Eerder haalden de makers van Natural Selection 2 op deze manier meer dan twee ton binnen, wat ze minder afhankelijk maakte van externe financiers. Vanwege dit succes besloot ook Crate Entertainment deze stap te zetten. "De grootste impact van nu al pre-orderen is dat het voorkomt dat we ons intellectueel eigendom moeten verkopen om extra financiële middelen binnen te krijgen", zegt Crate op de Grim Dawn-website.

Het uiteindelijke spel zal rond de twintig dollar gaan kosten en worden verspreid via Steam. Wie nu alvast dat bedrag neerlegt, kan het spel op de dag van release direct vanaf de site van de makers downloaden. Wie bereid is zelfs meer te investeren, krijgt daarvoor extra bonussen in de vorm van toegang tot de bèta, speciale ingame voorwerpen en een vermelding op de aftiteling.

Titan Quest

Crate Entertainment is opgericht door ex-medewerkers van Iron Lore, de ontwikkelstudio achter Titan Quest. Grim Dawn is een spiritueel opvolger van Titan Quest en maakt gebruik van dezelfde, weliswaar verbeterde, achterliggende technologie.

Grim Dawn speelt zich af in een grimmige wereld waarin de mensen zich hebben teruggetrokken in vluchtelingenkampen. IJzer is het voornaamste betaalmiddel en zout is zo schaars dat het niet meer bij het eten wordt gebruikt, maar alleen nog als wapen. Grim Dawn kent vijf speelbare klassen, uitgebreide karakterontwikkeling, een verbeterd loot-systeem dat minder onbruikbare items laat vallen en een multiplayermodus.