Column
Ninja

Ninja heeft zijn miljoenen meer dan verdiend

Wie verdient dat geld anders?

Geschreven door Erik Nusselder op
De transferwindow in het voetbal staat nog wel even open. Om de haverklap hoor je dat spelers voor grote bedragen van club veranderen. Sinds deze week hebben we dat soort praktijken ook binnen de game-industrie.

Groot transfernieuws: de succesvolle spits Ninja verruilt FC Twitch voor de Mixer Boys. De specifieke details van zijn nieuwe contract zijn niet bekendgemaakt, maar volgens de geruchten verdient de scoremachine enkele miljoenen bij zijn nieuwe club. Fans reageren verdeeld: veel supporters zijn boos dat hun favoriete speler niet meer in het vertrouwde stadion te zien zal zijn. Toch blijven veel aanhangers hem volgen: inmiddels heeft hij al een miljoen abonnees. Al zijn de tickets deze maand wel gratis.

Ninja

Geld, geld, geld

We kunnen ervan uitgaan dat Tyler ‘Ninja’ Blevins deze week weer enkele miljoenen rijker is. En het is niet alsof hij om geld verlegen zat. Alleen vorig jaar al verdiende hij naar eigen zeggen bijna 10 miljoen dollarmet zijn streams. Hij was dan ook veruit de meest populaire streamer: in totaal keken mensen 225 miljoen uur naar hem, veel meer dan de tweede plek met 99 miljoen uur.

De reacties op het transfernieuws waren voorspelbaar. Opmerkingen als ”ik snap echt niet wat mensen hier in zien” en ”waarom verdient zo’n nietsnut zoveel geld” passeerden de revue. En dat vind ik ook logisch: zelf kijk ik er ook niet naar. Ik speel liever zelf games dan dat ik naar anderen kijk. Er valt wel wat voor te zeggen dat je beter kunt worden in een game door te kijken naar iemand die er goed in is, maar ik speel zelf geen competitieve games.

Toch vind ik al die reacties niet helemaal eerlijk. Ninja kan blijkbaar iets waar heel veel mensen naar willen kijken. Dan is het eigenlijk volkomen eerlijk dat hij zoveel geld verdient. Als jij iets kan waar miljoenen mensen graag naar kijken, ben je dat geld nou eenmaal waard.

Net een voetballer

Het is hetzelfde argument als dat mensen over voetballers maken. ”Ze trappen alleen maar tegen een balletje, waarom krijgen ze zoveel miljoenen?” Als mensen zeggen dat voetballers teveel geld verdienen, vraag ik me altijd af: waar zou dat geld dan heen moeten?

Voetbalclubs zijn grote bedrijven die tientallen miljoenen euro’s verdienen. Het draait uiteindelijk allemaal om miljoenen fans die graag naar die club kijken. Ze betalen grof geld om die elf spelers op het veld te bewonderen, ze betalen geld voor shirtjes met de namen van die spelers, of kijken massaal naar de tv om dat elftal in actie te zien. Dat levert heel veel geld op in tickets, merchandise en reclameverdiensten. Naar wie moet dat geld volgens jou dan gaan?

Ik zou zeggen: naar die voetballers waar kennelijk zo ontzettend veel mensen naar willen kijken. Ze zijn zo goed in hun sport, dat miljoenen mensen het graag willen zien. Al het geld dat daaraan verdiend wordt, moet wat mij betreft voor het grootste deel naar die spelers toe. Ik kijk zelf niet veel voetbal, maar heel veel andere mensen wel. Dat is nou eenmaal geld waard. Het is niet alleen simpelweg ”tegen een balletje trappen”.

Ninja

Verdienen en verdienen

Terug naar Ninja, want over hem hoor je hetzelfde argument. ”Hij zit alleen maar een beetje games te spelen en verdient er miljoenen mee, wat oneerlijk.” Maar het is niet simpelweg een beetje gamen, want hij vermaakt miljoenen mensen. Misschien behoor je zelf niet tot zijn kijkers, maar dat neemt niet weg dat heel veel mensen dat wel doen. En dat is geld waard, dus is het alleen maar eerlijk dat Ninja dat ook verdient.

Het hangt wel een beetje van de definitie van ‘verdienen’ af, natuurlijk. In deze context bedoel ik ‘het is terecht dat hij het krijgt’, niet ‘hij is degene die ik het liefst tien miljoen zou geven’. Natuurlijk ‘verdienen’ mensen in hongercrisis of oorlogsgebieden het geld veel eerder, maar zo werkt de economie helaas niet. Het is daarbij wel fijn dat Ninja zich ook weleens inzet voor het goede doel, en bijvoorbeeld veel werk heeft verricht voor bewustmaking rond zelfmoord.

Hard werken

Streamen is veel harder werken dan velen zich kunnen voorstellen. Je moet jezelf aan een strak schema houden, want je kijkers lopen zo over naar een ander kanaal als je een dagje niet uitzendt. Vorig jaar tweette Ninja nog dat hij 40.000 abonnees kwijtraakte, omdat hij 48 uur niet had gestreamd. Dat zorgt voor een hoop mentale druk.

Ninja heeft daarnaast een werkelijk ongelooflijke werkethiek. Hij streamde in 2018 bijna 4000 uur, oftewel zo’n 12 uur per dag. Hij begint ’s ochtends vroeg, neemt aan het eind van de middag een paar uur vrij, begint dan ’s avonds weer en gaat tot ’s nachts door. Het is een onwerkelijk schema, maar het zorgt er ook voor dat zijn kijkers bijna altijd bij hem terecht kunnen.

Ook is louter spelen niet genoeg, je moet ook een beetje vermakelijk zijn. Je staat dus de hele tijd ‘aan’ en moet voor entertainment zorgen. Dan zijn er nog randzaken als moderatie en moderators, beloningen verzinnen voor je abonnees en dergelijke, al zal iemand die zo groot is als Ninja daar inmiddels wel mensen voor hebben.

Dus ja, Ninja krijgt een hoop geld, ‘alleen’ om een beetje te gamen. Maar de volgende keer dat je daarover klaagt, vraag je dan even af: wie zou anders dat geld moeten krijgen? Er kijken massa’s mensen naar hem, die hem daarvoor willen betalen of alleen al geld opleveren door reclames te kijken. Als Ninja dat geld niet zou krijgen, wie dan wel?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Games vs. Geweld - Gamer.nl Podcast 239 Vice: Project Doom en Kung-Fu Heroes komen naar Nintendo Switch Online
46

Reacties op: Ninja heeft zijn miljoenen meer dan verdiend

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  sandervs

  • 10 augustus 2019 10:27
  Ik vind het geweldig waar de game wereld naar toe gaat, begin jaren 90 was gaming voornamelijk voor kids maar nu is het zoveel meer denk aan podcasts, YouTube, streamers, cosplay, stadions vol gamers die helemaal gek zijn van hun game of een team. Games as a service met enorme communities per game. En het gaat alleen maar groter worden, ook dankzij Fortnite. Er is zoveel moois in de game wereld nu naast het gamen zelf. Zoals ik al eerder zei hoeven al die randzaken niet ten koste te gaan van het gamen zelf, de gamer.nl podcast luister ik bijv in de auto onderweg naar werk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 augustus 2019 18:01
  @sandervs ❤❤❤

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 10:45
  Ik gun het ten eerste iedereen dat hij van zijn hobby zijn werk kan maken. Waar ik wel moeite mee heb zijn de idiote bedragen die hier in omgaan.
  In plaats van in goede games voor een redelijke te investeren bijvoorbeeld… De vergelijking met voetbal is ook wel krom: 11 man per team + reserves, 2 teams per wedstrijd… Op een beetje WK loopt de jaarlijkse begroting van een middel groot land rond! Het is dus niet eens een unieke prestatie.
  De vraagstelling dat het geld toch ergens heen moet geeft de echte vraag eigenlijk aan: Wat is geld nu echt waard?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghost

  • 10 augustus 2019 11:45
  @Martijn_M

  Een interessant artikel over ontwikkeling van het begrip waarde in de economische wetenschap:

  Waarde is een onzekere afspraak

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 13:34
  @Ghost Inderdaad een goed stuk met een trieste conclusie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 augustus 2019 14:11
  @Martijn_M ik bedoel meer: er kijken miljoenen mensen naar iets, dat levert geld op dmv reclames en abonnees. Dan is het toch eerlijk dat dat geld gaat naar degene waar die mensen naar kijken, hoeveel dat ook is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 16:05
  @ErikNus Ach, een van zijn sponsors is een rode stier… Die sponsoren diverse "extreme sports" atleten. Om dat ik per ongeluk ook wel eens in een bepaalde "World series" heb meegedraaid en ook eens een wordlcup heb gedaan weet ik dat het vooral een grote bende veren in elkaars reet stekerij is. Presteren deden deze jongens namelijk niet, hun training aan nieuw talent werd duur verkocht en was ver onder de maat.

  Diegene die het meeste geld op lever is helaas vaak niet diegene die wat presteert. Het is enkel diegene die de meeste truukjes kent.

  Eigenlijk zou de vraag moeten zijn: Waar komt dat geld vandaan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 10 augustus 2019 17:18
  @Martijn_M AUB gast stoor je niet aan zulke dingen en bemoei je met je eigen leven. Jij wilt gewoon niet begrijpen of je bent gewoon jaloers.

  Zo werkt de entertainment industrie wie het meeste geld binnen haalt verdient ook het meeste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 18:12
  @armilo-theus Ik begrijp het juist heel goed. Kennelijk snap jij het niet helemaal, dat ik slechts wat eigen waarneming aanhaal ter illustratie betekend absoluut niet dat ik jaloers ben.

  Ik stoor me zels niet aan jouw commentaar, al heb je al vaker blijkt gegeven van ongefundeerde stemming makerij gecombineerd met scheldgedrag.

  Dus stoor jij je gewoon niet aan het feit dat er mensen zijn die wel gewoon elkaars mening willen weten. Of ben jij jaloers op eigen meningen? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 11 augustus 2019 08:50
  @Martijn_M zieligert

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 11 augustus 2019 17:27
  @Dr-Saint Tja… Als je het liever anders hoort? Vul jou naam dan in bij armillo's reactie, ik geloof dat die meer jouw stijl heeft. Scheelt mij een copy/paste.

  Of onderbouw je reaktie, ken je al genoeg woorden daarvoor of krijg je die volgend jaar pas?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 10 augustus 2019 14:19
  Wie ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Voci

  • 10 augustus 2019 15:46
  Wat een rare vraag.

  De hoofdvraag die jij stelt is: waar moet dat geld heen?

  Deze man heeft al miljoenen, en toch moet het geld daar heen? “Zo werkt de economie nou eenmaal”.

  Jammer dat het nergens gaat over psychologische druk en trucjes die media op zijn publiek loslaat, waardóór deze personen steeds weer meer aandacht krijgen. Ook jullie doen mee. Elke weer een ‘ninja’ artikel. Het is ook maar een jongen. Post liever game-nieuws.

  Ow wacht, het gaat ook jullie om de clicks en de aandacht van het publiek ;-) ook jullie gebruiken trucjes. Jammer dat het daar niet over gaat.

  Rijken worden steeds rijker, omdat de middenklasse in hun bubbel blijft geloven. Wake up.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 16:07
  @Voci Kijk nou uit, straks krijg jij ook die zwarte pakken aan je deur ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 augustus 2019 17:51
  @Voci heel veel gamers kijken naar een gamer die games speelt. Hij krijgt geld van een gamebedrijf om op een ander gameplatform te spelen. Dat lijkt me game-nieuws. Misschien interesseert het je niet, maar ja, klik er dan niet op…

  En ja, het zal je misschien verbazen dat ik liever iets schrijf dat veel mensen willen lezen. Al krijg ik als freelancer niet per klik betaald en mag ik het onderwerp van deze column zelf bepalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 18:16
  @ErikNus Jammer dat je denkt dat dit soort GTST nieuws graag gelezen wordt. Liever een goede column over games.

  Ik had in de Borderlands soap een leuke uitdaging gezet, misschien iets voor je volgende column? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 10 augustus 2019 19:18
  @Martijn_M nou ja, we kunnen zien hoe vaak een nieuwtje gelezen wordt, dus dat weet ik wel zeker eigenlijk.

  En goed idee, ik hou het in mn achterhoofd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 19:46
  @ErikNus Vol verwachting kijk ik er naar uit!
  Overigens zou ik me niet blindstaren op aantal lezers maar meer op de reakties die het oplevert.
  En wat dat betreft: Verbazend hoeveel discussie er op gang komt over een onderwerp wat schijnbaar niemand snapt ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 10 augustus 2019 19:25
  @Martijn_M ik vind het ook leuk om esports nieuws te lezen op deze site, alles wat met gaming te maken heeft zou hier passen vind ik en als je het niet interesseert dan klik je er niet op idd, ik kijk hier elke dag maar bekijk lang niet elk artikel. Het gevaar met esports is wel welke game wel en welke niet, ik ben gek van Halo en Overwatch e-Sports maar daar lees ik niks over aan de andere kant hoeft dat ook niet omdat ik 150 pro spelers en casters volg op twitter. Het moeten alleen echt bijzondere dingen zijn zoals het Smash record op EVO bijv

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Martijn_M

  • 10 augustus 2019 19:44
  @sandervs De discussie hier om heen vind ik ook veel interessanter dan het onderwerp van de column ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.