Natuurlijk, er komen nog genoeg prachtige games aan die ongetwijfeld weer vermakelijke ervaringen zullen brengen. Tomb Raider, Assassin’s Creed 3, BioShock: Infinite, GTA V (toch, Rockstar?), ga zo maar door. Maar aan het einde van deze generatie komt er nog maar een handjevol nieuwe IP’s op de markt, zoals Dishonored en The Last of Us. EA heeft vorige week zelfs toegegeven dat ze wel nieuwe series klaar hebben staan, maar dat ze die lekker bewaren voor de volgende ronde consoles. Dat is al vervelend, maar die nieuwe series zijn niet eens het belangrijkste. Ik ben op zoek naar totaal nieuwe ervaringen.

Ik droom van een console die ervoor zorgt dat ik me helemaal kan verliezen in een spelwereld. Nog te vaak word ik tijdens het spelen afgeleid door dingen die om me heen gebeuren in de kamer, of een mooie vrouw die langs het raam loopt. Ik game juist om me even af te sluiten van de dagelijkse beslommeringen, dus hoe meer ik mezelf in de spelwereld kan plaatsen, hoe beter. Hoezeer ik de mooie vrouwen ook zal missen.

 

Meer kracht

Het eerste dat daarbij zal helpen is de grotere kracht van de nieuwe consoles. En vertel me niet dat betere graphics of meer rekenkracht de gameplay niet gaan verbeteren. Betere graphics zorgen ervoor dat een wereld er geloofwaardiger uitziet. En meer rekenkracht kan een wereld neerzetten die realistisch aanvoelt.

Denk bijvoorbeeld aan een volledig levende stad in een spel als GTA, waar je daadwerkelijk in elk gebouw naar binnen kunt lopen en met alle mensen kunt praten. Hoe vet zou dat zijn? Om nog maar te zwijgen over wat een betere kunstmatige intelligentie kan doen. Ik heb me maar al te vaak geërgerd aan personages die zich niet gedragen zoals echte mensen dat zouden doen. Teamleden die een vuurlinie in lopen als een stel domme ganzen, wachters die steeds maar hetzelfde rondje lopen, of burgers die altijd op dezelfde plek te vinden zijn. Dat zou binnenkort verleden tijd kunnen zijn.

Immersie

Maar ik wil meer dan alleen een sterkere machine. Ik wil bijvoorbeeld niet meer afhankelijk zijn van mijn tv om dingen uit de gamewereld te zien. Er gaan geruchten dat Microsoft komt met een bril, vergelijkbaar met Project Glass van Google, die informatie uit het spel direct op je glazen laat zien. Daardoor zit je dieper in het spel, want zelfs als je even wegkijkt van je televisie zie je nog informatie uit de spelwereld. En is het dan teveel gevraagd om via zo’n bril voorwerpen of personages in mijn directe leefomgeving te projecteren? Dat je links van je kijkt en dat er ineens een zombie naast je op de bank zit? Of een mooie vrouw.

Ook ben ik het zat om naar ingeblikte dialogen te luisteren en vervolgens een antwoord uit een lijstje te selecteren. Meestal heb je dan alleen de keuze uit een bot, een lief of een neutraal weerwoord. Er is al eens gesproken over een volgende generatie Kinect die natuurlijke spraak herkent. Stel je voor: de console kan alles wat je zegt verstaan en daar een antwoord op formuleren. Natuurlijk is het nog steeds een ingeblikt antwoord dat wordt geselecteerd aan de hand van wat jij hebt gezegd, maar daar merk je niks van. Jij zegt iets, en het spel zegt iets terug. Je denkt nu misschien nog dat je voor aap gaat staan als je tegen je tv staat te praten. Maar ik denk dat als je echt kunt praten met personages in een spel, je je veel meer betrokken voelt bij hun lot.

Complete immersie, dat is wat ik wil. Misschien is dat te veel toekomstmuziek en zijn de dingen waar ik over droom nog wel twee generaties van ons verwijderd. Maar het feit dat ik zo veel nadenk over dit soort dingen, toont voor mij wel aan dat ik een beetje ben uitgekeken op wat we nu hebben. Ik ben er klaar voor om mezelf meer te verliezen in mijn games. Ik ben klaar voor de volgende generatie. Jullie ook?