenras, is geheel in westernstijl. Er staan in Appaloosa Plains wat lege huifkarretjes en er liggen ergens overblijfselen van een dinosaurus. Die komen weer van pas voor je hond, maar dat is voer voor later.

De hond kun je net als een paard of kat meteen kiezen als je ook je mensen-Sims in elkaar zet. Je kunt kiezen uit tientallen paarden-, honden- en kattenrassen. Zelfs ons prachtige, gitzwarte Friese paard staat erbij. Net als andere mooie paradepaardjes zoals de enorme Shire, de stoere Quarter Horse en de Mustang van 1pk. Als de uiterlijke kenmerken van een ras je niet aanstaan, dan kun je de oren, ogen, lichaamsbouw, tekening en kleur nog aanpassen.

Het spel vraagt zelfs van je om je dieren drie karaktereigenschappen toe te kennen. Die verschillen per dier. Zo kun je je hond 'jager', 'hyper' of 'loyaal' laten zijn, terwijl je paard juist een hekel aan springen kan hebben of ongetraind kan zijn. Vergis je niet, je dieren zijn ook Sims die net zo hard om aandacht zeuren als hun menselijke huisgenoten. Het enige verschil is dat ze geen levenswens hebben. En vooruit, wat meer haar.

Na een dier gekozen te hebben, richt je je huis in, zoals je dat altijd doet. Echter zitten er bij de dierenuitbreiding naast dierenspulletjes zoals paardenstallen en krabpalen, ook schilderijen met beestjes en andere inboedel die een dierlijk tintje heeft. Kijk goed bij de artikelen voor dieren, want als je denkt dat je alleen uit traditionele viervoeters kunt kiezen, dan heb je het mis. Je kunt in je huis allerlei terraria en hokken zetten, voor bijvoorbeeld slangen, knaagdieren en reptielen. Klik op het hok en je mensen-Sim kiest er een huisdier voor, zoals een minipython. Vervolgens kun je ze vrijlaten, dragen, eten geven, enzovoorts. Waarschijnlijk niet in die volgorde trouwens.

Alle dieren in De Sims 3 Beestenbende zien er stuk voor stuk uitzonderlijk aandoenlijk uit, zoals een paard wanneer hij dartelend door de wei met zijn paardenbal speelt. De beesten bewegen exact zoals hun echte soortgenoten dat zouden doen en ze hebben dezelfde behoeften. Paarden worden bijvoorbeeld heel vervelend als ze te weinig beweging krijgen. Of als je ze op stal laat staan met hun zadel nog op. Even een waarschuwing voordat je met je muis naar je opgezadelde ros gaat om je fout te corrigeren: schrik niet van de vertaling.

De Nederlandse vertaling is erg slecht. Er wordt naar een paardenhoofd gerefereerd als kop, afzadelen wordt ontzadelen genoemd, het behang boven de hoeven van het paard wordt verenpak genoemd en ga zo maar door. Natuurlijk zijn sommige aanduidingen als een grapje bedoeld, zoals ongetwijfeld de cavia die womrat wordt genoemd, maar ontzadelen is toch echt een teken dat het is vertaald door iemand die nog nooit een beugel heeft opgestoken.

Dat is jammer, want de rest van de paardendingen is fantastisch uitgewerkt. Je kunt als Sim je paard uitbrengen op een wedstrijd en vaardigheidspunten krijgen met paardrijden. Op de manege in het stadje neem je paardrijlessen, koop je sportpaarden of bied je je dekhengst aan. En je kunt thuis balkjes neerleggen om het springen te oefenen met je trouwe vierhoever.

Onervaren Sims gaan meestal eerst achterstevoren op het paard zitten, wat laat zien hoe knuppelig humoristisch ook deze uitbreiding is. Ook wanneer een paard het wel gehad heeft met ritjes maken: je doet even gek je Sim ligt pardoes op de grond. Gelukkig zijn ze minstens net zo vergeetachtig als grappig, want je Sim wil het paard vrijwel direct weer knuffelen, borstelen, zijn hoeven krabben, laten snuffelen enzovoorts.

Snuffelen is ook voor honden interessant, zij kunnen getraind worden in jagen. Herinner je nog de dinosaurusbotten? Als je je hond goed traint, dan kan hij goud, botten en andere interessante dingen opgraven. Bovendien is het leren van vaardigheden aan je hond voor veel dieren en mensen een wens om meer levensgeluk te krijgen.

De Sims 3 werd tijdens de jaarlijkse 'Proggy Awards' van dierenrechtenorganisatie PETA in 2009 verkozen tot diervriendelijkste game van het jaar. En het zou zomaar kunnen dat ze die prijs dit jaar weer winnen. Zodra je dieren niet genoeg aandacht krijgen of andere behoeften niet vervuld zien worden, dan worden ze ongelukkig. En als ze lang ongelukkig zijn, dan neemt de overheid in een keer al je dieren af. Dus ook al zorg je nog zo goed voor je sterhengst, als je die ene poes vergeet, dan zijn in een keer al je dieren weg.

Dat is een groot nadeel aan de game, omdat je geen waarschuwing krijgt voordat de overheid langskomt op de dag des oordeels. Juist omdat je dieren net zo veeleisend zijn als je menselijke Sims, ben je heel erg druk met ze en er valt een heleboel uit je gezin weg als er in een keer twee of drie Sims verdwijnen. Bovendien is ook niet duidelijk of en hoe je ze terug kunt krijgen, dus je blijft met een leeg gevoel achter.

Het ligt gigantisch voor de hand, maar als je van dieren houdt, dan is dit een uitbreidingspakket dat je simpelweg moet hebben voor De Sims 3. Zeker als je vroeger paardengek was of elke aflevering van Natte Neuzen keek, dan zul je genieten van alle dierlijke maniertjes die je virtuele vierbenigen je brengen. Als je maar niet vergeet dat het ook Sims zijn, met net zulke hevige, eeuwigdurende behoeftes.