Sinds de Britse uitgever Codemasters haar entree in het pc racegenre maakte met games als TOCA World Touringcars en Colin Mc Rae, is het bedrijf met de snelheid van een raket doorgebroken als marktleider in het genre 'racesims'. Recent werd dat weer dubbelop bewezen met het succes van DTM Race Driver (voor de Playstation 2) en Colin Mc Rae 3 (Xbox en PS2) Nu gamers met een PC in huis toch een tijdje in de kou hebben gestaan met de magere release aan goede racegames, lijkt Codemasters het alsnog goed met ons te maken. Zowel DTM als Colin Mc Rae 3 krijgen dit voorjaar namelijk een grafisch superieure versie die voor de PC zal verschijnen. We kregen de gelegenheid om een preview-versie te spelen van deze eerste game. 'The life of Ryan'

Net zoals de Playstation 2 versie draait het in DTM Race Driver allemaal om Ryan McKane, een fictionele coureur die zijn geluk beproeft op het race-circuit. Net als zijn broer is hij verslaafd aan het asfalt, maar herinnert hij het dodelijke ongeluk dat zijn vader op het parcours had nog als de dag van gisteren.

Nadat je in de gerenderde intro dit fatale ongeluk als een flashback voorbij ziet trekken, schakelt het spel over op de ingame-engine en schiet je 10 jaar vooruit in de tijd. Terwijl je bij de Playstation 2 versie van DTM het detail tijdens deze overgang van rendered naar realtime nog flink zag afnemen, is bij de PC-versie eerder het omgekeerde waar. DTM Race Driver voor de PC is namelijk een grafisch wereldwonder met ongeevenaard realisme!

Na deze verpletterende grafische showcase kom je terecht in het hoofdmenu. In tegenstelling tot de meeste games is dit geen opeenvolging van vierkante knoppen, maar een 3D kantoor waar je een aantal interactieve objecten hebt. De aanwezige computer zal je bijvoorbeeld niet alleen voor het lezen van je email gebruiken, maar dient ook direct voor het accepteren van nieuwe wedstrijden. Naast deze seizoen-races is het natuurlijk ook mogelijk om een single-race te spelen waarbij je zelf het circuit, de auto en (weers)omstandigheden selecteert.

The bold and the race driver

In tegenstelling tot de meeste racesimulaties is er in DTM Race Driver veel aandacht besteed aan de verhaallijn in de campaign. Zo zal je hoofdrolspeler 'Ryan' in verschillende korte ingame cutscenes zien ontwikkelen tot de uiteindelijke kampioen die hij gevergd is te worden. En dat zoiets niet alleen een kwestie is van banden vervangen en olie verversen, zal je merken in de relaties die je opbouwt met je trainer, vriendin en broer. De filmpjes waarin dit gebeurt zijn ingame en doen je verplaatsen in series als The Bold & The Beautiful..

Al gaf onze preview-versie alleen toegang tot de tracks uit het DTM seizoen, de volledige versie laat je ook de sensatie ervaren van tracks en wagens uit de V8 Supercars en het British Touring Car Championship. In totaal komt dat dus neer op een dikke 38 circuits die zijn verdeeld over de hele wereld. Net zoals in de Playstation 2 versie krijg je daarbij natuurlijk ook zelf de kans om de Tarzanbocht op het Circuit Zandvoort zelf een keer te rijden.