ASUS ROG Rapture GT-AC5300 Gaming Router | Gamer.nl

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 Gaming Router | Gamer.nl

Internetproviders leveren bijna altijd basale routers mee bij een internetabonnement. Deze router zal in de meeste gevallen voldoen, met name voor gebruikers die alleen maar een paar films willen kijken en wat op Facebook zitten. Voor veeleisende gamers zijn deze routers echter niet altijd toereikend, met veel frustratie tot gevolg. De Asus Rapture GT-AC5300 biedt een redelijk alternatief, maar valt een beetje tussen wal en schip.

De ROG Rapture GT-AC5300 heeft een opvallend en hoekig ontwerp die bijna identiek is aan de RT-AC5300, de vorige high-end gaming router van ASUS. Met zijn afmetingen van 24,5cm x 24,5cm x 6,5cm (exclusief antennes) is het zeker geen klein apparaat, die flink wat ruimte opeist in de meterkast. Behalve de opvallende plastic grill aan de bovenkant en het koperkleurige accent is de router vrij kaal, met een zestal status-LEDs aan de voorkant, drie knoppen aan de zijkant (LEDs aan/uit, WPS en Wi-Fi aan/uit) en twee antennes aan iedere zijde. De antenneverbindingen zijn standaard RPSMA-porten en het is dus ook mogelijk om eigen gekozen antennes te bevestigen aan de router. De meegeleverde antennes zitten los in de doos, zijn simpel te installeren en in 360 graden draaibaar.

Asus Router

Aan de achterkant van de router zit alle vaste connectiviteit: één gigabit WAN-port, acht gigabit LAN-porten, twee USB 3.0 Type A en een aan/uit-knop. Port een en twee van de acht LAN-porten zijn geoormerkt als ‘gaming’-porten en krijgen derhalve voorrang op de rest van de verbonden apparaten. Port vijf en zes zijn link aggregation-porten, die gecombineerd kunnen worden om via twee UTP-kabels een ondersteund apparaat van een twee keer zo snelle verbinding te voorzien. Het aantal LAN-porten valt voor de prijs van 419 euro tegen, al is dit relatief makkelijk op te lo en met een goedkope switch achter de router.

Asus Router

De GT-AC5300 maakt de lage hoeveelheid porten enigszins goed met de zeer capabele Wi-Fi. De router beschikt over twee 5 gigahertzbanden en één 2,4 gigahertzband. Een van de 5 gigahertzbanden is gemarkeerd als het ‘gaming’-kanaal en krijgt net zoals de ‘gaming’-porten op de router zelf voorrang op de rest van het internetverkeer. De maximale theoretische snelheid van de 5Ghz-netwerken is 2167Mbps, het 2,4Ghz-netwerk komt niet verder dan 1000Mbps. In de praktijk komt geen van beide banden bij deze snelheden, vanwege beperkingen bij de ontvanger en obstakels zoals muren en plafonds.

De Wi-Fi is dankzij zijn ondersteuning voor MU-MIMO, Airtime Fairne en acht flinke beamforming antennes bijzonder stabiel, zelfs voor oudere apparaten die alleen de 2,4 gigahertzband ondersteunen.

Hardware

De GT-AC5300 wordt aangedreven door een Broadcom 64-bit ARM-proce or die op 1,8Ghz draait met 1024MB RAM. Die proce or wordt ondersteunt door 256MB flash-geheugen om het besturing ysteem en instellingen op te slaan. In de praktijk betekent dit dat de router, zelfs bij tientallen verbonden apparaten, nooit vastloopt of vertraagt. De hoge doorvoersnelheid van de ARM-proce or maakt de router bijzonder geschikt om als NAS te gebruiken. De twee USB 3.0-porten kunnen namelijk worden gebruikt om externe opslag toe te voegen.

Interface en software

De grootste meerwaarde van de GT-AC5300 en de belangrijkste reden om voor deze router te kiezen, zit hem in de web-interface en de software. Bij het eerste keer aansluiten van de router verschijnt een makkelijk te begrijpen wizard die de gebruiker door het installatieproces loodst. Vervolgens komt de normale web-interface tevoorschijn. Deze is logisch ingericht met links de verschillende categorieën, bovenin een minimalistische statusbalk en in het midden het huidige scherm. De interface is bij het eerste gebruik intimiderend, zeker voor de minder technische gebruiker. Gelukkig zijn de meeste instellingen voorzien van uitleg. Waar dit niet het geval is, gaat het vaak om simpele dingen zoals het SSID of Wi-Fi-wachtwoord.

Asus router

Grofweg de helft van de categorieën in de lijst betreft zaken die het gamen via de router soepeler en makkelijker moet maken. De eerste is Game IPS (Intrusion Prevention System), een geautomatiseerd systeem dat probeert hackpogingen, DDOS-aanvallen en andere ongeautoriseerde toegang te blokkeren. Daaronder staat Game Boost, Asus’ naam voor Quality of Service (QoS). Game Boost probeert internetverkeer van games en consoles te herkennen en deze voorrang te geven op het overige verkeer dat door de router gaat.

De derde optie betreft het Game Private Network, de ingebouwde game-VPN die wordt geleverd door WTFast. WTFast beweert lagere ping te bieden voor populaire games zoals League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive door het verkeer over snellere verbindingen te loodsen. De meerwaarde van WTFast is twijfelachtig in de meeste gevallen, maar aangezien een gratis versie beschikbaar is kan het geen kwaad om een test uit te voeren om te kijken of het enig soelaas biedt.

Game Profile is de laatste game-instelling in het rijtje (Game Radar is een visualisatie van uitgaande verbindingen). Game Profile is een hulpmiddel om porten open te zetten voor bepaalde games, iets wat in sommige gevallen kan helpen bij verbindingsproblemen. De lijst bestaat uit enkele tientallen games en is makkelijk te configureren: selecteer een titel en de router zet automatisch de desbetreffende porten open.

Behalve de web-interface die via een browser benadert dient te worden, heeft Asus ook een app om de instellingen op de router te wijzigen. De app heeft dezelfde functionaliteit als de web-interface, maar is een stuk gebruiksvriendelijker op kleine apparaten zoals tablets en smartphones. Het nadeel van de app is dat deze alleen te bedienen is op het netwerk zelf, het uitschakelen van Wi-Fi of het configureren van een VPN is op afstand dus niet mogelijk.

Asus Router

Conclusie

De Rapture GT-AC5300 is een capabele router die niet snel bezwijkt onder de belading van zelfs de meest hardcore gamers. De interface laat duidelijk zien wie de doelgroep is van deze router: gamers die met niet al te veel moeite een router draaiende willen hebben, waar ze later niet meer naar hoeven om te kijken. Voor mensen met weinig tot geen technische aanleg is het installeren en instellen van deze router wellicht te veel gevraagd, zeker vanwege de intimiderende interface. Voor hardcore technische gebruikers biedt de router te weinig flexibiliteit om echt intere ant te zijn. Met de prijs van 419 euro en een proce or die bijna krachtig genoeg is om games op te draaien, is de GT-AC5300 eigenlijk overkill voor verreweg de meeste gebruikers. De RT-AC88U heeft dezelfde degelijke web-interface, acht LAN-porten en vergelijkbare Wi-Fi-prestaties, maar wel een aanzienlijk lagere prijs dan de GT-AC5300. Als je niet specifiek de hoge doorvoersnelheid en tri-band Wi-Fi van de GT-AC5300 nodig hebt, dan is een simpelere router wellicht een betere keuze.

Score

Media has no description
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou