Gisteren verschenen er geruchten op diverse websites, waaronder Game Informer, IGN, Kotaku en CVG. Diverse bronnen zouden de websites hebben geïnformeerd over de nieuwe spelcomputer van Nintendo, die op een event later deze maand aangekondigd wordt en op de E3 in juni volledig onthuld moet worden. Als Nintendo het slim speelt, kan het bedrijf de concurrentie een flinke loer draaien.

Omdat het alleen nog om geruchten draait, waarvan sommigen elkaar tegenspreken, is niets nog zeker, maar laten we even van het best mogelijke scenario voor Nintendo uitgaan. Wat volgt is geen bewezen theorie, maar wat ons betreft zeer aannemelijk. Nintendo was al tijdens de GameCube bezig met de ontwikkeling van een nieuwe console. Het zag echter een unieke kans: een nieuwe, grotere markt aanboren met technologie die gedeeltelijk allang bestond. De Wii is immers een GameCube op steroïden. Nintendo koos dus voor het uitbrengen van deze goedkope technologie en wist met de unieke controller miljoenen consoles te verkopen, waardoor het bedrijf enorme hoeveelheden winst binnenharkte. So far, so good.

Achter de schermen ging Nintendo vrolijk verder met de ontwikkeling van een ‘krachtige’ console. Het bedrijf heeft inmiddels dus meer dan vijf jaar gehad om deze console te ontwikkelen. Waar Nintendo de afgelopen jaren enorm veel geld heeft verdiend, daar zijn concurrenten Sony en Microsoft pas net bezig met het vergaren van winst. Zij zijn dus nog absoluut niet klaar voor een nieuwe generatie, niet in de laatste plaats omdat ze groot inzetten op respectievelijk Move en Kinect.

Maar Nintendo is er wel klaar voor. En dus zou het zomaar kunnen gebeuren dat de koploper van deze generatie als eerste aan de volgende begint. Dit heeft een aantal voordelen: een krachtigere console dan wat er nu op de markt verkrijgbaar is, zal de hardcore gamer doen watertanden en zorgt er wellicht voor dat de console het leidende platform wordt voor de ontwikkeling van multiplatformgames. Nintendo heeft het geld van de ‘non-gamers’ al binnengehaald, nu is het tijd om de hardcore gamers weer aan te spreken. Daarbij heeft het bedrijf moeten aanzien hoe uitgevers de Wii negeerden door de unieke besturing en het gebrek aan brute kracht: die fout zal Nintendo niet opnieuw willen maken.

Als Nintendo in 2012 met hun nieuwe, krachtige console komt, heeft het bedrijf Sony en Microsoft bij de lurven. Laatstgenoemde hardwareboeren zullen nog niet klaar zijn voor de volgende generatie en hebben vervolgens twee keuzes: lijdzaam toezien hoe Nintendo de nummer 1 positie van volgende generatie al claimt, of veel te snel hun nieuwe consoles uitbrengen waardoor ze wederom jarenlang verlies moeten draaien. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen Nintendo-fans die zullen watertanden bij het aanzicht van Mario en Link in 1080p.

Natuurlijk zijn er valkuilen. Heeft de hardcore gamer zijn vingers al te vaak gebrand aan een Nintendo-console en blijven ze nieuwe hardware van het bedrijf negeren, ondanks een nieuwe focus op de hardcore markt? Is Nintendo’s nieuwe console wel krachtig genoeg om ook bij te blijven met Sony’s en Microsoft’s aankomende technologie? De laatste jaren ligt de focus bij Nintendo immers niet op brute kracht. En wat wordt deze keer de unieke feature die de console ook weer bij het grote publiek laat opvallen? Dat ze bewegingsgevoelige besturing houden lijkt een zekerheid, gezien het succes dat het ze heeft opgeleverd en de mogelijkheden voor backwards compatibility met de Wii. Het zijn allemaal nog onzekerheden. Toch staat het bedrijf in het voordeel als alle puzzelstukjes op het juiste moment op hun plaats vallen. Heeft die oude Japanse gigant deze meesterzet al jaren in de planning? Zo ja, dan is er maar één woord dat bij ons opkomt wanneer Nintendo’s nieuwe console in 2012 uitkomt: schaakmat.