In Xcom, dat in tegenstelling tot voorgaande delen een shooter wordt, staat de waardevolle grondstof 'Elerium' centraal. In de game wordt er op een missie gegaan als er grote hoeveelheden Elerium zijn geconstateerd in een bepaald gebied, of als er buitenaardse activiteit wordt waargenomen. De missies zijn 'quasi-realtime' en de uitkomst van de missies is 'onzeker'. Het is mogelijk dat door het beëindigen van een missie, andere missies wegvallen.

Hoofdpersonage Carter heeft op iedere missie minstens één FBI-agent aan zijn zijde om mee samen te werken. De eerste beelden van de game laten een doorsnee missie zien, waarin Carter en twee FBI-agenten naar Arizona gaan. Eenmaal daar aangekomen vindt het team een verlaten stadje, waar na wat onderzoek aliens worden aangetroffen.

Nieuwe wapens en uitrusting

Tijdens de missie wordt er Elerium aangetroffen, dat gebruikt kan worden wanneer men terugkeert naar de thuisbasis. Door de Elerium aan uitvinder Malcolm Quinn te overhandigen, kunnen nieuwe wapens en uitrustingen worden aangeschaft. De blauwdrukken van nieuwe wapens kunnen onder andere verkregen worden door foto's te maken van aliens en objecten.

Volgens Ed Orman van 2K Australia heeft het team dat aan het roer staat van de nieuwe Xcom het originele spel vele uren gespeeld. Uitgever 2K Games heeft Xcom afgelopen maand aangekondigd, maar er is tot dusver geen concrete releasedatum genoemd. De game is in ontwikkeling voor zowel PC als Xbox360.