De Gamer.nl Top 100 toont de honderd games die in 2012 uitkomen, waar de Gamer.nl-redactie het meest naar uitkijkt. We hebben geprobeerd de lijst zo democratisch mogelijk samen te stellen. De positie van de games wordt bepaald door hoe erg we naar de game uitkijken. Dit is afhankelijk van onder andere trailers, impressies en de kwaliteit van voorgaande delen.

De Top 100 van 2012 verschijnt in vijf delen:
Dinsdag 27 december verschijnt deel 1: positie 100 tot en met 71
Woensdag 28 december verschijnt deel 2: positie 70 tot en met 41
Donderdag 29 december verschijnt deel 3: positie 40 tot en met 26
Vrijdag 30 december verschijnt deel 4: positie 25 tot en met 11
Zaterdag 31 december verschijnt deel 5: positie 10 tot en met 1

We vinden het logisch om games die hoger in de lijst staan, wat meer aandacht te geven in de vorm van een grotere beschrijving. Elk van de vijf delen bevat niet alleen een beschrijving van alle games en waarom ze volgens ons wel en niet leuk kunnen gaan worden, maar ook een uitgebreide video waarin we ze doornemen.

De Top 100 gaat volgend jaar door
In 2012 zal de Top 100 van 2012 elke maand van een update voorzien worden. De lijst wordt daardoor automatisch een mix van games die dat jaar al uit zijn gekomen en nog uit moeten komen. Stijgers en dalers worden gebaseerd op positieve of negatieve indrukken naar aanleiding van nieuwe trailers, speelsessies, recensies en verschoven releasedata. Maar goed, dat is pas voor volgend jaar.

Er zijn een aantal voorwaarden voor games, mogen ze in de Top 100 van 2012 verschijnen:

Voorwaarde 1: De game verschijnt in 2012
De Gamer.nl Top 100 van 2012 draait, zoals je wellicht al vermoedde, geheel om games die in het jaar 2012 in de Nederlandse winkels of op internet verschijnen. Games die nog geen duidelijke releasedatum hebben, niet in 2012 uitkomen of volgens ons nog uitgesteld gaan worden, komen niet in de Top 100 van 2012. Bijvoorbeeld: The Last Guardian, de nieuwe Command & Conquer en Grand Theft Auto V.

Voorwaarde 2: Er zijn beelden van de game gemaakt met de ingame-engine
We willen gameplay zien, of toch in ieder geval beelden gemaakt met de ingame-engine! Naughty Dog's nieuwe titel The Last of Us staat bijvoorbeeld in de lijst, maar alleen omdat we denken dat de beelden in-game zijn. Een of andere vage CGI-trailer (zie Overstrike, de nieuwe game van Insomniac) is niet genoeg om in de Top 100 te belanden. Dit betekent dat games als FIFA 13 en de nieuwe Call of Duty ook niet in de lijst staan. Natuurlijk weten we dat deze games er aan komen, maar er zijn simpelweg nog geen beelden van.

Voowaarde 3: De game is nieuw (en dus geen HD-/3D-remake)
Waar we in voorgaande jaren ook HD- of 3D-remakes in onze lijst opnamen, daar doen we dat nu niet meer. Dus geen Devil May Cry- of Jak & Daxter-collection en geen Metal Gear Solid: Snake Eater. Bijvoorbeeld wel een Counter-Strike: Global Offensive, dat volgens ons dusdanig van de voorgangers verschilt dat het een nieuwe game betreft. We doen dit niet omdat we remakes niet leuk vinden, maar omdat we nieuwe games meer in de spotlight willen zetten.

Voowaarde 4: De game is op tijd aangekondigd
Ook bij Gamer.nl zijn we maar mensen (hele knappe, hardwerkende mensen, dat wel) en dat betekent dat we een paar maanden geleden al zijn begonnen aan de Top 100. Ergens in de tweede week van december was onze deadline: toen moest de lijst compleet zijn. Alle titels die daarna zijn aangekondigd, of waar daarna pas eerste gameplaybeelden van zijn getoond (bijvoorbeeld de South Park RPG), hebben gewoon pech. We moesten immers op tijd alles schrijven, klaarzetten en de videoteksten laten inspreken.