Review

1-2-Switch

Party like it’s 49,99

Geschreven door Alicia Tai op
Nintendo heeft met 1-2-Switch iets unieks in handen dankzij de indrukwekkende technologie in de Joy-Con-controllers, verpakt in een hilarische minigamecompilatie. Een gegarandeerd succes op ieder feestje, maar dan wel een waar je 49,99 euro aan de deur moet betalen en je na twee uur weer buitenstaat. En dan kun je misschien toch beter doorlopen.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • HD Rumble is overtuigend, Hilarische partygame
 • Minpunten
 • Geklungel met Joy-Con-polsbandjes , Te hoge adviesprijs, Na één keer heb je het wel gezien
Een toegankelijke game die de kenmerkende functies van een nieuwe Nintendo-console demonstreert: het is zo goed als traditie geworden. Het legendarische Wii Sports werd opgevolgd door NintendoLand op Wii U en nu is het aan 1-2-Switch om dat stokje over te nemen en de consument te overtuigen van wat de Switch allemaal kan. Eén verschil: voorgaande games werden gratis bij de bijbehorende console geleverd, terwijl 1-2-Switch vijftig euro kost.

Het is een beetje alsof Nintendo zijn eigen feestje saboteert, nog voordat het goed en wel is begonnen. 1-2-Switch heeft ineens veel grotere schoenen om te vullen: niet alleen wordt ervan verwacht dat het de unieke kenmerken en trucs van de Joy-Con-controllers toont, maar het moet ook bewijzen dat de game die adviesprijs waard is. 1-2-Switch slaagt maar op één vlak.

Niet kijken maar spelen

1-2-Switch is een succesvolle techdemo die perfect demonstreert wat de Joy-Cons kunnen en wat je er in de toekomst van kunt verwachten. Alle ogen zijn momenteel gericht op Zelda, maar eigenlijk had dat dus op 1-2-Switch moeten zijn. Nou ja, niet letterlijk. In 1-2-Switch word je constant aangemoedigd om je tegenstander aan te kijken, in plaats van het scherm. De tv of Switch wordt naast het kiezen van een spel en het afspelen van korte, grappige uitlegvideo’s ook haast niet gebruikt, dus je leert het spieken naar het scherm snel af. In deze tijd waarin televisieresoluties nooit genoeg K’s kunnen hebben en het oog steeds meer wil, is die aanpak op zijn minst bijzonder te noemen. Maar het werkt.

In 1-2-Switch speel je met minimaal twee en maximaal twintig personen een sloot aan minigames, die allemaal maar één setje Joy-Con-controllers vereisen. Het grote merendeel van deze minigames duurt op zijn hoogst twee minuten en de actie vindt nooit plaats op het scherm. In plaats daarvan dien je je te concentreren op de trillingen van de Joy-Con-controller in de hand, of de gezichtsuitdrukkingen en bewegingen van je tegenstander, of zelfs een combinatie van beiden. Dat is in het begin even wennen, maar al snel staar je diep in de ogen van je tegenspeler en probeer je elkaar te misleiden met schijnbewegingen in een revolverduel of een zwaardgevecht.

Showsteler

Zulke intense confrontaties zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de Joy-Con-controllers, die in 1-2-Switch centraal staan. Het gros van de minigames maakt op allerlei manieren gebruik van de gyroscoop en de HD Rumble die zijn verwerkt in de kleine controllers. Het zijn dan ook deze minigames die de show stelen. De meest memorabele is zonder twijfel Knikkerkampioen, waarin beide spelers moeten raden hoeveel knikkers er in de Joy-Con zitten. Door kleine, plaatselijke trillingen voelt het daadwerkelijk alsof er balletjes door de controller rollen en stuiteren wanneer je de controller heen en weer beweegt. In Kluiskraak is het de bedoeling om de Joy-Con met precisie te draaien – alsof je een kluis kraakt – totdat je een nauwelijks merkbare tik voelt die aanduidt dat je een slot hebt geopend. Wanneer je de reactie ziet van iemand die voor het eerst deze technologie ontdekt, denk je aan die keer dat je je oma voor het eerst Wii Sports liet spelen. Die magie is er namelijk wel.

Niet alle games maken goed gebruik van de unieke functies van de Joy-Con-controllers, maar dat maakt ze niet per se minder leuk. In Snelle Bellers leggen beide spelers de Joy-Con op een tafel en wint degene die het snelst de controller oppakt en “Ja, hallo?” schreeuwt als de telefoon rinkelt. Ongelooflijk simpel, maar hilarisch om te spelen en om te zien. Hoe dieper je in 1-2-Switch duikt, hoe meer het niveau daalt. Je moet er voor openstaan om jezelf compleet voor schut te zetten, maar dan gaat het dak er ook echt af, dankzij absurde minigames als Modeshow, Scheerbeurt en het beruchte Melktijd, waarin je met lange, verticale halen een koe moet melken.

