Preview
FIfa 19

Fifa 19 voor Switch begint nu al op een Legacy Edition te lijken

Champions League lijkt grootste toevoeging

Geschreven door Lars Cornelis op
Enkele jaren geleden riep EA de term ‘Legacy Edition’ in het leven om versies van Fifa mee aan te duiden waarbij alleen de teams geüpdatet werden. Deze edities verschenen bijvoorbeeld nog op de PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl op de huidige generatie consoles wel vernieuwingen werden doorgevoerd. Hoewel de naam niet meer gebruikt wordt, doet Fifa 19 op de Nintendo Switch verdacht veel denken aan deze uitgefaseerde edities.

Wanneer we een paar potjes Fifa 19 op de Nintendo Switch spelen, valt namelijk wel héél snel op hoe vertrouwd deze game speelt. De aanpassingen in Fifa zijn altijd subtiel, soms zelfs onzichtbaar voor het ongetrainde oog, maar juist spelers die honderden uren in Fifa hebben zitten, moeten plotseling hun ingesleten en vastgeroeste routines aanpassen, wat in ons geval er steevast voor zorgt dat we met een nieuwe Fifa de eerste potjes niks klaarspelen. Dat is op de Switch heel anders.

Op het moment van schrijven waren er nog geen officiële screens van de Switch-versie beschikbaar. Daarom is er ter illustratie algemeen beeld meegenomen.

Tiki-taka

We tikken de tegenstander weg alsof we afgelopen zomer meer miljoenen in onze selectie hebben gestoken dan de ander überhaupt als begroting heeft. Met speels gemak en frivoliteit tikken we onszelf van de ene naar de andere overwinning. Leuk? Ja, natuurlijk. Maar ook wel héél erg vertrouwd.

Ter vergelijking spelen we ook op de PlayStation 4, waar we wél spelen alsof we zojuist gepromoveerd zijn. Onwennig, zenuwachtig, het gaat allemaal net niet goed. Terug op de Switch spelen we weer de sterren van de hemel. Is er dan überhaupt wel iets veranderd in deze nieuwe editie?

We moeten er echt naar zoeken, maar zien dan plots dat met de Trainer aan nu ook wordt aangegeven hoe hard je zou móeten schieten. Met de functie Trainer aan geeft het spel tips over de besturing en wordt jouw eigen input gevisualiseerd, maar dit ontbrak nog in de versie die wij speelden. Leuk voor de nieuwkomers die nog te vaak hun ballen in de tweede ring zien verdwijnen, maar geen idee hebben waarom dat toch gebeurt. Wel een beetje ontluisterend dat dit het enige is dat ons opvalt.

FIFA 19

Geen huisregels, wel Champions League

Ook buiten het veld lijkt het erop dat Fifa 19 op de Nintendo Switch er betrekkelijk bekaaid vanaf komt. Op de PS4 en Xbox One doet bijvoorbeeld de modus Houserules zijn intrede, waarbij je met aangepaste spelregels speelt. Bijvoorbeeld dat je alleen nog maar van buiten het zestienmetergebied op doel mag schieten of dat per doelpunt je een speler verliest. Op de Nintendo Switch lijkt deze modus afwezig. Ook de verhaalmodus The Journey is afwezig, al kunnen we daar op de Switch wel mee leven. Het lijkt ons immers vrij onnodig om alleen het derde en meteen laatste hoofdstuk van Alex Hunters voetbalcarrière uit te brengen op de Switch.

Wél nieuw is de toevoeging van de Champions League in al zijn glorie. De logo’s, kleuren, hymne en zelfs uniek commentaar van het gloednieuwe duo Derek Rae en Lee Dixon geven de wedstrijden van het miljoenenbal die extra ambiance. Zeker nu voor het eerst sinds seizoen 2010/2011 twee Nederlandse clubs aan het belangrijkste clubtoernooi ter wereld mee doen, is het nog net een beetje leuker dat EA zo groots uitpakt – ook op de Switch

Fifa 19 Dybala

Online Friendlies en Ultimate Team

Ook nieuw zijn de online friendlies, die EA op veler verzoek nu ook op de Switch heeft toegevoegd. Iemand uit je vriendenlijst kun je nu gewoon rechtstreeks uitnodigen, terwijl de onderlinge statistieken worden bijgehouden, zodat je altijd onderbouwd kan opscheppen.

Tot slot is ook Fifa Ultimate Team speelbaar in Fifa 19 op de Switch, compleet met gloednieuwe content uit de Champions League en Europa League. Wat dat betreft lijkt Fifa 19 op de Switch op dezelfde ondersteuning te kunnen rekenen als Fifa 18, waar EA ook op Nintendo’s console nog het WK 2018 in Rusland gratis aan toevoegde. Echt een ‘Legacy Edition’ is Fifa 19 op de Switch dus niet te noemen, maar wie twijfelt tussen Fifa 19 op de Switch of op andere systemen, doet er verstandig aan even te wachten op de reviews, om een beter beeld te krijgen van de verschillen die er gegarandeerd gaan zijn.

Fifa 19 verschijnt 28 september op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Niantic meldt een groei van 35 procent aan actieve spelers in Pokémon Go Epic verwijdert video capture-feature Fortnite op Switch
8

Reacties op: Fifa 19 voor Switch begint nu al op een Legacy Edition te lijken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 12 september 2018 11:59
  Legacy Edition… ofwel easy cashen..
  Typisch EA!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheBigN93

  • 12 september 2018 12:11
  Had voor 20€ fifa18 voor de switch gekocht (ook al heb ik hem ook op de ps4), gewoon om af en toe on the go een potje fifa te kunnen spelen. Het speelt best redelijk, maar ik wist toen al dat ik hoe dan ook geen fifa19 zou halen voor de switch. Denk dat fifa18 voor de switch wel een paar jaartjes mee kan. Voor de ps4 ga ik wel weer fifa19 halen, alleen al om de collectie door te zetten en misschien weer een poging te wagen voor FUT…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 12 september 2018 12:32
  @TheBigN93

  FIFA 18 zou nog een paar jaar meekunnen gaan als EA de selectie updates nog zou ondersteunen.
  Maar ze forceren je om de nieuwe te kopen anders zit Ronaldo niet bij Juventus etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 12 september 2018 12:51
  @Xbox One GTA V Gewoon wachten met kopen, over 2 maanden kost FIFA nog maar €30,-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 12 september 2018 19:10
  @Lord_Bono

  FIFA 18 voor de Switch was mijn laatste aankoop nu ik de PS4 Pro heb is het voor altijd PES.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 12 september 2018 16:58
  @Xbox One GTA V ik ben totaal geen voetbal fan maar in hoeverre maakt het uit dat een speler nog bij een oud team zit?

  Je weet toch dat je een ouder product hebt en dus dat de teams niet meer 100% accuraat zijnn bederft dit het spel dan voor je? In welk opzicht dan?

  Gameplay blijft toch het zelfde en de spelers zijn toch nog steeds toegankelijk..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 12 september 2018 19:09
  @Shinjite

  Het verschil is dat jij waarschijnlijk geen voetbal volgt en ik kijk na alle grote competities.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 13 september 2018 08:11
  @Xbox One GTA V klopt.
  Maar waarom is het erg dat je niet met een 100% accuraat met de echte wereld club speelt?

  Het antwoord wat je geeft is niet echt een antwoord en je ontwijkt de vragen die ik heb gesteld.

  Je hoeft ze natuurlijk niet te beantwoorden maar ben gewoon benieuwd waarom het zo erg is om met een club te spelen die in de echte wereld ander spelers heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.