Het is geen enkel probleem dat onze collega bij de demonstratie iets te laat de kantoren van Blizzard binnenwandelt. Met twee drukken op de knop speelt hij met zijn personage mee in het spel dat ik alvast zonder hem begonnen was. Het is een van de vele voorbeelden van hoe de ontwikkelaar coöperatief spelen zo makkelijk mogelijk wil maken. Op internet wordt er regelmatig geklaagd dat er nog maar zo weinig spellen zijn die je met een groepje op de bank kunt spelen. Diablo 3 maakt daar op overtuigende wijze korte metten mee. En ook als een van je vrienden in het buitenland zit kun je gewoon samen spelen, met z’n drietjes op de bank en eentje via internet, of welke combinatie je maar wil.

Niet alleen is het ontzettend simpel om in andermans potjes te stappen, de game past zich daar op allerlei manieren op aan. Natuurlijk worden vijanden sterker als er meer spelers zijn, zodat het niet ineens veel te makkelijk wordt. De game heeft echter nog veel meer foefjes om het co-op spelers zo comfortabel mogelijk te maken. De Ultimate Evil Edition houdt bijvoorbeeld rekening met het verschil in level tussen de personages. In de Apprentice Mode kun jij met je level 40 gewoon meespelen met je vriend die level 60 is: jouw personage krijgt tijdelijk de attributen alsof hij ook al zo sterk is als je partner. Ondertussen vind je wel gewoon uitrusting die bij jouw eigen level past, zodat je na je sessie niet ineens met allerlei spullen zit die je niet kunt gebruiken.

Loot van mij, loot van jou

Ook de manier waarop de loot dropt is sterk verbeterd voor de consoles. Op de vorige generatie is het al zo dat er minder spullen te vinden waren, maar dat die wel vaak beter waren en beter bij jouw klasse passen. Ook kun je al via een klein menuutje in het scherm zien of je gevonden uitrusting beter is dan wat je op dat moment gebruikt, en die equippen zonder het spel ooit op pauze te hoeven zetten. Toch moet je nog regelmatig je inventory openen wanneer je spullen hebt opgepakt die eigenlijk voor iemand anders zijn bedoeld. Dan zitten je medespelers weer ongeduldig te wachten tot jullie met de hele groep weer verder kunnen in het avontuur.

Daar is nu een oplossing voor gevonden. De loot wordt namelijk al verdeeld voordat je het oppakt. Elk voorwerp dat op de grond ligt is voor een bepaalde speler bedoeld, en die krijgt hem dan ook in zijn inventory. Het maakt dus niet meer uit wie de items oppakt. Een wapen dat je strength opwaardeert is bijvoorbeeld duidelijk bedoeld voor de barbarian, terwijl een staf automatisch naar je  wizard gaat. Het zorgt ervoor dat de ervaring ontzettend wordt gestroomlijnd en dat de actie veel minder vaak onderbroken hoeft te worden.

De toewijding van Blizzard om frustraties weg te halen tijdens het spelen is daarmee zeer indrukwekkend te noemen. Dat zit hem ook in kleine dingen: zo kun je nu je rechterpookje indrukken om jouw personage terug te vinden als je hem even kwijt bent op het scherm. Er komt dan een straal licht boven je in de kleur die jou is toegewezen, en die ook uit de lightbar op je DualShock 4 straalt. De laadtijden zijn bovendien enorm ingekort, vaak slechts tot een enkele seconde, zodat je constant in de actie zit.

Ook leuk in je eentje

Niet alle verbeteringen zijn op het samenspelen gericht, ook degenen die liever in hun eentje op avontuur gaan komen aan hun trekken. Zo zit de uitbreiding Reaper of Souls standaard in het pakket, zodat je gelijk met de nieuwe crusader aan de slag kunt. Ook krijg je daarmee toegang tot de Adventure Mode, waarin je bounties verdient door speciale opdrachten uit te voeren, en de Nepahlem Rifts, grote slagvelden die willekeurig gegenereerd worden. Een van de opties waar wij enthousiast van worden is de Remote Play met de Vita, zodat je op je handheld verder kunt spelen als de tv bezet is. We konden het niet uitproberen, maar Diablo 3 lijkt ons een perfect spel om met de Vita in bed nog even wat loot te scoren voor het slapen gaan. Een andere interessante modus is Nemesis, waarbij monsters die jou verslagen hebben kunnen opduiken in het spel van iemand in jouw vriendenlijst. Hij krijgt extra beloningen als hij jouw aartsvijand kan verslaan, en ook jij deelt in de rijkdom als jouw moordenaar eindelijk krijgt wat hij verdient.

Tot slot willen we toch nog even aanhalen hoe fantastisch de game er uitziet. De graphics zijn voor deze next gen-versie aan alle kanten opgepoetst en ogen scherp, met 60 frames per seconde en een resolutie van 1080p – althans, in de PS4-versie die wij speelden. Vooral de magische spreuken spatten van het scherm met geloofwaardige vlammen en ijspegels. De actie voelt bovendien altijd vloeiend. Het feit dat je je personage direct bestuurt, in plaats van dat je overal klikt om hem te laten lopen, zorgt ervoor dat de game echt thuis hoort op een console. We moeten nog even afwachten hoe alle verbeteringen uitpakken als we de game straks thuis aan de tand mogen voelen. We kunnen wel vast zeggen dat wie nog heeft gewacht met het spelen van Diablo 3, volgende maand met deze editie in ieder geval de ultieme versie in huis haalt.