Sonic-fans zijn de afgelopen jaren niet bepaald verwend. Zo waren Sonic the Hedgehog (de ‘next-gen’ versie welteverstaan) en Sonic Unleashed niet om over naar huis te schrijven. Een eerste lichtpuntje verscheen in februari in de vorm van de kartgame Sonic & Sega All-Stars Racing, maar de roep om een echte opvolger van de trilogie uit de jaren ’90 is daardoor niet minder geworden. Met Sonic 4 keert Sega terug naar de basis, met een platformer die erg doet denken aan spellen uit het Genesis-tijdperk. De game oogt vrijwel hetzelfde, zij het in een gelikt high def-jasje. Gelukkig hebben we niet te maken met een remake, maar met een geheel nieuw deel in de serie.

In dit vierde deel moet Sonic het wederom opnemen tegen de boosaardige Dr. Eggman. Deze heeft na alweer een beschamende nederlaag besloten voor eens en altijd af te rekenen met de vlotte egel. Een nieuwe strijd om de Master Emerald en de heerschappij over Angel Island barst al gauw los, waarbij Sonic in diverse spannende eindbaasgevechten oog in oog zal komen te staan met de nieuwste creaties van Dr. Eggman.

Opvallend aan Sonic 4 is hoeveel overeenkomsten de game heeft met eerdere delen uit de serie. Zo is het tropische thema in de eerste paar levels, de Angel Island Zone, vergelijkbaar met die uit Sonic 3. Ook de karakteristieke Spin Dash en Rolling Attack keren in dit deel terug. De levels zijn allemaal ontworpen met veel aandacht voor detail en vergen een hoge mate van vingervlugheid. Hoge platformen, lange loopings en diepe dalen zijn aan de orde van de dag. De game doet ook geen concessies qua snelheid en elke wereld heeft nu diverse paden, wat de herspeelbaarheid ten goede komt. Menig gamer zal uren zoet zijn op zoek naar een topscore en het ideale pad langs alle dodelijke pinnen, stoommachines en ander opstakels.  

Sonic Team is erg huiverig met het tonen van Sonic 4, wat het uitspreken van verwachtingen over de game erg lastig maakt. Een gevoel van déjà vu overheerst, hoewel de ontwikkelaar veel nieuwe content beloofd. Qua gameplay en presentatie lijkt dit vierde deel echter prima te passen in de serie. Met het aanbieden van de game in downloadvorm kan Sega wellicht ook nieuwe doelgroepen bereiken. Als trouwe fans staan wij in ieder geval te springen, rollen en duiken om aan de slag te gaan met deze watervlugge platformgame.