Het is de dag dat Blizzard de auction house voor echt geld voor Diablo III opengooit. Het concept is simpel. Je gooit zeldzame buit online die je (voornamelijk) in de hogere moeilijkheidsstanden gevonden hebt na het afranselen van een groep monsters. Mensen kunnen vanaf een bepaald bedrag bieden of kiezen voor een buy-out prijs om het item direct binnen te slepen. In de weken na release heb ik zelf op het gold auction house al behoorlijk wat goudstukken bij elkaar geraapt. Relatief gezien dan. Het draait hier nog niet om echt geld, maar om in-game goud waarmee betaald wordt. Iets waar dus verandering in komt met de real money auction house. Onze hoofdredacteur heeft gehoord dat er grof geld mee verdiend kan worden. Ergens op aarde zit in ieder geval één gamer achterovergezakt items op te kopen en binnen tien minuten weer voor het dubbele bedrag te verkopen.

De lul die te goedkoop verkoopt

“Je kunt er echt rijk mee worden!”, dringt de hoofdredacteur aan. “Ja, dat geloof ik wel. Maar ik ben eerder die lul die zijn items veel te goedkoop verkoopt, waarna ‘die andere gast’ er met de echte winst mee vandoor gaat”. Maar mijn zelfkennis mag niet baten, ik zit vast aan een artikel waarin ik ga proberen om rijk te worden met Diablo III. Nou ja, ik heb de game wel al op normal uitgespeeld, worstel me inmiddels door de volgende moeilijkheidsgraad heen en vind best wel wat aardige items. 

Bovendien heb ik een aardig stel hersens, dus hoe moeilijk kan het zijn om een paar slome tieners hun zakgeld afhandig te maken met slim zakendoen? Bij nader inzien, ik ga hier bakken met geld verdienen. Let’s go!

De eerste avond zit ik er gelijk klaar voor. Linkerhand op de calculator, rechterhand op de muis. Eerst maar eens even in de gold auction house kijken of ik nog iets verkocht heb voor in-game goud. Daar staan inmiddels tien items klaar. Het maximum, want Blizzard wil niet dat je al je troep tegelijk klaarzet. Best wel logisch ook, want zo word je gedwongen om je te focussen op het beste spul dat je in huis hebt. Nu ik er zo eens over nadenk, die grote verkopen die ik met middelmatige items deed in de eerste week na release, die lopen in deze latere weken niet zo lekker meer. Als ik er nog even verder over nadenk besef ik dat er vast en zeker al miljoenen hardcore gamers door standen als Inferno, Nightmare of Hell heen gerend zijn terwijl ik net pas normal achter me gelaten heb. Die gamers halen allemaal allang veel betere items op dan deze trage speler en al die items die de markt overspoelen zorgen ervoor dat ik m’n middelmatige zooi niet meer voor veel te veel goud kan verkopen. Inflatie, ook hier werkt het. Mijn eigen items verkopen gaat in die real money auction house waarschijnlijk dus ook niet werken. Gelukkig had ik een goeie economieleraar op de middelbare school. Inkopen en verkopen dus, hoe moeilijk kan dat zijn?

De beperkingen van Blizzard

Voordat ik aan de slag mag in de real money auction house, moet ik me eerst aanmelden bij Blizzard. Gezien het feit dat je creditcardgegevens al sinds 1995 niet meer veilig zijn op het net, besluit ik iDeal te gebruiken. Twintig piek moet genoeg zijn. Blizzard vraagt me om gratis een app te downloaden op mijn telefoon (tegen kosten een fysieke identifier kopen gaat me te ver). Eén direct ontvangen sms’je, een appdownload en een iDeal-overdracht later kan ik aan de slag. Ik heb €20 klaarstaan en ben klaar om rijk te worden. En dan begint het echte briljante ondernemerschap…

…En dan besef ik me dat ik geen briljant ondernemer ben. Bovendien maakt Blizzard het me niet makkelijk. Items fatsoenlijk rangschikken bij het zoeken is niet mogelijk. Prijzen zijn all over the place en ik wil precies op de hoogte gehouden geworden van alles wat er gebeurt. Ik wil items kunnen taggen en volgen zonder dat ik per se hoef te bieden. Ik wil zoeken op veilingen die nog minder dan een uurtje lopen. En ik wil dat allemaal het liefst nog kunnen doen via die app. De hele tijd dat inloggen, hoe kan ik hier nou rijk van worden? Maar goed, met stalen ballen zet ik in op mijn eerste item. Ik zie een Legendary stuk armor staan. En Legendary lijkt – ongeacht de eigenschappen van het stuk – het enige te zijn dat überhaupt verkoopt. Het is een stevige prijs, maar soortgelijke items met dezelfde naam gaan voor zeker het driedubbele over de toonbank heen. Dus ik doe het gewoon. Voor het eerst in mijn leven koop ik een in-game item voor echt geld. PATS. Voor ik er erg in heb ben ik €3 lichter.

 "Ik word gek! Ik ben een topondernemer."

100% winst!

De volgende dag houd ik nauwlettend de auction house in de gaten. En dan opeens, bam! Een mailtje in mijn mailbox. Iemand heeft €6 geboden. Ik word gek! Ik ben een topondernemer. Ik heb iets ingekocht voor €3 wat ik zeker voor €6 ga verkopen. Nou ja, €5 dan, aangezien Blizzard er €1 transactiekosten vanaf snoept. Maar toch, voor mezelf hou ik het gewoon op 100% winst. En de veiling loopt nog wel even, dus wie weet wat ik er nog uitsleep.

Een paar dagen later blijkt dat ik er helemaal niets meer uitsleep. Belangrijker nog, al mijn vermoedens over mijn eigen ondernemerschap worden onderstreept. Net als het falen van een hoofdredacteur die in mij zijn eigen homemade miljonair zag. Ik koop als een dolle in voor €3, maar verkoop niets. Eén keer waag ik me aan een aankoop van €15, ervan overtuigd zijnde dat ik er winst op kan maken. Maar, helaas. Niets. Ik neem me voor om (voor researchdoeleinden) toch maar eens Youtube-filmpjes bekijken van die jongen die binnen minuten honderden euro’s winst maakt. Maar ik hou de eer aan mezelf en het werk aan jullie. Ik vervloek het real money auction house. Omdat ik zelf rukitems haal in een veel te lage moeilijkheidsgraad. Omdat ik compleet geen verstand heb van ondernemen. Omdat er geen peil op die verkopen te trekken valt. Omdat Blizzard in de afgelopen twaalf jaar best wel wat betere zoek- en biedfuncties had kunnen bedenken en uitwerken. Maar voornamelijk omdat een stel slome tieners me mijn zakgeld afhandig maakt. Verdomme…