1-2-Uur

Helaas zit daar het euvel van 1-2-Switch. Nadat je alle 28 minigames een keer hebt gezien of gespeeld, is de meeste lol er van af en is er een grote kans dat de console uit gaat en 1-2-Switch in je kast verdwijnt. De game nodigt namelijk nauwelijks uit om nogmaals gespeeld te worden. Naast het kunnen uitkiezen van een specifieke minigame, biedt het spel enkel een Shuffle- en Teamduel-modus aan. Beiden zijn welkome toevoegingen, en vooral Teamduel is een gegarandeerd succes in een grote groep dankzij de competitieve aard, maar er missen extra modi om 1-2-Switch ook op het volgende feestje weer spannend te maken.

Een andere drempel is het feit dat je voor een aantal minigames de polsbandjes op de Joy-Con-controllers moet vastklikken en die voor andere minigames juist weer moet verwijderen. Het haalt de vaart eruit wanneer je juist lekker aan de lopende band aan het spelen bent. Het helpt ook zeker niet dat het vastmaken en losmaken van deze opzetstukjes alles behalve soepel gaat.

Uiteindelijk is dat doodzonde, want 1-2-Switch is wel degelijk een game die we willen aanraden, maar niet voor de huidige adviesprijs. Had de software gratis bij de console gezeten of voor een budgetprijs in de winkelschappen gelegen, dan hadden we een echte knaller gehad.

1-2-Switch is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Disc Jam krijgt nieuwe lanceringstrailer Gamestop: Switch grootste consolelaunch sinds tijden
13

Reacties op: 1-2-Switch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 6 maart 2017 11:55
  Dit had er gratis bij moeten zitten, maarja ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 6 maart 2017 12:03
  Een 6,5 voor een game die je na 1 keer "wel hebt gezien"? Belachelijke score. Als ik een game aanzet en daarna waarschijnlijk nooit meer speel dan zal ik deze hoogstwaarschijnlijk geen 6,5 geven. Ook deze mag weer op de stapel van "Nintendo brilletje op" review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 6 maart 2017 14:21
  @Mrhotshot85
  "Ook deze"? Welke nog meer dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 6 maart 2017 12:08
  €49,99. Dat ze het lef hebben het te durven vragen….

  Daarnaast vind ik het cijfer erg hoog voor een game die je 'na één keer wel hebt gezien', deze had zwaar onvoldoende moeten zijn i.c.m. de extreem hoge prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 maart 2017 13:02
  Gimmick waar je 1 keer naar kijkt en daarna weinig tot geen replay value heeft en voor een 'normale' prijs in de winkel ligt kan je inderdaad niet met een 6.5 belonen.. Zo'n 'game' moet je direct affikken.. Weet je hoeveel kids deze bende kopen omdat er nu nog niet zoveel beschikbaar is? Dit riekt naar goedkoop scoren..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 6 maart 2017 13:04
  6.5 voor een game die je na 1x wel hebt gezien en ook nog 50 eu kost? Pff als deze game gratis bij de console zou zitten kan ik het nog een beetje snappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 6 maart 2017 13:25
  NintendoLand was toch echt niet gratis jongens… Alleen bij de premium editie, waar je er dus gewoon voor betaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tho

  • 6 maart 2017 13:28
  Dit had er als 'light' versie bij moeten zitten met zo'n 10 mini games. Dan zou er later een 'plus' versie verkocht kunnen worden, net als Wii Sport en Wii Sport Resort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 6 maart 2017 13:31
  Ik zie allemaal mensen die een 6,5 te hoog vinden in vergelijking met de prijs. Ik vraag me daarentegen af of je de beoordeling van de game zelf wel van de prijs moet laten afhangen. Ik zie beoordeling en prijs liever gescheiden. kwaliteit en prijs strategie zijn 2 volledig verschillende takken van sport.
  Ik had dus liever iets gezien van als , "het spel krijgt een 8, jammer dat de prijs veel te hoog is".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 6 maart 2017 14:19
  @TripleDad Hier ben ik het mee eens, het is voor jezelf om te bepalen of je een spel de prijs waard vind ja/nee. Anderzijds is dit wel een manier om de ontwikkelaar af te schrikken zulke achterlijke prijzen te vragen natuurlijk.. Maar goed, het is zo wel lastig om in te schatten of het ondanks de prijs misschien toch leuk is..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 6 maart 2017 17:54
  @TripleDad Ik vind het juist onlosmakelijk verbonden. Als je 50 euro voor een game betaalt, dan wil je niet alleen kwaliteit maar ook enige kwantiteit (bv minimaal 8 uur single player om maar wat te noemen). Als dat dan echt ondermaats is, dan mag je dat van mij best terugzien in het cijfer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 6 maart 2017 15:33
  Dat mensen nog zich nog steeds zo blind staren op een cijfer bij een review. vergeet al die cijfers en lees gewoon de review op zich en de plus en-min punten en trek van daaruit je conclusie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 7 maart 2017 19:29
  Diep triest dat je een tientje minder betaalt voor een game die misschien een half jaar in ontwikkeling is geweest. Zelda daarentegen, daar is jarenlang aan gewerkt. Prijs kwaliteitsverhouding is ver te zoeken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.