Dat er gemakkelijk nog een paar honderd man plaats hadden kunnen nemen in de zaal had echter geen enkel effect op de show. Dat Tallarico er al bijna driehonderd shows op heeft zitten is te merken aan de manier waarop hij vanaf het begin af aan het publiek weet te bespelen. De componist van games als Earthworm Jim en Prince of Persia is enthousiast, gevat en sympathiek, zelfs wanneer hij tussen de nummers door even de tijd neemt om zijn Kickstarter te promoten.

Video Games Live

De instrumenten van het orkest van de avond, The Hungarian Virtuosi Chamber Orchestra, zijn stuk voor stuk uitgerust met een microfoon en de muziekstukken zijn allemaal voorzien van de juiste herkenbare geluidseffecten. De soundtrack van bijvoorbeeld Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty klinken daardoor bijna hetzelfde als in de game. Dat het typische orkestgeluid daardoor een beetje verloren gaat is jammer, maar het benadrukt dat Video Games Live vooral een show is.

Dat wordt bevestigd door de lichtshow en de beeldschermen die soms de druk spelende muzikanten laten zien of anders gameplaybeelden van de games in kwestie tonen. Een medley van Castlevania- of Mega Man-nummers komt net wat beter tot zijn recht wanneer het ondersteund wordt door de correcte beelden. Wanneer dit niet mogelijk is, omdat een uitgever als Square-Enix bijvoorbeeld niet mee willen werken, wordt er een andere oplossing gezocht. Foto’s van populaire Final Fantasy-cosplayers of beelden van de Disney-personages die voorkomen in Kingdom Hearts zijn dan een goede vervanging.

Oud en nieuw

Het waren echter niet de aankleding en de presentatie die uiteindelijk de show wisten te stelen. Dat was vooral te danken aan de setlist die uitblonk in diversiteit. Natuurlijk ontbraken lievelingen zoals The Legend of Zelda, Halo en World of Warcraft niet, maar ook Street Fighter II en Mega Man-kregen genoeg aandacht. Ook publieksfavorieten Monkey Island en Chrono Trigger klonken fantastisch.

Video Games Live

Het enige dipje tijdens het meer dan twee uur durende show was The Creed van Assassin’s Creed Unity. Zangeres Riva Taylor die eerder al tijdens de Journey-soundtrack haar luide zangtalenten liet horen kreeg later op de avond de kans om haar lied uit Unity ten gehore te brengen. Dat muziek uit een game die op de avond van het concert nog niet eens uit was niet helemaal leek aan te slaan bij het publiek lag voor de hand. Ook de bijzondere mix van operazang en plotselinge dubstep die de hele zaal op hetzelfde momenten leek te verrassen, sloeg niet helemaal aan. Taylor kwam beter tot haar recht toen ze tijdens het toegift samen met Tallarico op de gitaar Portal’s Still Alive ten gehore bracht en de hele zaal enthousiast meezong.

Sfeer

In tegenstelling tot een gemiddeld optreden van een orkest worden bezoekers van Video Games Live ook aangemoedigd om zich tijdens de gehele show te laten horen. Het zorgt voor een losse sfeer waarin volop gereageerd kan worden op iedere overgang in de muziek en de afwisselende beelden op de grote schermen. Het voelt in het begin misschien een beetje overdreven en geforceerd, maar het werkt ook bijzonder aanstekelijk. Waarom zou je eigenlijk ook stilletjes toe moeten kijken wanneer de muziek uit je favoriete game live gespeeld wordt?

Video Games Live

De geestige opmerkingen van Tallarico en de grappige filmpjes die tussen de nummers door voorbij komen dragen ook bij aan die sfeer, maar zijn niet allemaal even sterk. Een terugkerende serie van fragmenten tijdens de avond is een reeks video’s waarin twee klassieke games met elkaar gemixt worden met alle rare gevolgen van dien. Een komisch idee, maar het gigantische watermerk dat daarbij onderin in het scherm stond zorgde ervoor dat het een beetje onprofessioneel oogde. Ook grappen over Chuck Norris of Duke Nukem Forever voelen anno 2014 een beetje gedateerd. Alsof de tracklist de afgelopen jaren wel was bijgewerkt met games als Skyrim en Uncharted, maar dat de rest een beetje vergeten is. In vergelijking voelde het eerder dit jaar gegeven Games in Concert daarom een stukje chiquer.

Video Games Live is daardoor nog niet meteen overbodig in Nederland. Met zijn strak geregisseerde show, maar desondanks een losse sfeer, is Video Games Live ook een waardige show met gamemuziek. Een vervolg in Nederland, zoals Tallarico al meerdere keren voorstelde tijdens het optreden, zou daarom helemaal niet misplaatst zijn Het publiek liet ook luidkeels merken dat ze dat wel zagen zitten. Als we een verzoekje mogen doen: in de bijzonder goede en gevarieerde setlist ontbrak wel een degelijke Super Mario Medley. Een prima opening voor Video Games Live Amsterdam 2015, lijkt ons.

De foto's in dit artikel zijn van diverse Video Games Live-concerten en niet specifiek van het optreden in Heineken Music Hall.