Preview
Battlefield 5

Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten

Battle royale-modus staat als een huis

Geschreven door Marvin Toepoel op
In onze Battlefield 5-review noemden we het gebrek aan een Battle Royale-modus een minpunt. Niet omdat elke shooter tegenwoordig een Battle Royale-modus zou moeten hebben, maar omdat deze modus dé innovatie zou leveren die we misten ten opzichte van voorganger Battlefield 1. Na enkele uren Firestorm te hebben gespeeld blijkt de modus die innovatie zeker te brengen.

Battlefield 5 is al enkele maanden uit en daarom heb je genoeg tijd gehad om zelf na te gaan of de schietmechanieken en –gameplay je liggen. Deze mechanieken vormen de basis van Firestorm, dus mocht je het semi-realisme (in de vorm van ietwat langzamere vuurgevechten dan bij de concurrentie) en het belang van voertuigen niet waarderen, dan kun je deze game misschien beter aan je voorbij laten gaan. Is het battle royale-genre helemaal niet jouw ding, dan geldt hetzelfde. Want aan de steeds kleiner wordende cirkel, het verzamelen van wapens, schilden en ammunitie en het doel om als laatste over te blijven ontkom je ook in Firestorm niet.

Battlefield 5

Een royale map

Dat Firestorm overduidelijk geïnspireerd is door de titanen der battle royale (van Fortnite tot Apex Legends) mag de pret niet drukken. Want in deze gigantische map met omringende vuurzee zal je een eigenzinnige en meeslepende battle royale-ervaring treffen. Halvøy, de grootste map ooit in een Battlefield-game, is tien maal groter dan de grootste map uit Battlefield 5 (Hamada). Dat is imposant, en zal er zeker voor zorgen dat je dagen nodig hebt om elk hoekje en gaatje uit te pluizen. Het ontdekken van de map is belangrijk, want als je van alle 64 spelers de winnaar wilt worden, kun je goed gebruikmaken van de geheime objectives en andere voordelen die je erin aantreft.

Te voet is de schiet-gameplay over het algemeen wat langzamer dan een Apex Legends, Fortnite of zelfs Blackout, maar Firestorm weet een gevoel van urgentie en spanning op te wekken met enkele unieke mechanieken. Te beginnen met de vuurstorm zelf, die wel elk object in de omgeving direct met de grond gelijk maakt, maar waar de speler een voordeel uit kan behalen. Zo kun je door de grens van de vuurzee lopen en daarmee een fractie van jouw health opofferen, maar wel vrijwel onzichtbaar voortbewegen en zo een vijandelijke squad van achteren besluipen. Een groot risico, maar als je het goed uitvoert ook een grote beloning.

Met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm

Grote risico’s, grote beloningen

Die ‘high risk, high reward’-gameplay wordt gestimuleerd door Firestorm en dat zorgt ervoor dat je niet met z’n vieren continu in hetzelfde huisje blijft plakken. Doe je dat wel, dan zal je tegen het einde van de ronde niet kunnen opboksen tegen de mensen die de speelwereld hebben leeggeplukt en achter enkele verborgen objectives zijn aangegaan. Zo zitten in Halvøy allerlei bunkers, kluizen, voertuigen en supply drops verborgen. Veel van die objectives kosten een tijdje om open te maken of te veroveren, wat jouw squad tijdelijk erg kwetsbaar maakt. Bij de bunkers gaat er zelfs een luchtalarm af, wat elke squad in de omgeving attendeert op jullie locatie met bijna altijd wel een confrontatie tot gevolg.

Duik je met zijn allen direct de bunker in om alles leeg te roven en staat er niemand bij de ingang te verdedigen, dan is de kans groot dat er een paar granaten naar binnen worden gegooid en jouw squad zijn laatste adem uitblaast. Heb je geluk en er staat een tank te wachten, dan valt de onvermijdelijke confrontatie al snel in jouw voordeel uit. Echter staat niets vast en is het een verrassing welke beloningen je aantreft. Maar of het nou betere wapens zijn of één van de zeventien voertuigen die in Firestorm zitten, de objectives zijn grote aantrekkingspunten en leveren de nodige spanning. Zeker in de eerste minuten van een potje, die doorgaans in battle royale-games nogal saai kunnen zijn.

Battlefield 5

Geen typische Battlefield-ervaring

Voordat de 64 spelers al dan niet op de objectives afstormen (er zit een handjevol in elke map, dus niet iedere squad zal dit gaan doen) moet er een voorraad worden aangelegd. Nieuw aan Firestorm is dat de klassieke Battlefield-rollen er niet meer toe doen, ze hebben samen met allerlei opties voor outfits alleen invloed op hoe de personages eruit zien. Dat wil zeggen dat iedereen kan healen (spuitjes en healthdozen liggen verspreid op de map), dat iedereen elkaar weer op de been kan helpen en dat ammunitie onderling verdeeld moet worden. Communicatie met al je squadgenoten is daarom van groot belang en zorgt voor variatie in de zin dat je niet het hele potje in een en dezelfde rol wordt geduwd.

Nieuw in Firestorm is ook een ‘last stand’-achtige mechaniek die we kennen uit bijvoorbeeld de Call of Duty-serie. Iedere speler kan twee wapens oppakken met daarbovenop nog een pistool. Zo’n pistool zorgt ervoor dat áls de speler neergeschoten wordt, hij al liggend op de grond nog wat schade aan kan richten, en bijvoorbeeld het teamgenootje beschermt dat hem weer op de been helpt. Andere elementen uit de game, zoals veel van de wapens en voertuigen, kennen we nog uit Battlefield 5. Toch, met nieuwe voertuigen als de onschuldig ogende tractor en de ravage die bekende voertuigen als tanks aanrichten valt hiermee ook weer een hoop lol te beleven in Firestorm. Al met al lijken de voertuigen goed gebalanceerd, want het is zaak dat spelers schaarse brandstoffen verzamelen die de voertuigen maar al te snel opslurpen.

Battlefield 5

Firestorm staat als een huis

Het grootste gedeelte van onze preview-sessie werd gevuld door squad-gameplay. Daarna gingen we over op solo, waar we nog iets meer door overtuigd moeten worden. De journalisten waar we tegen speelden, zaten in hun eentje al meer te kamperen met een sniper en op veilige afstand spelers van achteren neer te schieten. Dit gebeurt natuurlijk ook in de squad-modus, maar dan heb je hulp, kun je weer op de been geholpen worden en is er de kans dat een squadgenoot met een goedgemikte panzerfaust een einde aan die sniper kan maken. De gigantische map kan de solo-modus dus wel eens in de weg zitten, al kan dat makkelijk verholpen worden door de speelbare gebieden (de cirkel focust zich elke ronde weer op een ander deel van de map) hier kleiner te maken.

Of de solo-modus net zo meeslepend is als de squad-modus zal blijken als Firestorm uitkomt. En of de vele tactische keuzes die je met medespelers wel kunt maken niet verdwijnen wordt dan ook duidelijk. Al met al staat Firestorm in ieder geval als een huis te midden van alle andere battle royale-games, en weet het met onder andere de geheime objectives genoeg unieks te brengen. Het is te vroeg om te zeggen of dit dé reden wordt om Battlefield 5 in huis te halen als je die nog niet hebt, maar als je hebt genoten van Battlefield 5 wordt Firestorm zeker een erg goede reden om hem weer op te starten.

Battlefield 5: Firestorm verschijnt op 25 maart voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De previewversie speelden wij op pc.

Laatste previews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

De mogelijkheden van CryEngine aan bod in Developer Showcase What Remains of Edith Finch, Vampyr en meer naar Xbox Game Pass
8

Reacties op: Battlefield 5: Firestorm kan opboksen tegen de groten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  clandestine666

  • 21 maart 2019 14:51
  Ik ben benieuwd, toch nog een beetje eigenzinnigheid in deze versie van BR. Weer eens met een helikopter in de weer zie ik ook wel zitten, dat voelt echt lang geleden in een Battlefield game (Hardline heb ik overgeslagen.) Zou trouwens tof zijn als die choppers ook aan een paar reguliere maps worden toegevoegd die al luchtgevechten hebben, ik blijf het een gemis vinden.

  Oh, en een paar nieuwe conquest-maps, niet iedereen zit op BR te wachten. Zitten ze daar bij Dice en EA vooraf trots te verkondigen dat Premium is afgeschaft, blijkt dat nu te betekenen dat er maar heel summier af en toe één mapje wordt toegevoegd.. Terug naar de Bad Company dagen blijkbaar, beetje sneu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 21 maart 2019 16:44
  @clandestine666 Hardline kreeg teveel haat. Het is een solide ervaring als je van meer boots on the ground Battlefield houd. Begrijp dat mensen het als cash grab zagen, maar het speelt heel goed en heb er een leuke tijd mee gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 maart 2019 18:50
  @Ksmai Ik heb 'm meerdere keren bijna gekocht, maar uiteindelijk is t er nooit van gekomen.. Ondertussen is de playerbase dusdanig klein dat het geen nut meer heeft vind ik, maar het zit een stuk dichter tegen m'n favoriet BF4 aan kwa uiterlijk, wapens enz. Ik vond BF1 oké, maar ik heb er lang niet zoveel uren ingestoken als voorgaande delen, ik heb me toen vaak afgevraagd of ik BF Hardline misschien niet leuker vond..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 21 maart 2019 16:25
  Ben toch vooral benieuwd naar de voertuigen, en dan niet zo zeer de de voertuigen die puur gebruikt worden om snel van A naar B te gaan maar de voertuigen die gebruikt worden om iemand kapot te knallen. Als je in een gamemode waar je maar 1 leven constant verliest omdat je kapot word geknald door een dikke tank waar je je op dat moment niet tegen kon verdedigen zal het snel een grote frustratie worden, maar je wilt natuurlijk ook weer niet dat mensen in een tank een makkelijke prooi worden voor een anti-tank wapen. Dat dit extreem goed gebalanceerd word is echt heel belangrijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 21 maart 2019 21:52
  @poklaan
  Heb je BF5 nog niet gespeeld? Zo is het nu. In een tank schiet je makkelijk iedereen kapot, maar je bent ook vrij snel kapot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pyronaan

  • 21 maart 2019 21:49
  Hoe is het om het tegen een tank op te nemen met een rocket?

  In de normale mp vind ik het een drama 2 sticky bombs 2 rockets en nog een at granaat meestal pas kapot of zelfs nog niet
  Kan ook aan mijn skills liggen met deze bf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smoothy101

  • 22 maart 2019 08:53
  @pyronaan Tanks gaan lastig dood, maar zijn goed te disablen als in, de koepel beweegt te langzaam waardoor de gene die erin zit niet meer snel genoeg op je kan richten. Tanks werken ook andres in Firestorm.

  In de gewone multiplayer kan de bestuurder van een tank rijden en schieten, echter in firestorm alleen rijden en moet iemand op het kannon gaan zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pyronaan

  • 22 maart 2019 14:49
  @smoothy101 ja een disable is wel goed te doen maar echt kapot maken moet je minimaal met 2 man doen niet net als met bf 3 dat je met 2 goed geschoten rpg's een tank echt neer haalt ,

  Dan splitten ze de controll van de tank ook voor de solo en de quad mode neem ik aan anders heb je er dan weer niks aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.