Tien jaar geleden: Nintendo en Sony claimen beide snelst verkochte console ooit | Gamer.nl

Tien jaar geleden: Nintendo en Sony claimen beide snelst verkochte console ooit | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Nintendo: GBA snelst verkochte console ooit. Sony: Niet waar!

Dat uitgevers af en toe modder naar elkaar gooien is bekend. Soms subtiel, dan weer iets minder. Maar ook via de officiële kanalen, zoals verkoopcijfers, willen ze elkaar nog wel eens af proberen te troeven. Zo ook tien jaar geleden. Nintendo maakte trots bekend dat zijn nieuwe handheld, de GameBoy Advance, met 500.000 exemplaren de snelst verkopende console ooit was. 

IGN sprak echter kort daarna met Sony, dat vrolijk middelsde website eenzelfde claim de wereld instuurde. De PlayStation 2 zou vlak na de lancering al 510.000 keer over de toonbank zijn gegaan, een aantal dat behoorlijk afwijkt van de 309.000 exemplaren die er volgens Nintendo van verkocht waren. Hoe de door de twee uitgevers gemaakte claims elkaar zo kunnen tegenspreken, vindt zijn oorsprong in de cijfers die ervoor worden aangehaald. 

Uiteraard gebruiken uitgevers liever cijfers die in hun voordeel werken. En met verschillende instanties die verschillende verkoopresultaten laten zien, geniet de partij met de meest gunstige cijfers natuurlijk de voorkeur. Maar niet ieder bedrijf heeft inzicht in de gehele markt, en soms worden daarom schattingen gebruikt. Ook wil het verschil tu en verkochte en verscheepte exemplaren nog wel eens ondergeschoven worden, wat zo een miljoen extra verkopen oplevert. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou