Guide
cyberpunk 2077

Beginnerstips voor Cyberpunk 2077

Hoe haal je het meeste plezier uit deze gigantische game?

Geschreven door Harry Hol op
Cyberpunk 2077 is een gigantische game met heel veel zijmissies en een uitgebreid verhaal. Het spel zit ook vol met beslissingen en opties die zeker niet meteen duidelijk zijn. Daarom helpen we je met je eerste stappen in Night City met enkele beginnerstips. Dit artikel bevat geen spoilers.

Tip 1: Je levenspad is niet je ‘klasse’.

De eerste beslissing die je neemt aan het begin van de game is welk levenspad jouw ‘V’ bewandelt. Je kan kiezen tussen Corpo (zeg maar ‘zakenman’), Straatschoffie of Nomade. De keuze bepaalt hoe de eerste uren van de game verlopen, en welke plek je het spel begint. Dit zijn dus beslissingen die de sfeer van je personage bepalen (en je een goede reden geven om ooit nog eens te herspelen met een nieuw levenspad), maar ze hebben geen invloed op je vaardigheden.

Er zijn sowieso geen ‘klassen’ in Cyberpunk 2077. Het staat je volledig vrij om je personage te spelen zoals jij dat wil. Daarvoor bepalen je statistieken en je ‘perks’ welk arsenaal aan opties je tot je beschikking hebt, niet je levensverhaal. Kies dus vooral het levenspad dat jou het meeste aanspreekt en maak je geen zorgen over je vaardigheden.

cyberpunk 2077

Tip 2: Gebruik je stash regelmatig

Net zoals in veel andere rpgs kun je enorm veel spullen oppakken in Cyberpunk 2077. Het is niet moeilijk om na een uurtje spelen genoeg hardware op zak te hebben om het leger van een klein land te bewapenen. Je draagvermogen is niet eindeloos, dus op een zeker moment krijg je de gevreesde waarschuwing dat je te veel bij je hebt, en kun je niet meer rennen.

Aangezien heel veel spullen die je verzamelt bruikbaar zijn voor het uitgebreide craftingsysteem, is het aan te raden om je spullen niet lukraak te droppen. Gebruik liever je ‘stash’, ofwel opbergruimte. Deze is vanuit elk appartement dat je bezit te benaderen, net zoals de stash in The Witcher 3 overal dezelfde inhoud vertoont. Maak er een goede gewoonte van om elke keer dat je thuiskomt je overtollige spullen te droppen, zodat je later kan beslissen of je ze uit elkaar wilt halen voor onderdelen of ergens wil verkopen.

cyberpunk 2077

Tip 3: Spendeer je perk-punten niet te snel

Als je in level omhooggaat, krijg je punten die je kan gebruiken om je statistieken op te waarderen (lichaam, intelligentie, etcetera). Daarnaast ontvang je ook perk-points. Die laatste gebruik je om nieuwe vaardigheden te krijgen via tech trees die gekoppeld zijn aan je hoofdstatistieken.

Zeker de eerste uren is het beter om die perk-punten even te bewaren tot je zeker weet in welke richting je V wil laten groeien. De meest basale dingen (sluipen, schieten, zwaardvechten en hacken) kun je meteen al, maar de nieuwe perk-vaardigheden kun je gebruiken om sterker te worden in bepaalde richtingen en nieuwe trucjes te leren. Het is mogelijk om je perks te resetten, maar dat is behoorlijk prijzig. Wacht dus even om te ontdekken wat je het leukste vindt om te doen.

Er zijn sowieso geen ‘klassen’ in Cyberpunk 2077. Het staat je volledig vrij om je personage te spelen zoals jij dat wil.

Tip 4: Hack alle dingen

Een krachtig wapen in het arsenaal van V is het vermogen om te hacken. Dat vermogen wordt bepaald door het operating system in V’s lichaam. Zo heb je een bepaalde hoeveelheid ‘ram’ dat bepaalt welke hacks je kan gebruiken en hoe lang het duurt voor een hack weer opnieuw te gebruiken is.

Er zijn twee soorten hacks: ‘quick hacks’ en ‘access point hacks’. Die laatste draaien om het toegang krijgen tot bijvoorbeeld computers of antennes. Daarvoor moet je in fysiek contact staan met het object.

