Preview
Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion maakt indruk door innovatie

Iedereen is van jou

Geschreven door Lucas May op
De lekken en geruchten waren niet te stoppen voordat E3 ook maar begon. Het was dan ook geen verrassing dat Ubisoft de openwereldreeks die draait om hacken ging voortzetten, met dit keer Londen als setting. Ondanks de eerder uitgelekte info wist Watch Dogs Legion ons gelukkig weg te blazen tijdens onze allerlaatste afspraak op E3, voornamelijk door de ongelooflijk uitgebreide simulatie.

Na Chicago en San Francisco in respectievelijk Watch Dogs en Watch Dogs 2, arriveert de gameserie op ons continent. We zeggen bewust niet Europa, aangezien het hier gaat om Londen na de Brexit. De hoofdstad van Engeland is door het falen van de overheid inmiddels een hotspot voor georganiseerde misdaad en opportunistische militaire instanties geworden. Vandaar dat de hackersgroep Dedsec uit de vorige delen inmiddels is getransformeerd tot een verzetsbeweging die de chaos en corruptie tegen wil gaan.

Watch Dogs Legion

Supersimulatie

Een specifiek jaartal wordt niet genoemd, maar in de nabije toekomst staan drones en augmented reality centraal in het leven van de Londenaars. De futuristische make-over werkt uitstekend: de stad wemelt van de drones, gestroomlijnde auto’s en videoschermen, maar is nog steeds goed vies. De setting is uitermate geloofwaardig en een genot om te ontdekken. De geloofwaardigheid van de wereld is overigens niet alleen te danken aan het ontwerp van de omgeving en haar inwoners. In de kern van Watch Dogs Legion ligt een simulatie die werkelijk iets innovatiefs toevoegt aan de Ubisoft-game.

De belangrijkste vernieuwing in Watch Dogs Legion is dat je als werkelijk elk personage dat rondloopt in de wereld kan spelen. En dat is niet gelogen. Je kan werkelijk iedereen kiezen. Elk personage heeft een eigen routine in de wereld en is verbonden aan andere burgers die in Londen wonen. We liepen een bruine pub binnen en kozen een willekeurige bierdrinker uit. Het is slim om te kijken naar de achtergrond van de persoon die je kiest, want ieder heeft zijn of haar eigen voordelen. Zo heeft de een betere hacking-skills, terwijl de ander beter met zijn vuisten is. Het is dus slim (en ook leuk) om te kijken wat voor eigenschappen je team goed kan gebruiken.

Ook is het handig om op de affectie voor DedSec te letten. Het is immers makkelijker om iemand te rekruten die affiniteit heeft met de idealen van jouw verzetsgroep. Eenmaal een kandidaat uitgekozen, zijn er vervolgens nog een aantal stappen voor nodig om hem of haar toe te voegen aan je team. In ons geval moesten we de criminele archieven op het politiebureau van het desbetreffende personage zien te verwijderen en een schuldeiser wegjagen.

Watch Dogs Legion

Een en al klasse

Na deze taken te hebben voltooid is ons gekozen lid overtuigd en sluit ze zich aan bij DedSec. Hier staat je nog een keuze te wachten, want je mag zelf een klasse kiezen. Zoals je waarschijnlijk al kan raden, heeft elke klasse zijn eigen specialisaties en exclusieve gadgets, die elk passen bij een ander soort speelstijl. Voor de agressieve aanpak met guns blazing kies je de Enforcer, waarbij je handige sticky mines ontvangt. Met de Hacker-klasse krijg je uitgebreide hacking-mogelijkheden en een Spider Bot om op afstand schade aan te richten.

De klasse die we echter het liefst gebruikten tijdens onze speelsessie was de Infiltrator-klasse, waarbij stealth centraal staat. Interessant is hier dat je de augmented reality-systemen van je tegenstanders kunt hacken om jezelf of lichamen op de grond (tijdelijk) onzichtbaar te maken. Naast visuele voldoening, zijn de extra mogelijkheden om onopgemerkt te blijven uiterst welkom. De Infiltrator-klasse past ook goed bij een grotere focus in deze Watch Dogs om escalatie en daarbij vuurgevechten te vermijden.

Het moge duidelijk zijn dat de hele gedachte achter Watch Dogs Legion indruk op ons heeft gemaakt door werkelijk iets nieuws toe te voegen aan openwereldgames. Doordat je personages kunnen sterven, ben je geneigd voorzichtiger te werk te gaan tijdens je missies en lijkt het alsof je met echte mensen te maken hebt, in plaats van de zoveelste onsterfelijke videogameprotagonist. We zijn erg benieuwd hoe dit concept op de lange termijn werkt en of we geen diepgang gaan missen die we krijgen als we bij een enkel hoofdpersonage blijven. De eerste indrukken zijn in ieder geval uiterst positief en we kunnen waarderen dat Watch Dogs Legion iets nieuws doet om zich te distantiëren van de traditionele Ubisoft-formule van de laatste jaren.

Watch Dogs Legion is vanaf 6 maart 2020 beschikbaar voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fire Emblem: Three Houses bevat meer dan 200 uur aan content Gears 5 krijgt vanaf 19 juli multiplayertest
8

Reacties op: Watch Dogs Legion maakt indruk door innovatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vogeltje

  • 8 juli 2019 11:57
  Het is natuurlijk wel een mooie indoctrinatie door te zeggen dat Londen, of het gehele VK, er zo uit gaat zien door de Brexit.

  Desondanks dat, heb ik er toch wel zin in. Heb iets minder met al die drones en een halve sci-fi Londen dan een meer realistische versie van de stad, maar toch. Ben benieuwd hoe lang het leuk blijft om geen hoofpersoon in een game te hebben, gezien je alles en iedereen kunt besturen en in hoeverre dat ook echt relevant is aan hetgeen wat je wilt doen.
  Kan Klaas ook écht beter achter muurtjes langs sluipen dan Truus?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 8 juli 2019 12:07
  Sounds good.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FredrickSalmon

  • 8 juli 2019 13:20
  Wat mij zorgen baart, is dat 'iedereen' ook een voice moet hebben, en zijn of haar karakteristieke bewegingen. Je kunt mij echt niet vertellen dat ze voor letterlijk IEDEREEN een stem hebben en een aparte bewegingenset, waardoor het meer lijkt op een skin, dan dat je 'daadwerkelijk iedereen kunt zijn'.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 8 juli 2019 16:15
  Ik blijf nog wel even skeptisch over WD3. Hopelijk blaast het ons omver maar dat betwijfel ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GRDavies

  • 9 juli 2019 08:09
  Ik heb me prima vermaakt met deel 1, maar niet de drang gehad om deel 2 aan te schaffen (mede door de recensies en/of de 'hipster'-vibe van de hoofdpersonage(s)). Ik ben wel een liefhebber van open wereld games, ik hou 'm in de gaten als de reviews er zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BK4LiFe

  • 9 juli 2019 18:17
  @GRDavies Ik heb daar dus bewust niet naar geluisterd. Deel twee is een aanrader als je deel 1 tof vond. Deel twee is eigenlijk een hele goede update van deel 1. Het verhaal gaat nu echt ergens over, het hacken is leuker en alles werkt een stuk fijner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fifa

  • 9 juli 2019 13:05
  Wanneer Engeland de Europese Unie verlaat door de Brexit dan hoort het nog steeds bij het continent Europa. Dus vreemd om Europa niet te noemen. Zwitserland is niet aangesloten bij de Europese Unie maar is ook een land op het continent Europa.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BK4LiFe

  • 9 juli 2019 18:16
  Klinkt goed, maar ik snap nog niet helemaal hoe dit rekruteringssysteem werkt. Dat wordt even afwachten. De voorgaande Watch Dogs zijn ook steeds afgemaakt, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me kostelijk heb vermaakt met beide games. Het verhaal van deel twee was wel sterker, alleen werd het wat vaag naar het einde toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.