Rockstar zorgt er nauwkeurig voor dat veel elementen van de tweede uitbreiding nog in nevel gehuld blijven. Het verhaal is zo'n element. We werden louter in een aantal missies gegooid, over de context konden we alleen maar gissen. Je speelt in ieder geval niet met Gay Tony zelf, maar met zijn bodyguard Luis Lopez. Deze man voert koste wat het kost missies uit en doet dat met de meest brute middelen.

Geweren en parachutes

Die brute middelen zijn bijvoorbeeld twee nieuwe geweren. De p90 submachinegeweer draagt niet de gebruikelijke 600 maar 900 kogels en hiermee schiet je zo een hele groep vijanden aan gort. De AA 12 autoshotgun heeft een enorme kracht achter zich, waardoor je zelfs hele autodeuren eraf kunt schieten. Je tegenstander vliegt achteruit wanneer je hem van dichtbij raak schiet. Beide wapens zijn heerlijke toevoegingen aan het arsenaal in de game. Maar de toevoeging die de meeste fans van GTA heel blij zal maken is de parachute. Hij zat niet in GTA IV omdat het niet bij de stijl van die game zou passen, maar bij deze uitbreiding blijkbaar wel. Pak een helikopter en spring eruit; voor je het weet suis je door de lucht.

Maar waarom past de parachute dan wel bij The Ballad of Gay Tony en niet bij GTA IV zelf? Gay Tony lijkt, zonder het realisme en de sterke verhaallijn uit het origineel uit het oog te verliezen, compleet over de top te worden. Het moet iets meer weg hebben van San Andreas dus en gezien veel fans daar wel brood in zagen, heeft Rockstar netjes geluisterd. De overdreven actie moet zich vooral uitten via bovengenoemde items en de missies. We mochten er een aantal spelen en er lijkt geen woord gelogen. De missies leken niet alleen een stuk gevarieerder dan we gewend waren, ze hebben ook nog eens aan puur spektakel gewonnen.

Gevarieerde missies

Zo moet je in één van de missies op het dak van een trein springen. Je gaat op de snelweg op de rand boven het spoor staan, wacht tot de trein voorbij komt en springt er dan op. Wij belandden echt maar op het nippertje op het dak. Vervolgens moet je voorzichtig naar de voorkant van de trein lopen, omdat je het voorste treintoestel los moet koppelen. Plots verschijnen er echter helikopters, die je van alle kanten bestoken. Het is een kwestie van je geweren gebruiken om ze stuk voor stuk tot ontploffing te brengen. Af en toe moet je ook zo plat mogelijk gaan liggen om laagvliegende helikopters te ontwijken. Wanneer je na tientallen helikopters de lucht uit te hebben geschoten eindelijk bij de voorste coupé aankomt, koppel je die los, komt een handlanger met een speciale helikopter de coupé ophalen en lift je er op mee tot je veilig op de grond wordt teruggezet. Wat een achtbaanrit!

In een andere missie pak je een willekeurige boot in de haven en vaar je naar een jacht die in de buurt van Liberty City ligt. Op de jacht staat namelijk een ultramoderne helikopter, die je opdrachtgever graag wil hebben. Onderweg naar de jacht moet je proberen uit het zicht van patrouillerende bootjes te blijven. Ben je eenmaal bij de jacht, dan klim je daar stiekem op en steel je de helikopter. Wanneer je bent opgestegen, krijg je als opdracht om met de raketwerpers op de helikopter, de jacht aan gort te schieten. Constante actie dus, al werd ons ook al vanaf de eerste minuut duidelijk dat de hilarische dialogen zeker niet vergeten worden.

Tot dusver hebben we een te kleine blik in de keuken van Rockstar gekregen om echt een goed beeld te vormen van Gay Tony. De missies, de wapens en de terugkeer van de parachute duiden allen op een net zo afgewerkt verhaal als GTA IV, maar dan met speelsere mogelijkheden en veel over-the-top actie. The Ballad of Gay Tony lijkt GTAIV met een flinke scheut speed te worden. Vanaf 29 oktober bij je (online) dealer verkrijgbaar.