Quick hacks doe je op afstand en spelen een grote rol in confrontaties met vijanden. Zo kun je vijanden tijdelijk verblinden of hen op afstand kortsluiting geven. Ook kan je voorwerpen op afstand aan- en uitzetten, waarmee je vijanden tijdelijk kan afleiden. Vooral als je van sluipen houdt, is hacken ideaal. Scan dus regelmatig de omgeving om te zien wat er allemaal hackbaar is, want dat geeft vaak unieke en onvermoede opties om langs een obstakel te komen.

cyberpunk 2077

Tip 5: Speel een rol

Een groot deel van de game bestaat uit dialogen en de keuzes die je daarin maakt. Vaak zijn wij als gamers gewend om te zoeken naar een optimaal antwoord dat ons het beste resultaat oplevert. Daarvan is bij Cyberpunk 2077 geen sprake. Nou ja, het is wel zo dat bepaalde beslissingen uiteindelijk beter uitpakken dan anderen, maar er is geen manier om dat tijdens het gesprek uit te vogelen.

De dialogen in het spel zijn ontworpen om jou een stem te geven. Letterlijk en figuurlijk. Jouw daden hebben betekenis en bepalen niet alleen jouw lot, maar ook dat van heel veel andere Night City-bewoners. De beste manier om de dialogen te benaderen is alsof je een rol speelt: kies zoals jij wil dat jouw V zich in de wereld gedraagt. En doe dat omdat het spelen van iemand anders in die wereld leuk is, niet omdat je denkt dat je daarmee het spel probeert te winnen. Winnen is subjectief. Het gaat om de reis, niet om het einde.

cyberpunk 2077

Tip 6: Jij bent de baas

Misschien wel de belangrijkste les is dat het spel, zeker gedurende de eerste uren, lineair lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Je krijgt al vrij snel een aantal zijmissies aangeboden en het is makkelijk om die te vergeten tijdens de emotionele achtbaan van V’s verhaal. Onthoud dat er zelden echte tijdsdruk is, en je best van het gebaande pad af mag wijken. Sterker nog: doe dat vooral. Ga op onderzoek, pak die kleine missie op, loop dat steegje in. De wereld van Cyberpunk 2077 zit zo barstensvol details en onvermoede avonturen, dat het zonde zou zijn om er te snel doorheem te sjezen. Neem dus je tijd en wees niet bang om even je eigen weg te zoeken. Dan haal je veel meer uit de game!

Dit artikel delen:

Lees meer

De tien hoogtepunten van The Game Awards De beste pc-games van 2020: de uitslag!
20

Reacties op: Beginnerstips voor Cyberpunk 2077

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Zut

  • 11 december 2020 12:44
  Tip 1: Speel niet op PlayStation 4 of Xbox One (S). Wat een schandalige versie is dat, heel geniepig van CDPR om geen console versies te sturen voor review en die embargo te houden. Zijn nu net zo erg als een Activision of EA.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 11 december 2020 12:48
  @Zut oprecht mijn eerste gedachte toen ik in die wereld stapte was dat het voelde als een switch port. De bugs en crashes neem ik nog voor lief, maar ik krijg gewoon last van mijn ogen doordat alles zo blurry is. Bij de switch valt het dan vaak nog wel mee doordat je het op een klein schermpje kan spelen. Ik denk dat ik dit spel voorlopig maar aan de kant leg en wacht op een patch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 11 december 2020 13:05
  @alex201 Oef, ik wist niet dat het zo slecht gesteld was met de Xbox One (S) en PS4 versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 11 december 2020 13:11
  @Paxopoxo kijk op YouTube maar de analyse van Digital Foundry van PS4 en PS4Pro. Vooral op de gewone PS4 zit je regelmatig op 20fps of lager. Een FPS van 15 is ook regelmatig voorgekomen. Textures worden niet of laat ingeladen zodat je naar een game kijkt uit 2006. Pro is ietsie beter in het begin maar is later net zo dramatisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 11 december 2020 13:15
  @alex201 Ik speel 'm (helaas) op de PS4 Pro, maar een tip om het uiterlijk wat minder blurry te maken is om in de opties de 'filmgrain' uit te zetten. Het verandert niks aan de fps natuurlijk maar oogt toch zeker wat scherper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 11 december 2020 14:08
  @clandestine666 filmgrain had ik inderdaad al uitgezet, maar heeft voor mijn gevoel niet veel verschil gemaakt. Als je de gameplay van de pro vergelijkt met de base model, lijkt de pro me nog wel redelijk acceptabel. Ik ben in ieder geval al jaloers op mensen met een pro of ps5 (of goeie pc)😂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sven

  • 11 december 2020 17:41
  @niqomipa Ik speel hem op de Series S en daar draait hij ook prima op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 11 december 2020 17:08
  @Zut Wat dacht je dan. 8 jaar oude hardware met een rotatie schijf gaat de nieuwe crisis soepel laten lopen ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 11 december 2020 18:24
  @Zut nee, niet geniepig, ze maken een statement, door zich niet langer te laden leiden door de langzaam ingevoerde mentaliteit waarbij alles moet worden aangepast aan het zwakste systeem.
  Ze moeten spellen gewoon weer maken zodat mensen uiteindelijk overstag gaan en betere hardware kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 11 december 2020 18:57
  @oropher Ze hadden zich wat mij betreft dan niet moeten laten leiden door de cashgrab en het spel alleen op de next gen consoles uit moeten brengen. Als je 60 euro of meer betaalt voor een spel op welke console dan ook mag je ervan verwachten dat het speelbaar is en zeker een paar jaar blijft. 15 -20 fps is wat mij betreft onspeelbaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 11 december 2020 23:46
  @melody Je kan hetzelfde spel gewoon op de nieuwe console installeren.
  15-20 fps is idd onspeelbaar, maar de ontwikkelaar had gewoon veel ambitie, en daardoor wilde ze geen concessies doen.
  Ondertussen weet je zelf ook wat voor outrage het was geweest als ze het NIET naar de PS4/XONE hadden gebracht.
  Daarom brengen ze het wel uit, terwijl het eigenlijk een nextgen only title is natuurlijk, en ook zo bedoeld.
  Op PC is het ook extreem zwaar en ik zak ook geregeld onder de 60 fps ook zonder raytracing met DLSS op 1440p en een 2080 Super.
  Maar ik accepteer dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RR020

  • 12 december 2020 11:39
  @oropher De PS5 versie is ook niet om aan te zien! Voor een next gen console dan… Ze hebben nu voor beide generaties een shit game. Alleen op de pc is het een prachtige game. Die bugs maak ik me nog geen eens druk om, dat komt wel goed. De graphics op de next gen, dat ia triest! En stadia schijnt goed te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 11 december 2020 19:25
  @oropher wauw, weer iemand die CDPR perse moet verdedigen. Serieus? Een statement? Dat je in 2013 een spel aankondigt voor de huidige gen, want toen waren ze echt nog niet bezig met PS5 en Series X, en dan met zo'n misbaksel komt dat niet eens fatsoenlijk draait? Hoezo kondig je Cyberpunk dan niet alleen voor next gen aan? Of alleen pc? God wat lees ik toch verschrikkelijk domme excuses van mensen die denken dat CDPR en Cyberpunk heilig is en fantastisch. Niet eens kunnen toegeven dat t smerig is om expres de console versie te weigeren aan reviewers omdat ze zelf ook weten dat t te slecht voor woorden is.

  Pissig word ik ervan en jullie pikken het ook nog. Erger nog, praten het goed. De console versie van Cyberpunk wordt full price verkocht voor PS4 EN XBOX ONE, dan is t gek dat mensen verwachten dat het speelbaar is daarop? Bovendien hebben niet erg veel mensen de next gen, dus fuck hun nu? Rot toch op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 11 december 2020 23:52
  @Zut
  CDPR kan er ook niks aan doen dat de nextgen consoles nauwelijks te krijgen zijn.
  Op dezelfde manier kan ook vrijwel niemand met een RTX3000 serie spelen, die toch bijna een vereiste zijn voor vloeiende raytracing.
  Jij kan wel vinden dat een ontwikkelaar de pracht, praal en dynamiek van het spel moet beperken alleen om het goed speelbaar te houden op een ernstig verouderd systeem, maar het probleem is dat de snellere platformen dan ook moeten inleveren in kwaliteit.
  Dit is omdat een game een bepaalde baseline krijgt qua kwaliteit en dit niet zomaar één twee drie schaalbaar is naar een zwakker systeem. Ook niet als je de kwaliteitsopties terugschroeft.
  Dit spel had als baseline: High end PC's, en daarom is het niet mogelijk gebleken het goed draaiend te krijgen op de PS4 en XBOX one.
  Maar op de series X en PS5 is het natuurlijk prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vaiio

