Review: HP Omen X | Gamer.nl

Review: HP Omen X | Gamer.nl

De HP Omen X moet de ultieme desktopvervanger zijn. De laptop is voorzien van alle gemakken en de specificaties zijn opgeschroefd tot een niveau die de grenzen van het geloofwaardige opzoekt. De Omen X maakt zelfs van overklokken kinderspel. Er is echter één piepklein probleem.

Lees de productspecificaties van de HP Omen X door en je begint spontaan te watertanden. Een overdadig snelle proce or, idiote hoeveelheden werkgeheugen en de krachtigste videokaart die in een laptop past. De Intel Core i7-7820HK, 32 GB RAM en een Nvidia GeForce GTX 1080 worden bovendien vergezeld door een absurde 2 TB aan razendsnelle opslag, dankzij de twee Samsung NVMe- d’s in RAID0. En als we toch bezig zijn: die extra terabyte van de mechanische harde schijf, een mechanisch toetsenbord, Bang & Olufsen-speakers, twee Thunderbolt-aansluitingen en een foutloos 17,3-inch 4K G-Sync-scherm met IPS-paneel kunnen er ook wel bij.

Omen X

Slecht voorteken

Een dergelijke berg hardware in een enigszins draagbare verpakking, daar betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor. 4.499 euro, om precies te zijn. Met een gewicht van bijna 5 kilo en een voedingsadapter die eenvoudig aan te zien is voor een baksteen, is de HP Omen X niet bepaald de meest draagbare gaming laptop. De aluminium klep en (voor een ‘gaming’-apparaat) ingehouden vormgeving zijn pluspunten, al zijn de schermranden opvallend dik voor een laptop die verder netjes en stevig is afgewerkt.

De HP Omen X mag dan geen pijn aan de ogen doen, voor vijfenveertighonderd euro mag je een fantastische game-ervaring verwachten. Tijdens het draaien van onze tests en benchmarks blijkt dat we onze verwachtingen moeten bijstellen. Vooruit, met een GTX 1080 is het te veel gevraagd om een strakke 60 frames per seconde te handhaven in 4K, maar dezelfde framerate op 1080p moet haalbaar zijn. Bij Call of Duty: WW2 weet de HP Omen X de minima net boven de zestig frames per seconde te houden. Bij games als Vermintide 2, Ashes of the Singularity en PlayerUnknown’s Battlegrounds lukt dat niet. Voortdurend dringt de vraag aan ons op: nemen wij genoegen met minder dan 60 fps op de hoogste instellingen als we hier 4.499 euro voor moeten betalen? Is er een redelijk scenario te bedenken waarin deze resultaten acceptabel zijn? De verbeelding laat ons in de steek.

Omen X

Met hoge prijzen komen hoge verwachtingen

Na meerdere benchmarks met Unigine Heaven – Extreme preset, Ultra Quality, DX 11, 1920 x 1080 en 8x AA – komt de waarschijnlijke oorzaak van deze teleurstellende resultaten boven water. De eerste test komt uit op 2160 punten met gemiddeld 85,7 frames per seconde. De tweede eindigt iets lager met 2143, nummer drie blijft steken op 2139. Langzaam maar zeker presteert de HP Omen X bij intensief gebruik steeds slechter. Ter referentie, voor de GTX 1080 zijn scores boven de 3000 geen uitzondering.

Tegelijkertijd met het benchmarken houden we met behulp van MSI Afterburner de kloksnelheid van de videochip in de gaten. Die blijkt significant lager dan we hadden verwacht. Met eerder geteste desktop-uitvoeringen van de GTX 1080 keken we niet raar op als de videokaart zichzelf automatisch overklokte naar 1980 of zelfs 2050 MHz. De GTX 1080 van de HP Omen X komt niet verder dan 1860 en zien we bij langdurig gebruik teruglopen naar ongeveer 1800 MHz. Het lijkt er sterk op dat de HP Omen X de warmte niet snel genoeg kan afvoeren, waardoor de videokaart langzamer gaat werken om de temperatuur binnen de perken te houden.

Ironisch genoeg prijst HP juist deze laptop aan als uitermate geschikt om mee te overklokken. Met de vooraf geïnstalleerde Omen Command Center kun je eenvoudig de proce or overklokken, maar gezien de problemen die zich voordoen bij de fabrieksinstellingen, hebben we dat maar gelaten.

Conclusie

De HP Omen X is op papier volgestopt met de beste hardware die je kunt wensen. Een uitstekende proce or, meer dan genoeg werkgeheugen, een fantastisch scherm en die 2 TB aan d-opslag zijn heerlijk. Alle goede eigenschappen van de HP Omen X ten spijt, stellen de gameprestaties flink teleur. Een gebrekkige warmteafvoer is een pijnlijk minpunt voor elke gaming laptop. Voor een gaming laptop van 4.499 euro is het de doodsteek.

Pluspunten: 

  • Best mogelijke hardware die je in een laptop kunt vinden
  • Buitengewoon veel d-opslag
  • Ingehouden vormgeving
  • Uitstekend scherm.

Minpunten:

  • Slechte warmteafvoer leidt tot lage prestaties
  • Overklokken zinloos door warmteproblemen
  • Prijs staat niet in verhouding tot de gameprestaties
  • Dikke schermranden.

Beoordeling

ster
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou