"Ons doel is om aan het einde van de feestdagenperiode in 2011 het apparaat in één gebied uit te brengen. Het zou ideaal zijn om de handheld tegelijkertijd wereldwijd te lanceren, maar het is heel moeilijk om genoeg kwantiteit te hebben voor een wereldwijde release", zegt Jack Tretton, CEO van Sony Computer Entertainment America.

Het verleden leert dat spelcomputers in de regel eerder in Japan en Amerika worden gelanceerd dan in Europa. De eerste PSP lanceerde tijdens de feestdagen van 2004 in Japan, de Verenigde Staten volgden in maart 2005 en Europa moest wachten tot september 2005.

Tretton geeft aan dat Sony heeft geleerd van de PlayStation 3-lancering. Die lancering zou tegelijk plaatsvinden in Japan, de Verenigde Staten en Europa. Op het laatste moment werd de Europese release echter met vier maanden uitgesteld. "De PlayStation 3 is de grootste technologische prestatie van Sony, maar het ging niet zonder uitdagingen op het financiële gebied en op het productievlak", aldus Tretton.

NGP

Sony heeft gisterenochtend de opvolger van de PlayStation Portable aangekondigd tijdens de PlayStation Meeting. Het apparaat, dat momenteel de werknaam Next Generation Portable of NGP draagt, heeft twee analoge joysticks, een 5 inch OLED-touchscreen, twee camera's, een gyroscoop, een touchpad op de achterkant, 3G- en WiFi-mogelijkheden, Bluetooth en GPS. Een adviesprijs is nog niet bekend.