  • 12 december 2020 10:37
  @oropher Hou op met het verdedigen van deze praktijken. Als je een game 8 jaar in development voor PS4 en Xbox One hebt, en het vervolgens ook uitbrengt en promoot voor deze platforms, niet geheel eerlijk bent over de performance, geen pre-launch reviews toestaat en uiteindelijk dus een onspeelbaar product tegen full price aflevert, dan mogen ze daarop best aangesproken worden.

  We mogen hun product kopen, maar mogen niet verwachten dat er enige kwaliteit of speelbaarheid in zit? Wat is dit voor onzin?

  Niemand verwacht ultra kwaliteit of 60 fps op een PS4, maar als je het niet werkend krijgt, moet je als developer de keuze maken om het of niet uit te brengen, of een versie te maken met acceptabele downgrades. En bovenal eerlijk zijn, want dat zijn ze nu niet geweest. Het is puur gemotiveerd door geld, wat begrijpelijk is voor een commercieel bedrijf, maar dit is gewoon misleiding geweest.

  Ik heb meer mensen gezien die het blijkbaar nodig vinden om deze slechte praktijken te verdedigen en kopers de schuld te geven. Onbegrijpelijk dat het goedgepraat wordt - onderdeel van het probleem, imo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 12 december 2020 21:08
  @Vaiio Ik snap je gedachtegang, maar ik denk niet dat CDPR de keuze had om bijvoorbeeld alléén een PC versie uit te brengen.
  Ik denk dat ze gedwongen zijn om de lastgen versies te maken.
  Kans lijkt mij klein dat er intenties waren voor deze.
  Maar als het aan mij ligt was het spel gewoon PC only geworden.
  Je kan nu zien dat dat zelfs al een groot deel van de sales oplevert, mits je niet je spel te grabbel gooit met aggresieve DRM en/of politiek correcte verhaallijntjes.
  Ik denk dat een AC game nog geen eens een schim aan totaalverkopen op PC haalt, vergeleken met het aantal preorders op PC voor CB 2077.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RR020

  • 12 december 2020 11:22
  @oropher Waar is de dedicated fatsoenlijke PS5 versie dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Alfa

  • 13 december 2020 21:51
  @RR020 Het is inmiddels al enige tijd bekend dat de 'echte' PS5 en Series X versies pas in de loop van 2021 verschijnen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 12 december 2020 03:01
  Speel hem op series X en draait voor mij helemaal prima. Speel zelfs op quality mode, maar dat komt omdat ik alles op z’n gemakkie doe. Zag titel scherm pas na zo’n 12 uur (al heeft ie wel vaak op pauze gestaan. weet niet of dat meetelt). Ik snap dat velen voor de performance zullen gaan, maar voor nu (zolang ik niet gewend ben aan de hoge FPS) blijf ik op die stand.

  Er is online flink wat gedoe over de HDR. Held Vincent adviseert zelfs uitzetten en op sdr te spelen. Ik heb voorlopig HDR nog wel aan. Met mijn oude vertrouwde b6 haal ik er graphics uit die echt prima zijn. Blacks zijn oké en de color pop is voldoende aanwezig. Althans naar mijn smaak, goede kans dat de puristen het totaal niet met mij eens zijn.. maar hé de enige die er echt mee te maken heeft ben ik toch echt zelf. En ik kan zeggen; ik geniet met volle teugen! Zelfs het first person perspectief trek ik boven verwachting goed.. al zet ik hem tijdens het rijden wel even op standje gta om het te compenseren ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RR020

  • 12 december 2020 11:24
  Zelfs de next gen versie is schandalig slecht qua graphics!! HDR klopt niks van, zie review van Vincent Teoh… Had lekker een jaar gewacht en fatsoenlijke next gen versie op de markt gebracht. Desnoods alleen op de pc uitgebracht en volgend jaar een fatsoenlijke PS5 versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.