Preview

Batman: Arkham Knight (hands-on)

Batman is sterker dan ooit

Geschreven door David Kers op
Het is wellicht de laatste keer dat we voor de officiële release een uitgebreide blik werpen op Batman: Arkham Knight. Waar de vorige Batman-game, Arkham Origins, tegenviel en door een interne studio van uitgever Warner Bros. werd gemaakt, is ontwikkelaar Rocksteady Studios terug voor dit afsluitende deel. De game verschijnt eind volgende maand en is dus zo goed als af. In Los Angeles speelden we tijdens een pre-E3-evenement de game.

In Arkham Knight is de Joker verdwenen en daarmee ook de chaos die hij naar Gotham City bracht. Dit geeft echter andere schurken de vrije hand en Scarecrow besluit de stad vol te stoppen met gif en explosieven, waardoor de gehele bevolking geëvacueerd wordt. Scarecrow wordt bovendien bijgestaan door een compleet nieuwe schurk: Arkham Knight. Daarnaast zijn er ook tal van andere vijanden die de straten van Gotham onveilig maken. Onze speelsessie plaatst ons middenin de stad en zijn vele gevaren.

Het indringen van een crimineel pand in het hartje van Gotham City waar handlangers van de Penguin zich schuilhouden, dwingt ons direct om gebruik te maken van de Batmobile. Bij het binnendringen worden we geconfronteerd met zwaar geschut. Door het openmaken van een garagedeur en het oproepen van de Batmobile maken we meer kans. Het zwarte gevaarte is in Gotham door een simpele druk op de knop binnen enkele seconden op te roepen. Vanuit de Batmobile schieten we wat raketten op de schiettorens en lopen we naar binnen. Via enkele ladders hebben we via een raam zicht op de schurken. Een ingang is niet te vinden, maar op onze zoektocht stuiten we wel op een schakelaar om een ijzeren dak dat het complex beveiligt te openen. Buiten zoeken we een alternatieve route. Met de grijphaak schieten we onszelf naar het dak.

Wat opvalt is dat de bouwwerken in Arkham Knight veel hoger zijn dan in de voorgaande games. Iets wat volgens de ontwikkelaar gedaan is om de stad de juiste schaal te geven voor de Batmobile. De gotische stad voelt hierdoor vele malen groter, zowel horizontaal als verticaal. Eenmaal op het dak overzien we door het gebruik van een geavanceerde Batarang via een groot dakraam de situatie. Aan ons de keuze geruisloos binnen te sluipen of op spectaculaire wijze door het raamwerk tussen de vijanden springen. Ietwat overmoedig duiken we naar beneden. De glasscherven vliegen in het rond en binnen de kortste keren zijn we omsingeld door een horde vijanden.

In de helse knokpartij die ontstaat vliegen er tegenstanders in het rond en maken we kennis het vernieuwde vechtsysteem inclusief de uitgebreide combo’s en counters die de voorgaande Batman-games spectaculair maakte. Ondertussen maken we ook gretig gebruik van de aanwezigheid van één van Batman’s handlangers. Nightwing is van de partij en tijdens het vechten is het mogelijk om tussen beide personages te wisselen. Door dit tijdens een combo te doen, neemt de andere personage de combo over. In dit geval trappen we met Batman een bewapende vijand de lucht in, wisselen we vervolgens naar Nightwing, waarmee we de vijand met de grond gelijk maken door hem vol in zijn gezicht te slaan. Het ziet er niet alleen spectaculair uit, het voelt ook heerlijk aan. Naast Nightwing is dit wisselen van personages ook mogelijk met Catwoman en Robin.

Afwisseling

Wanneer we ons buiten bevinden, zien we dat er dichtbij een Riddler-missie voor handen is. Met de Batmobile scheuren we binnen een minuut naar de verborgen locatie. Een deur opent zich en met de Batmobile zakken we via een liftschacht af onder de straten van Gotham. Hier komen we terecht in een riool, waarin de Riddler ons voorschotelt met één van zijn uitdagingen. Het betreft een tijdsbonden race van drie rondes door het stinkende riool. De perfecte mogelijkheid om je racevaardigheden te testen. Aan het parcours moeten we even wennen. Stukken riool verdwijnen en dwingen ons om ondersteboven door de tunnels te racen. Op de juiste momenten moeten we bovendien een schakelaar activeren die dichte muren voor je weghaalt, maar tegelijkertijd ook onderliggende platformen laat verdwijnen. Timing is hierbij essentieel en ook het gebruik van de boost is een vereiste. Uiteindelijk lukt het ons om de race binnen de tijd succesvol af te sluiten, waarna we weer op de regenachtige straten van Gotham belanden. De afwisseling die dit biedt zorgt ervoor dat we positiever tegen de open stad aan kijken, met name daar de variatie in missies in de voorgaande games tegenviel.

We besluiten nogmaals de Batmobile op te roepen en de stad te verkennen. De vallende regendruppels, flikkerende neonlichten en lichteffecten in de duistere stad vliegen geruisloos voorbij – het is duidelijk te zien dat de kracht van nieuwe generatie consoles heeft bijgedragen aan het weergeven van de stad. Gotham is schitterend. Heel veel tijd om van de details te genieten krijgen we echter niet. Een andere schurk komt in razend tempo voorbij gevlogen. Firefly, inclusief vlammenwerpen, laat een spoor van vernietiging achter. Een draai van 180 graden en we duwen het gaspedaal van de Batmobile tot de bodem…

Daar eindigt onze speelervaring met Batman: Arkham Knight. Wederom eentje waardoor we  enthousiaster worden voor de volledige game. Met name de stap naar de nieuwe generatie lijkt zijn vruchten af te werpen. Gotham City is gedetailleerder dan ooit en groot genoeg om in volle vaart met de Batmobile door heen te scheuren. Daarnaast wijst alles erop dat Arkham Knight de meest uitgebreide game in de reeks wordt.

Batman: Arkham Knight verschijnt 23 juni 2015 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wij speelden de PS4-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nationale vrouwenteams voor het eerst in FIFA 16 Peuterhorror Among the Sleep ook naar Xbox One
9

Reacties op: Batman: Arkham Knight (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 28 mei 2015 15:05
  Bah, hoe meer open stad ze erin stoppen inclusief automobiel hoe meer ik afhaak, geef mij a.u.b. iets meer Arkham Asylum en minder Arkham City…

  Ik hoopte zo dat het zou meevallen maar gezien deze preview lijkt me dit al de grootste teleurstelling te worden van het jaar gezien mijn liefde ooit voor de Batman games die met elk deel meer afnemen :( :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 28 mei 2015 16:55
  Het wordt een echte open-wereld-game inderdaad. Persoonlijk vond ik dat in Arkham City juist wel tof, omdat het gliden en dergelijke mooi werkte. Die open stad gaf de optie om lekker zelf rond de gaan "vliegen", geheimen te vinden en dergelijke, op een grotere schaal dan in Asylum. In dit nieuwe deel komen er meer manieren van transport bij en zal er meer te doen zijn in de stad, dus voor mij wordt het alleen maar beter. Ondanks dat ik ook niet altijd fan ben van open werelden: niet elke game is erbij gebaat, maar de Arkham-reeks naar mijn mening wel. Ieder z'n eigen dan maar :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 28 mei 2015 15:30
  Al in geen eeuwe meer een Badman game aangeraakt dus misschien als de reviews straks goed zijn het wel weer eens tijd word.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 28 mei 2015 15:48
  Weet niet wat die twee hier boven aan het huilen zijn? EN badman? SERIOUSLY massiv?

  Deze game word gewoon kei hard en heeft zeker potentie om één van de betere batman games te worden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 28 mei 2015 15:59
  "KEI HARD" SERIEUS???

  Maar iets minder onderbouwing waarom het goed is mag wel The Soy Sauce, nu klink je net als een Coola met zijn AC boner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 28 mei 2015 17:09
  LOL je laatste regel :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 28 mei 2015 19:05
  Haha die deed pijn..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 28 mei 2015 19:04
  Bedankt voor je respons, ik waardeer je onderbouwde argumenten enorm en zal het meenemen in mijn komende reacties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 28 mei 2015 17:10
  Iedereen geniet van games op ze eigen manier, ik zelf ben niet veeleisend en een game moet mij alleen maar vermaken en dat hebben de vorige games allemaal gedaan dus deze staat in pre order en ga ik zeker van genieten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.