Terwijl de lente buiten losbreekt begint het gamelandschap er steeds fleuriger uit te zien. Letterlijk, in de vorm van Shelter 2 – waar we deze week een review van hebben – en figuurlijk, met een zich alsmaar verder vullende planning. Maar laten we eerst even een blik achterom werpen.

Heist en heisa
Zoals je afgelopen week kon lezen was Gamer.nl aanwezig op de Game Developers Conference en PAX East, twee prominente gamebeurzen in respectievelijk San Francisco en Boston. In alle heisa daar is het niet altijd mogelijk om ter plekke alle informatie te verwerken tot een of meerdere artikelen, dus je houdt nog het nodige van ons tegoed. Op PAX mocht Ron Vorstermans ruiken aan twee Blizzard-titels, GDC gebruikte Marcel Vroegrijk vooral om de balans op VR-gebied op te maken.

 Qua games vind je deze week op Gamer.nl een mix van groot en klein. Morgen is het eindelijk tijd om aan de slag te gaan met de langverwachte heists in GTA Online, en dat doen wij onder andere in de vorm van een livestream, om gaandeweg te laten zien hoe de roofovervallen-met-planning uitpakken in de online variant van Los Santos. Groot is ook Dragon Ball XenoVerse, waarvan we de pc-versie afgelopen week grondig hebben getest en waarvan je ons oordeel deze week leest. Ook deze week te lezen: oordelen van de Gamer.nl-redactie over Far Cry 4 dlc Valley of the Yetis, puzzelgame A Good Snowman is Hard to Build, Mario vs Donkey Kong, Sunless Sea, Zombie Army Trilogy, de nieuwe Sid Meier-game Starships en meer. Daarnaast komen reviews langs van de MSI GTX 970-videokaart en gaan we aan de slag met pc-gaming in 4K.

Plus en min
Inmiddels kan ik ook wat meer vertellen over Gamer.nl V6. Zoals je afgelopen week hier las hadden we te kampen met een grote technische storing op onze mediaserver. Een kleine week later is de reddingsoperatie mislukt en zitten we daarom nog altijd met dezelfde beperkingen. En dat werkt niet fijn. Dus hebben we besloten al onze energie te stoppen in de afronding van het nieuwe Gamer.nl. Nog steeds zal ik geen lanceerdatum noemen, het enige dat ik kan zeggen is dat deze nu wel heel dichtbij komt.

Een tipje van de sluier: het plus-min-systeem in de reacties verdwijnt op Gamer.nl. Deze vorm van zelfmoderatie is vaker frustrerend dan effectief gebleken, waardoor de onvrede van jullie kant groeide. Wat oorspronkelijk een goed idee leek om moderatie meer vanuit de community te laten komen, werd een systeem waar helaas teveel misbruik van werd gemaakt wanneer iemands mening een ander bijvoorbeeld niet aanstond. Reageren op Gamer.nl V6 is simpelweg dat: je plaatst een reactie, desnoods een reactie op een reactie, en doet dat – hopen wij – zo constructief en onderbouwd mogelijk om de discussie gezond te houden.

Ook verdwijnt de Gamer.nl-app op alle platformen. Dat is een beslissing ingegeven door praktische redenen. Het onderhouden en up-to-date houden van een mobiele applicatie kost veel geld; geld dat wij liever investeren in goede content vanuit bijvoorbeeld onze freelanceredactie. Gamer.nl V6 krijgt volledig responsive design, wat betekent dat de website met al zijn nieuwe functies zich aanpast aan het platform waarop je Gamer.nl bezoekt. Open de website op een iPad en je krijgt een nagenoeg identieke variant als op de desktop, zij het volledig geoptimaliseerd voor het kleinere scherm. En open Gamer.nl op een mobiele telefoon en je krijgt een design dat het uiterlijk van de app ver achter zich laat.

Voordeel voor ons en voor de bezoeker is dat elke technische update op de website direct terug te zien is op elk platform. Zo heb je op Windows-pc, Mac, Linux, tablet en telefoon altijd de laatste versie van Gamer.nl op het scherm en komen de artikelen die wij schrijven en plaatsen in hun ultieme vorm online, ongeacht op welk platform. De app verdwijnt dus, maar daarmee verdwijnt niet de online plek om al je gamenieuws, reviews en achtergronden onderweg te lezen.

Of bekijken. Op Gamer.nl V6 gaan we namelijk gebruikmaken van een eigen videoplayer. Waarom, als er ook zoiets bestaat als YouTube? Omdat ook de player herkent of je de website bezoekt via pc of mobiele telefoon. Omdat het gaat om een lichte player die weinig data en kracht kost om in te laden. En omdat het de Gamer.nl-redactie de mogelijkheid geeft om videoplaylists samen te stellen, bijvoorbeeld op thema of actualiteit.

Bovenstaande zijn slechts kleine spetters verf op een nieuw canvas voor Gamer.nl. Een eerste blik op het nieuwe uiterlijk houd je nog even tegoed; wel kan ik zeggen dat Gamer.nl herkenbaar blijft voor wie de website nu regelmatig bezoekt. We leggen de nadruk op navigatie en leesbaarheid, niet op vernieuwen om het vernieuwen. Voordat we de sluier volledig wegtrekken gaan we vooral veel testen, feedback verwerken, nog meer testen, en hopelijk zo snel mogelijk aftellen naar een lancering.