Het bedrijf onderzocht 16.000 consoles en ondervond dat de Nintendo Wii het beste functioneerde met een uitvalspercentage van 2,7 procent. De PlayStation 3 ging in 10 procent van de gevallen kapot en liefst 23,7 procent van de Xbox 360-eigenaren kreeg te maken met problemen.

Uit een vergelijkbaar onderzoek dat gamesblad Game Informer uitvoerde onder haar lezers bleek dezelfde tendens. De Xbox 360 gaat het vaakst kapot, de Wii het minst. De percentages komen echter niet overheen. Lezers van Game Informer melden in 54,2 procent van de gevallen een kapotte Xbox 360 te hebben gehad en 6,4 procent meldt Wii-problemen. De PS3-cijfers komen ongeveer overeen.

Oplossing

De problemen waren in 11,7 procent van de gevallen niet toe te schrijven aan de bekende Red Ring of Death, maar onder andere aan moeilijkheden met het lezen van schijfjes. Iets waar de PS3 ook mee te kampen had. Bij de Wii was het vooral de draadloze controller die zo nu en dan haperde.

Het verslag van SquareTrade meldt dat het hoge uitvalspercentage van de Xbox 360 in het tweede kwartaal van 2008 een piek bereikte en inmiddels op het laagste punt ooit staat. De problemen met de Xbox 360 zijn volgens SqaureTrade inmiddels deels opgelost door de vernieuwde Jasper-chipset in het apparaat. De console verbruikt hierdoor minder energie en produceert minder warmte.