Het moet een vreemde tijd zijn om bij Microsoft Nederland te werken. De hele wereld wacht in spanning op de nieuwste console, maar in jouw land is de lanceringdatum nog niet eens bekend. Natuurlijk zullen veel Nederlanders hun kastje uit Duitsland of Engeland halen, maar het voelt toch anders. Bovendien raadt Microsoft Nederland het officieel niet aan om een One te importeren, omdat je dan niet de ‘optimale ervaring’ in huis haalt.

Een dubbel gevoel

Monika Popieluch van Microsoft Nederland is in ieder geval benieuwd naar de release: “Het is natuurlijk jammer dat de Xbox One niet in Nederland uitkomt op 22 november, maar toch leven we ook toe naar de 22ste.” Dat is ook niet zo vreemd: Microsoft is een gigantisch internationaal bedrijf, dus ook bij de Nederlandse tak zal men benieuwd zijn hoe gamers reageren op hun nieuwste product. “Het blijft een belangrijk moment voor Microsoft, en ik kijk er erg naar uit om de enthousiaste reacties van zo’n launchdag uit het buitenland te zien. (...) Het is weer iets compleet nieuws, en het is erg mooi om te zien hoe de nieuwe generatie consoles leeft onder gamers,” zegt Popieluch. “Ondanks dat er nog een hoop gebeurt en uitkomt voor de Xbox 360, is het natuurlijk erg bijzonder om te werken aan de komst van de Xbox One.”

Geen One op kantoor?

Gek genoeg staat het nieuwe kastje nog niet eens te pronken op de bureaus van de Nederlandse afdeling van Microsoft. “Nee, wij hebben nog geen Xbox One bij ons op kantoor, maar we verwachten er binnenkort wel een.” Popieluch zegt er wel gelijk trots bij dat er begin oktober voor het eerst 20 Xbox One-consoles in Nederland waren voor het game-evenement Firstlook. Dat siert het bedrijf toch wel: eerst de gamers er mee aan de slag laten gaan en dan pas het eigen personeel.

Het is ook eigenlijk niet zo vreemd dat ze nog niet volop met de One bezig zijn. De Xbox 360 moet voorlopig gewoon ondersteund worden, zeker nu die console ons bezig moet houden tot 2014. Dat is dan ook een grote focus voor Microsoft Nederland: “Dit najaar richten we ons vooral op de Xbox 360 met alle grote games en bundels die uitkomen, nieuwe entertainment apps die we zullen toevoegen en programma’s als Games with Gold waarbij Xbox Live Gold-leden twee games per maand ontvangen.” Toch staat de One wel op de agenda, al krijgen we Monika niet zover om een tipje van de sluier op te lichten: “We hebben al een aantal plannen voor onze Xbox One-lancering liggen, maar die bewaren we voor 2014!”

Tot slot dan een woordje voor al die teleurgestelde gamers die deze kerst al met de One aan de slag hadden gewild. Want ondanks de mogelijkheid tot importeren, blijft het een bittere teleurstelling dat ons land wordt overgeslagen tijdens de wereldwijde lancering. “Wij begrijpen heel goed dat Nederlandse gamers het liefst ook de Xbox One in november in handen hadden gehad, maar de Xbox One zal zeker het wachten waard zijn. De Xbox One zal de beste games hebben, met award winnende exclusives, zoals Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Titanfall en Ryse: Son of Rome (en nog veel meer).

Daarnaast is Xbox Live de beste plek om te gamen door een uitbreiding van het aantal servers en verbeteringen als Smart Match en het reputatiesysteem. Verder zul je naast het gamen ook van je andere entertainment gebruik kunnen maken via de Xbox One en is het de console van de toekomst door onder andere de integratie met de cloud. Ik kijk vooral uit naar de launch, het moment dat Xbox fans thuis de games kunnen gaan spelen en de reacties daarop.” Wanneer dat precies is en in hoeverre deze promotietirade werkelijkheid wordt, blijft voorlopig even afwachten.