Welgeteld één game van de NBA heb ik ooit in eigen persoon bijgewoond (in het Staples Center zag ik ooit een dubbele wedstrijd van de LA Clippers tegen de Denver Nuggets en de LA Lakers tegen de Utah Jazz). Het is niet veel, maar toch maakte mij dat tijdens de Gamescom de meest aangewezen persoon om NBA 2K14 te gaan checken.

NBA 2K14

Speel als een prof

Tijdens de paar wedstrijden die ik speelde, ben ik compleet ingemaakt. En dat is prima, want het geeft maar weer eens aan dat NBA 2K een diepgaande sportserie is die de nodige training vergt. Uiteraard biedt iedere game die ons in de huid laat kruipen van onze atletische helden een vorm van wensvervulling, maar tegelijkertijd is het belangrijk om uitdaging te bieden aan spelers.

Dat laatste doet NBA 2K14 beter dan al zijn voorgangers door het toevoegen van de pro-stick besturing. Met deze nieuwe besturing (die twee jaar in ontwikkeling is geweest) heb je via de rechter stick totale controle over de bal. Met de beweging van de stick kun je gemakkelijk met precisie dribbelen, terwijl het ingedrukt houden van de stick resulteert in een schot. De besturing vergt voor de ongetrainde speler enige gewenning, maar het geleverde resultaat maakt de game dieper, uitdagender en, dankzij het feit dat op deze manier veel meer animaties getoond kunnen worden, ook een stuk mooier.

NBA 2K14

LeBron

Maar met 2K14 is de serie niet alleen een weg in geslagen om een diepere basketbal game te bieden; ook met de zojuist al aangehaalde wensvervulling zit het wel snor. Tenminste, als je fan bent van Miami Heats-speler LeBron James. De sterspeler van Miami staat op de cover van de game, maar heeft ook op andere vlakken intensief samengewerkt met 2K. Zo is de soundtrack van de game samengesteld door James en heeft de hij meerdere dialogen ingesproken om de game van meer authenticiteit te voorzien.

De game lijkt echter wel lichtelijk door te slaan in de LeBron James-obsessie met de toevoeging van de Path to Greatness-modus. Deze singleplayercampagne geeft een speculatieve vooruitblik in de carrière van James en laat je meerdere belangrijke wedstrijden in zijn carrière spelen. Voor fans van de Heats zal de modus ongetwijfeld een mooie toevoeging zijn, maar voor alle overige NBA-fans zal het misschien iets te veel van het goede zijn.

NBA 2K14

Viva Europa

Een leukere toevoeging is, vanuit Europees perspectief althans, de toevoeging van de Euroleague. Naast de NBA is nu namelijk ook de grootste Europese basketbalcompetitie speelbaar. 2K houdt hierbij rekening met de verschillen in regels en speelvelden in beide competities, waardoor de toevoeging van de Euroleague als meer voelt dan een aantal extra teams in het rooster. Over dat rooster gesproken: NBA 2K14 zal uitvoerig gebruikmaken van updates om de basketbal competities zo realistisch mogelijk te benaderen. Dat betekent dat de roosters dynamisch aangepast kunnen worden, bijvoorbeeld door hot of cold streaks van bepaalde spelers zoals die zich tijdens het echte seizoen openbaren.

Verder brengt NBA 2K14 de coöperatieve multiplayermodus Crews terug (vooralsnog exclusief voor de PlayStation 3- en Xbox 360-versie), wat spelers van de eerdere delen ongetwijfeld als muziek in de uren klinkt. Al met al lijkt NBA 2K14 goed op weg om de dominantie basketbalgame van het moment te blijven. De game innoveert, breidt uit en brengt modi terug. Je moet alleen geen hekel aan LeBron hebben.