Kleine ontwikkelaars voelen zich niet uitgebuit door Steam | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Zo meldde Ron Carmel vanontwikkelaar 2D Boy aan de website: "De digitaledistributie-overeenkomst met Valve is de simpelste en meest ontwikkelaarvriendelijke overeenkomst die ik tot nu toe heb gezien, en daar hebbenwe tientallen van ondertekend. Daarnaast betaalt voor zover ik weetgeen andere digitale distributieservice zoveel uit aan ontwikkelaars."

Ookde onafhankelijke studio Zombie Cow voelt zich niet uitgebuit doorzaken te doen met Steam. Dan Marshall van de ontwikkelaar zegt niksanders dan lof te hebben over Steam. "De mensen waar ik mee te makenheb gehad [bij Steam] waren grondig, aardig en behulpzaam, en ik voelme dan ook ver van uitgebuit."

Geen vertrouwen

In een interview met website Maximum PC gaf Pitchford aan dat hij het Steam-platform niet vertrouwt als zakenpartner, voornamelijk omdat Steam volledig eigendom is van ontwikkelaar Valve. Pitchford: "Persoonlijk vertrouw ik Valve. Maar ik zeg alleen maar, ik denk dat veel anderen in de industrie dat niet doen."

Pitchford zou dan ook liever zien dat Steam en Valve twee gescheiden bedrijven zouden worden, om de tegenstrijdige intere es die beide bedrijven hebben in te dammen. Volgens Pitchford misbruikt Valve op dit moment Steam namelijk om buitensporige hoeveelheden van de opbrengst van digitale distributie te vragen, waardoor kleine studios in de problemen komen.

Lastig

Het is echter lastig om alles exact te onderzoeken, omdat ontwikkelaars met het ondertekenen van een digitaal distributie overeenkomst ook ondertekenen dat ze geen details openbaar maken over de overeenkomst. Dit geldt niet alleen voor Steam, maar ook voor andere digitale distributeurs.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou