Agricultural Simulator 2012. Ja, de game bestaat echt. En aangezien Boer Zoekt Vrouw net op de televisie is geweest en Nederland het boerenland bij uitstek is, behoort Agricultural Simulator 2012 ook wel een beetje aandacht op Gamer.nl te krijgen. Je zult denken: dat is vast enorm saai. Die gedachte zal voor velen kloppen. Maar achter die ‘tijdsverspilling’ van urenlang op een tractor rondrijden tot je een stalen reet van je bureaustoel krijgt, schuilt toch een sprankeltje magie.

Melk is geil

In Agricultural Simulator 2012 speel je een boer. Of liever gezegd: een agrariër, want dat staat netter. Beide verdienen ze de kost met landbouw of veeteelt en dat moet jij in de game ook doen. Net als veel simulatiespellen is Agricultural Simulator 2012 enorm uitgebreid. Je kunt vee houden, akkers inzaaien, eieren verkopen, van mest biogas maken, honderden verschillende voertuigen en aanhangsels kopen en nog veel meer. Keuzeopties heb je in ieder geval zat.

Na de installatie van Agricultural Simulator 2012 is er meteen een update beschikbaar. In het changelog staat onder andere ‘New milk trailer added’. Kijk, daar worden mensen blij van. Het is als een nieuwe sniper voor Call of Duty, alleen dan net iets anders. Als je een nieuw spel begint, word je meteen in het diepe gegooid. Zonder enige uitleg moet je met je boerderij beginnen. Het eerste kwartier had ik niet eens door dat je een tractor moest kopen, dus liep ik als een kip zonder kop door mijn landerijen heen te rennen. Het is namelijk mogelijk om Agricultural Simulator 2012 in eerstepersoonsperspectief te spelen. Het lijkt net alsof je een ietwat oudere shooter speelt, alleen dan bestaat het landschap uit een paar silo’s, weilanden en een grote garage.

De Rolls-Royce en Mustang onder de tractors

In de garage sla je de voertuigen op. Je stuit op merken als Fendt en Challenger, die de Rolls-Royce en Mustang onder de tractors zijn. En ze zien er enorm goed uit. Dat een tractor zo gaaf kon zijn, merk je pas in Agricultural Simulator 2012. Van het startbudget van 700.000 euro kun je een mooie tractor kopen, die verschillen in onder andere snelheid, trekkracht en kleur. Naast tractors kun je voornamelijk aanhangsels aanschaffen, zoals zaaiers, snijders en zelfs een vork waardoor je van de tractor een heftruck maakt.

Agricultural Simulator 2012 bestaat uit een grote map met belangrijke punten. Je moet op verschillende plekken je lading lozen of juist ophalen en nieuwe grondstoffen kopen. In de silo’s op de boerderij kun je bijvoorbeeld brandstof voor je tractor en voer voor je vee opslaan. De silo’s zijn uit te breiden en te verbeteren, net als veel andere aspecten van je boerderij.

Partij van de Dieren: lees niet verder

Je verdient je geld met het verhandelen van vee en haar producten, verbouwen van gewassen en het produceren van biogas van mest. Om te beginnen met het vee: je ziet de koeien, paarden, schapen, kippen of konijnen gewoon op een weiland lopen met een paar hekken eromheen. Niet echt spannend om te zien, maar het is wel een leuk detail. Van de koeien kun je onder andere hun mest en melk gebruiken, van de schapen het wol en van de kippen de eieren, die overigens helemaal niets opbrengen. Mijn kippen gingen dus linea recta naar de slachterij, in een tempo dat de Partij voor de Dieren niet had moeten zien.

Als je dacht dat het houden van vee saai was: wacht maar tot je gewassen moet gaan verbouwen. Wat een pleuriszooi is dat. Ik eet al jaren producten van graan, maar wist niet dat het verbouwen ervan alleen al op de computer zo’n rotwerk is. Je begint met een paar hectare grond. Die grond moet je eerst ploegen. Dat duurt ongeveer vijftien minuten voor één veld. Als je klaar bent met ploegen, ga je de akker bemesten. Na weer een kwartiertje is je land klaar om ingezaaid te worden. Na het inzaaien, dat ook een kwartier duurt, kun je het even laten rusten om het nog twee keer te besproeien met een speciaal soort spray en het natuurlijk vaak te wateren. Wat elk ook een kwartier duurt.

Om dus kort te zijn (wat dit spel niet is): je bent gemakkelijk zo’n vier uur bezig met één akker. Daar komt nog eens bij dat je voor elk proces een ander hulpmiddel nodig hebt. Deze hulpmiddelen verschillen in prijs en kwaliteit, waardoor je later betere spullen kunt kopen en hierdoor ook eerder klaar bent.

Kekke banden- en ploegsporen

Hoe vervelend het verbouwen van zo’n akker ook is, Agricultural Simulator 2012 laat het wel goed en een beetje realistisch verlopen. Een kleine tractor met een grote aanhanger rijdt veel minder snel dan normaal en ook de banden- en ploegsporen ogen erg fijn. Als je alleen maar zwarte grond of groen gras om je heen ziet, ga je namelijk plotseling waarde hechten aan hele gekke dingen.

Een mooie toevoeging aan het spel is de mogelijkheid om werkers in dienst te nemen. Je kunt hen een tractor met hulpmiddel geven en een opdracht voor ze selecteren. Met een druk op de knop wissel je tussen jezelf en je werknemers, waardoor je altijd zicht hebt op je boerderij. En toegegeven: je werknemers en jijzelf werken wekenlang non-stop. Slapen hoort volgens Agricultural Simulator 2012 niet bij het boerenleven. Wat een bikkels.

Schots en scheef

Na urenlang met een tractor over akkers te hebben gereden om ze te ploegen, in te zaaien, te mesten en te oogsten, lijkt het verpakken van los graan echt fantastisch werk. Al het overgebleven opgedroogde graan wordt verpakt tot grote strobalen. Maar dan begint de hel. Je moet met een heftruck al die strobalen – en dat zijn er zo’n dertig per akker – één voor één met de vork oppakken en op een grote aanhanger plaatsen. Eén nadeel: dat is echt vreselijk moeilijk. Portal 2 is er niets bij. De vork van je heftruck gaat elke kant op en omdat de strobaal precies blijft liggen waar jij ‘m neerlegt, staat alles schots en scheef. Resultaat: door het vele heen en weer rijden ben je bijna een uur bezig met strobalen oprapen en vervoeren. Het bracht een paar honderd euro op.

Agricultural Simulator 2012 is, als je van het boerenleven houdt, echt een degelijk spel. Toch kan ik niet ontkennen dat je eruit ziet als een radicaal linkse, veganistische,  weinig sociale en mogelijk niet helemaal lekkere natuurgek, die de hele dag voor zijn lol een digitale boerderij houdt. Mijn vriendin kwam de kamer binnen, zag mij op een tractor rijden en barstte keihard in lachen uit. Je bent dus gewaarschuwd.