In Levensweg krijg je de kans om alle fases van het leven uitgebreid mee te maken, van baby tot bejaarde. Uiteraard gaat dat gepaard met de nodige extra vaardigheden, accessoires, nieuwe levenswensen en opdrachten. Toch zul je die nieuwe dingen niet direct ontdekken. De uitbreiding kent geen spannende locaties of drastische aanpassingen in de gameplay zoals in Ambities. In De Sims 3 Levensweg zijn de verschillen veel subtieler en krijg je als speler mondjesmaat steeds meer te zien van waar de uitbreiding nu om draait.

De focus ligt op de levensfases tiener en jongvolwassene, aangezien de extra’s in de kleuterfase wat dun bezaaid zijn. De tienerfase kenmerkt zich vooral door veel kattenkwaad en grappige avonturen. Iets wat je wel aan een jeugdige Sim kan overlaten. Al kan het ook zo zijn dat je gepakt wordt door de politie of je moeder. En in sommige gevallen kan dat laatste erger zijn dan de eerste. Het eind van ons leven hebben we nog niet meegemaakt omdat we in het menu zelf de tijdsduur van de verschillende fases mochten instellen. We hebben daarom de gehele tijd lekker aangekloot in onze tienerjaren. De beste tijd van ons leven!

Feestjes en vrienden

Ondanks de soms wat serieuze kanten van het leven, draait het in Levensweg vooral om plezier maken. Een punt dat wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van een denkbeeldige vriend. Eentje die in je tienerjaren tevoorschijn komt en door jarenlange vriendschap, en een beetje chemie, zelfs kan uitgroeien tot een echt persoon. Voor Sims die moeilijk vriendschappen sluiten is dit de ideale manier om toch niet alleen te zijn. Een grappige en leuke toevoeging.

Het is goed om te zien dat ook deze uitbreiding weer een breed scala aan nieuwigheden toevoegt. Ook al lijkt vooral het begin van je leven helemaal niet anders te verlopen dan in voorgaande delen. Maar zodra je ouder wordt, krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om kinderen naar een opvang te sturen. Voor drukke huishoudens of Sims die wat tijd voor henzelf nodig hebben, is het handig om even niet aan je kinderen te denken. Bovendien komen ze slimmer terug dan je ze wegstuurde. Echt interessant wordt het in je jongvolwassene-fase. Daar ligt de focus namelijk op de liefde, vriendschap en lol maken. Zoek een leuk meisje, ga daten, wordt hopeloos verliefd en trouw uiteindelijk met de ware. In de tussentijd krijg je te maken met midlifecrisissen, het altijd spannende eindbal en het nu al legendarische vrijgezellenfeest.

De boodschap van deze uitbreiding is in ieder geval duidelijk: maak zoveel mogelijk vrienden en geniet van het leven. Dat De Sims 3 Levensweg daarom volledige ondersteuning gaat bieden aan Facebook is geen verrassing. Elk poepje en scheetje van je baby kun je delen en met de nieuwe videocamera-accessoires stuur je zelfs homevideo’s naar je vrienden. We hebben het zelf nog niet kunnen proberen maar de share-buttons zijn aanwezig.

Al met al hebben we het idee dat Levensweg een prima toevoeging gaat worden op De Sims 3. Vooral gezien het feit dat de nadruk op plezier maken en het creëren van vriendschappen ligt. Daarom ontbreken echter nieuwigheden die je wellicht van een The Sims-uitbreiding verwacht, zoals meer carrièremogelijkheden. En net als wij, zullen de meeste spelers zich vermaken in de tienerjaren, want vooral daar is genoeg te ontdekken en te doen.