Gamejournalist ontkracht argumenten verbod op games | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De opinie van de mainstream media over het verband tu en games en geweld begint langzaam af te brokkelen. Steeds vaker komen er onderzoeken naar voren die juist het tegendeel beweren. Of ze het nu willen of niet, de mainstream media moet gaan inzien dat gaming gewoon een nieuwe vorm van entertainment is.

Vanochtend verscheen in NRC Next een opniestuk van Harry Hol waarin hij van mening is dat games met films vergeleken moeten worden. Net zoals bij films heb je bij games verschillende genres voor een divers publiek. Daarnaast haalt Harry Hol aan dat er een aantal misverstanden bestaan met betrekking tot games. Zo zouden games alleen bedoeld zijn voor kinderen, is de doelgroep vaak onduidelijk en wordt er maar te pas en te onpas gezegd dat er een verband bestaat tu en geweld en games.

Hol ontkracht deze vooroordelen door aan te geven dat games zeker niet gericht zijn op jonge mensen, dit is ook duidelijk aangegeven aangezien games een leeftijdsindicatie hebben die door de PEGI bepaald wordt. Daarnaast is er nooit een duidelijk verband aangetoond tu en gaming en geweldadig gedrag. Op de website van NRC Next kun je stemmen of je voor of tegen een verbod op geweldadige games bent.

Harry Hol heeft het stuk geschreven naar aanleiding van de uitspraak van minister Hirsch Ballin, vorige week, waarin deze zei dat de leeftijdsindicatie van games aan strengere eisen onderworpen zou moeten worden, net zoals nu het geval is in Duitsland. Hiervoor wil minister Hirsch Ballin een onderzoek starten dat kijkt of er wellicht in de toekomst een verbod op gewelddadige games in Nederland moet komen.

Gamer.nl sprak met Harry Hol over zijn opniestuk in NRC Next en vroeg hem of hij denkt dat het stuk effect kan hebben op de manier waarop de mainstream media nu denkt over gaming. Hol denkt niet dat dit het geval zal zijn. Mensen hebben vaak al een mening over hoe het zit en willen vaak niet zien dat ze slecht geinformeerd zijn of hun een mening baseren op vooroordelen die de media hen voorschotelen. Games en films zijn precies hetzelfde maar toch worden ze anders beoordeeld als het aankomt op het effect ervan. Harry is echter van mening dat dit een terugkerend iets is. In de jaren '70 speelden jongeren Dungeons en Dragons, een bordspel waarbij mensen zelf een avontuur verzinnen (soort voorloper van World of Warcraft). De media dacht toen dat dit verderfelijk was en zou leiden tot satanistische rituelen. Inmiddels weten we wel beter en wordt D&D zelfs gezien als iets saais. Dat de media anders naar games kijkt dan naar films komt wellicht doordat je bij games zelf dingen moet doen en gamers dit dan ook wellicht in het echt zouden kunnen gaan doen.

Hol is van mening dat zolang mensen in grijze pakken zich niet goed laten informeren of ervoor kiezen om met een hype die uit een gebrek aan informatie voorkomt mee te doen, het nog wel even zal duren voordat de mainstream media inziet dat gaming gewoon een nieuwe vorm van tijdverdrijf is. De gamende generatie vindt het niet meer dan normaal, en wanneer zij de grijze pakken zullen vervangen, dan pas zal er ook een ander beeld bij de media ontstaan over games.

Meer over de mening van Harry Hol over games en gaming kun je vinden in zijn weblog.
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou