Het apparaat is voorzien van twee analoge joysticks links en rechts van het 5 inch Oled-touchscreen. De resolutie van het scherm is 960 bij 544 pixels, dit is vergelijkbaar met de resolutie van het 3,5 inch Retina-scherm van de iPhone 4. Ook beschikt het apparaat over sixaxis-mogelijkheden, wat betekent dat games ook te besturen zullen zijn door de NGP te draaien. Aan de achterkant van de spelcomputer bevindt zich een multitouchpad dat net zo groot is als het scherm, aan de de voor- en achterkant zitten camera's .

Het apparaat wordt voorzien van GPS, Bluetooth, en 3G- en WIFI-internetmogelijkheden. Games zullen verkrijgbaar zijn op een nieuw soort kaart met flashgeheugen. Sony heeft niet bekendgemaakt hoe lang de batterij van de NGP zal meegaan, een anonieme bron heeft echter aan website Eurogamer gemeld dat dit zo'n 4 tot 5 uur zal zijn.

Sony heeft de verschillende besturingsmogelijkheden van de NGP gedemonstreerd aan de hand van de game Uncharted. Zo is het mogelijk om hoofdrolspeler Nathan Drake te laten bewegen via het touchpad op de achterkant, en kan hij springen met behulp van de ingebouwde gyroscoop. Ook kun je een plek aanwijzen op de touchscreen om Drake daarheen te laten springen, of lijnen tekenen om hem vooruit te laten bewegen. Hoewel niet gedemonstreerd is het naar verwachting ook mogelijk om Drake net als op de PS3 te besturen met de knoppen en de analoge sticks.

Games

De versie van Uncharted die werd getoond lijkt een remake te zijn van de originele game voor PlayStation 3, maar dit is niet bevestigd. Andere games die voor de NGP zijn aangekondigd zijn Killzone, Everybody's Golf, Gravity Daze, Hustle Kings, Reality Fighters, Smart As, Broken, Little Big Planet, Little Deviants, WipEout, Call of Duty en Resistance. Ook werden er demo's getoond van Yakuza 4, Monster Hunter Portable 3rd, Lost Planet. Van deze demo's is het echter onzeker of sommige ook vertaald zullen worden naar een volwaardig spel voor de NGP.

Ook werd er een demo getoond van Metal Gear Solid 4, deze zal echter niet als spel op de NGP verschijnen. Wel zegt Metal Gear Solid-ontwikkelaar Hideo Kojima bezig te zijn met een project voor PS3 en NGP dat gebaseerd is op cloud-computing technologie. 

Volgens Akihiro Suzuki, producer van Japanse game-ontwikkelaar Tecmo Koei, kunnen oude games overgezet worden naar de nieuwe spelcomputer, maar hij benadrukt dat gameseries ook herboren kunnen worden dankzij de nieuwe mogelijkheden. Zelf toonde hij een versie van actiegame Dynasty Warriors, in plaats van de knoppen te gebruiken kunnen spelers in deze demo hun vijanden met de touchscreen verslaan.

Games die gemaakt zijn met PlayStation Suite, Sony's cross-platform ontwikkelsoftware, en downloadbare PSP-games zullen ook speelbaar zijn op de NGP. De meest hoogwaardige games op de nieuwe draagbare spelcomputer zullen qua uiterlijk de kwaliteit van PlayStation 3-games benaderen, zo belooft Sony. 

Interface

De interface van de NGP heet LiveArea en is ontworpen voor de touchscreen. Via deze interface krijgen gebruikers toegang tot het PlayStation Network, maar ook tot hun vrienden. Spelers zien wat hun vrienden aan het doen zijn, en kunnen op die gebeurtenissen reageren. Met de applicatie Near kunnen gebruikers bovendien kijken wat NGP-spelers in hun omgeving aan het doen zijn. Wanneer spelers op deze manier een game ontdekken die zij leuk vinden, kan deze meteen gekocht worden in de PlayStation Store.