Nintendo weer winstgevend dankzij gunstige wisselkoers | Gamer.nl

Nintendo weer winstgevend dankzij gunstige wisselkoers | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Het valutavoordeel bedroeg 15,5 miljard yen (ruim 112 miljoen euro). Mede dankzij die winst wist de spellenfabrikant het slechte eerste kwartaal van fiscaal 2015 te compenseren. Over de afgelopen zes maanden leed het bedrijf nog wel een operationeel verlies van 215 miljoen yen (1,56 miljoen euro).

De omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 9,67 miljard yen (ruim 702 miljoen euro) vergeleken met ruim 542 miljoen euro de drie maanden daarvoor. Gezien over zes maanden boekte Nintendo wel bijna 13 procent minder omzet dan in dezelfde periode in 2013. Het bedrijf wist zijn operationeel verlies in die tijd echter wel terug te dringen van 169 miljoen euro naar 1,56 miljoen euro.

3DS en Wii U

Nintendo dankt zijn positieve kwartaal verder aan enkele goed presterende softwaretitels, zoals Super Smash. Bros. voor de 3DS. Daarvan zijn tot en met 30 september al 3,22 miljoen exemplaren verscheept. Wat betreft de Wii U deed het in mei uitgebrachte Mario Kart 8 het nog goed voor Nintendo, samen met het in september verschenen Hyrule Warriors. 

Precieze cijfers daarvan werden niet bekendgemaakt. Van de Wii U-hardware werden afgelopen drie maanden 610.000 exemplaren verkocht, 100.000 meer dan het kwartaal ervoor. Die 610.000 is meer dan een verdubbeling ten op zichte van in dezelfde periode het jaar ervoor.

Ingehaald door PS4

De 3DS verkocht het afgelopen kwartaal 1,27 miljoen keer en staat nu in totaal op 45,42 miljoen verkochte exemplaren. Van de Wii U zijn sinds de lancering eind 2012 7,29 miljoen exemplaren verkocht. De Playstation 4 staat inmiddels al op ruim tien miljoen, terwijl die spelcomputer een jaar korter op de markt is. De Xbox One zou inmiddels zo'n 7,5 miljoen keer verscheept zijn, maar daarvan zijn geen recente officiële cijfers bekend.

Door NUtech


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou