Column

Het wordt tijd om afscheid te nemen van fysieke games

De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen

Geschreven door Jari Klapwijk op
Films, muziek en, in iets mindere mate, boeken maken allemaal de stap naar een volledig digitale toekomst. Het is tijd dat de game-industrie die stap ook gaat zetten, want zo langzaamaan zijn alle voordelen van fysieke versies verdwenen. Daarom zeg ik: zeg gedag tegen plastic doosjes en disks en omarm de voordelen van een volledig digitale bibliotheek!

Pas bleek dat de disk van Call of Duty: Modern Warfare 2 voor de PlayStation 5 slechts 72,23 MB aan data bevat. Daarmee fungeert de disk dus nog enkel als sleutel voor de licentie van het spel – om de game daadwerkelijk op te starten moet je nog zo’n honderd gigabyte downloaden. Het sprookje dat fysieke media ervoor zorgen dat games speelbaar blijven nadat de servers offline gaan, is daarmee min of meer over. 

Laat dat nou net de grote reden zijn voor mensen om fysieke games te kopen. Mensen willen een game echt bezitten, ook als de servers van het platform offline gaan, maar dat is tegenwoordig ook met een fysieke versie dus vaak niet meer het geval. 

Modern Warfare 2

Patches

Modern Warfare 2 is op dat gebied natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar ook bij andere games is het al lang niet meer zo simpel als je schijf in je console duwen en spelen. Day one-patches zijn aan de orde van de dag en daardoor zijn games dus sowieso al niet direct speelbaar zonder download. Zelfs bij Nintendo zijn die dagen geteld. Enkele games, zoals de Ori Collection, komen nog wel volledig op de cartridge, maar dat is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Er moet nagenoeg altijd wel een patch gedownload worden, dus het voordeel plug and play kunnen we ook al voorzichtig wegstrepen.

De games die wel speelbaar zijn via de disk zonder download zijn vaak niet helemaal af. Games worden tegenwoordig ruim op tijd als ‘goud’ bestempeld – wat inhoudt dat ze klaar zijn om gedrukt te worden - maar de ontwikkeling is dan zeker nog niet afgerond. Zou je nu bijvoorbeeld de eerste versie van Cyberpunk 2077 willen spelen? Of de eerste versie van Horizon Forbidden West met flikkerende vegetatie in de performance mode? Games zijn tegenwoordig zelden helemaal af als ze op schijfjes worden gedrukt. 

Cyberpunk 2077

Geen zorgen over je games

Daarnaast is het sowieso al een gekke gedachte dat servers zomaar ineens offline gaan en al je digitale aankopen verdwijnen. Zeker bij giganten als Microsoft, Sony, Nintendo en Steam gebeurt dat echt niet binnen afzienbare tijd. Google Stadia was een ander verhaal, maar de ondergang van die service zag iedereen al van mijlenver aankomen. Bij dat tragische geval worden spelers gelukkig nog op een nette wijze gecompenseerd; ze krijgen hun geld van alle aankopen terug. Voor Xbox-, PlayStation-, Nintendo-, en Steam-spelers is er echter geen enkele aanleiding om je zorgen te maken over je bibliotheek aan games.

Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat games soms offline gehaald worden vanwege verlopen licenties. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Tony Hawk en sommige Forza-games, die zijn dan niet meer in online winkels te koop. Dat is helaas onvermijdelijk en erg jammer. Gelukkig gaat dat maar om een handjevol voorbeelden en verdwijnen de games nagenoeg nooit uit je bibliotheek. De kans dat je zomaar ineens de helft van je games kwijt bent doordat de licenties verlopen is daarmee nihil. 

Forza Horizon 3
Tony Hawk

Minder plastic

Dan hebben we ook nog het milieuprobleem. Binnen allerlei sectoren doen we er alles aan om zo min mogelijk plastic te gebruiken, maar in de gamewereld is het nog de normaalste zaak van de wereld om hele hopen plastic in de schappen te leggen. Mochten daar nou een hoop voordelen aan kleven, dan is dat het misschien waard, maar nu is het echt tijd om te stoppen. De gevolgen van te veel plastic kunnen desastreus zijn voor de natuur en daar willen we natuurlijk niet aan bijdragen.

Er zijn ook al genoeg tekenen aan de wand dat de industrie naar een digitale toekomst streeft. Zo brachten Microsoft en Sony beide voor het eerst een volledige digitale current-gen console uit. Sony lijkt zelfs nog een stapje verder te gaan door de huidige PlayStation 5-modellen te vervangen door een model met afneembare disk drive. Dat is natuurlijk puur speculatief, want Sony heeft die machine nog niet aangekondigd, maar het zou misschien wel de laatste tussenstap zijn naar een volledig digitaal landschap. 

Er zijn ook al genoeg tekenen aan de wand dat de industrie naar een digitale toekomst streeft

Het enige echte nadeel 

Toch is er nog één ding dat me tegenhoudt om nu al volledig digitaal verder te gaan: de prijzen van fysieke games. De prijzen in de digitale PlayStation- en Xbox-winkels zijn en blijven namelijk torenhoog. Nieuwe current-gen games staan vrijwel altijd voor zeventig of zelfs tachtig euro te koop in de digitale winkel. Van concurrentie is geen sprake, dus zien de consoleboeren geen reden om die prijzen snel te verlagen.

Een goed voorbeeld op dat gebied is God of War Ragnarök. In de PlayStation Store betaal je daar tachtig euro voor, terwijl ik de fysieke versie heb besteld voor 67 euro. Hetzelfde geldt voor Splatoon 3. Die kost in de eShop de volle zestig euro, terwijl je de fysieke versie online al voor vijftig euro kunt vinden. Geen enorm verschil misschien, maar op de lange termijn bespaar je wel degelijk een hoop geld. 

God of War R PS5

Wanneer de prijzen in de digitale winkels vergelijkbaar zijn met de fysieke versies zeg ik echter voor altijd vaarwel tegen het kopen van onnodig plastic met een licentiecheck erin. Ik ben nooit een verzamelaar geweest en heb daar ook geen enkele behoefte meer aan. Zo nemen games geen ruimte meer in en kan ik ze vanuit m’n luie stoel spelen zonder met schijfjes te klooien. Vooral op de Nintendo Switch is dat laatste een gedoe, dat gepriegel met die kleine cartridges moet een keer klaar zijn. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Uitgebreide video toont gameplay van Hogwarts Legacy Wat spelen we dit weekend? 12 en 13 november
94

Reacties op: Het wordt tijd om afscheid te nemen van fysieke games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • DwightyAlmighty

  • 12 november 2022 08:21
  De prijs van schijfjes is goedkoper dan van downloads dat is mijn enige beweegreden. En je zou het kunnen verkopen maar dat doe ik nooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 12 november 2022 08:23
  Hoe vaak het argument 'milieu' tegenwoordig gebruikt wordt om minder te leveren voor hetzelfde geld…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 12 november 2022 09:50
  @ebiker want een plastic hoesje met een plastic schijfje erin is jouw idee van meer leveren.
  Het is totaal onnodig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 12 november 2022 11:56
  @Ziminar En dan ook het vervoer van deze plastic hoesjes met plastic schijfjes naar de winkels, pakketbezorgers die dit leveren etc. Digitaal is gewoon de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • CertifiedLoverBoy

  • 12 november 2022 14:06
  @Ziminar je bent een dief van je eigen portemonnee als je digitaal koopt en dat is voor mij belangrijker dan het milieu. Ik koop de nieuwste games op release voor €60,- verkoop ze voor €40,-. Dus speel de nieuwste games uit voor €20,- heerlijk zo dus stop klimaatgekkies

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 12 november 2022 17:34
  @CertifiedLoverBoy Oh jee, ik heb de FvD-stemmer gevonden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keenan

  • 13 november 2022 00:03
  @Ziminar hoe kan dat je conclusie zijn? Lmao

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • turkieturkiei

  • 18 februari 2023 14:41
  @Ziminar ojee een d66 stemmer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 19 januari 2023 11:46
  @CertifiedLoverBoy hier hetzelfde, zoveel switch games kunnen halen alleen al door inruil van andere oudere ps4 games. Zelfs een paar switches zelf. als het digitaal was had ik daar dik extra voor moeten betalen. digitaal is geld weg gooien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JustlikeNiko

  • 12 november 2022 11:32
  @ebiker de basis is toch de game en de ervaring zelf? Doosje is daardoor overbodig. En milieu lijkt me tegenwoordig een valide argument om zaken weg te laten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 12 november 2022 11:59
  @ebiker nouja, doosje, wrapping, bluray, handleiding zijn toch wel zaken die onnodog impact hebben op het milieu, dat kun je niet ontkennen. Als nu ook echt de hele game er op stond en je ook zonder internet kunt installeren, tja, dan is het een ander verhaal, maar bij 99 van de 100 is dat niet meer het geval.

  WEL vind ik dat de publisher zich daarmee verplicht om de game altijd beschikbaar te stellen en niet na paar jaar denkt, ik krijg niets meer binnen dus ik zet de (download)servers uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRock

  • 12 november 2022 14:31
  @ebiker The Rock wordt hier ook heel moe van. Men gaat er vanuit dat die plastic hoesjes ergens in de natuur gedumpt worden. Dat slaat natuurlijk nergens op. Plastic is niet perse de roots of all milieu evil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 12 november 2022 17:34
  @TheRock Dan is The Rock blijkbaar zo moe dat ie even vergeet dat de fabricage van die hoesjes en schijfjes, het vervoeren van al die hoesjes en schijfjes het grootste probleem is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 13 november 2022 19:12
  @Ziminar enig idee welke impact die servers hebben op milieu? Die servers die dus altijd moeten blijven bestaan, omdat je de game ten alle tijden beschikbaar wil hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 19 januari 2023 11:48
  @wokkel dat blijf ik ook zeggen. ook die klimaat gasten die maar blijven twitteren. al die onzin staat op mileu slurpende servers, vol met digitale onzin :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 12 november 2022 08:31
  "Gelukkig gaat dat maar om een handjevol voorbeelden en verdwijnen de games nagenoeg nooit uit je bibliotheek"
  Dit is waar voor de huidige generatie(hopelijk) maar voor eerdere generaties niet helemaal waar. Voor meerdere delisted games op xbox wordt de download niet meer aangeboden en dan wordt de game ook uit je bibliotheek gewist. Ik heb dat met een hoop 360 arcade games en games on demand gehad…. meer dan 50. Op Xbox one willen ze ook nog wel een game of the year versie uitbrengen en dan de oude versie van de day one spelers onspeelbaar maken… Dan heb je nog de games waar de fabrikant de dlc beheert ipv microsoft, bv Rockstar en ubisoft. Kun je je dlc ook niet meer downloaden. Sommige games hadden dit al na een jaar, zonder refund.
  Ruimt wel op je in je backlog maar echt zonde van het geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JohnnyLoco

  • 13 november 2022 00:36
  Precies. Oudere generaties worden zomaar offline gehaald. Als ze volledig digitaal willen moet bij wet geregeld worden dat ze verplicht zijn om devgames beschikbaar te houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 12 november 2022 08:34
  Leul stuk en ben het overal wel mee eens, eigenlijk is het toch te krom voor woorden dat een spel niet af verkocht mag worden en je dus een Day one patch moet hebben.. In geen enkel media heb je dat. En er zijn zelfs games die naar meerdere patches pas werken kuch cyberpunk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  axolotsyl

  • 12 november 2022 08:48
  Sorry, maar je standpunt is nogal slap en ondoordacht. Het klinkt alsof je je beroept op een beruchte drogredenering, namelijk dat iets wat het geval is, ook daadwerkelijk zo moet zijn. Maar dat is niet zo. Alsof digitaal uitgeven van games een natuurwetmatigheid is. Ooit wat meegekregen van vinyl verzamelen, dat hipper is dan ooit tevoren? Taylor Swift die haar muziek laat drukken op cass? Waarom? Omdat mensen vastigheid zoeken. Ze willen iets in hun handen, een verleden in hun kast opbouwen. Dat jij comfi in je luie stoel zit, betekent dus niet dat het zo zou moeten zijn voor iedereen ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  axolotsyl

  • 12 november 2022 08:57
  @axolotsyl en nu ik er nog meer over nadenk: Jari, jij lijkt te veronderstellen dat het medium waarop games worden gedragen vooral een functionele dimensie hebben. Dat is gek: we spelen toch ook geen games om louter functionele redenen? Waarom zou het aanschaffen en verzamelen van (fysieke) games geen gevoelswaarde (entertainment, emotie, etc.) kunnen hebben? Dat kan mijns inziens wel, sterker nog: deze kant van game-media kan maar beter niet verwaarloosd worden door de industrie, want dan wordt de spanning en betekenis van het verzamelen van games voor veel mensen tekort gedaan. Dan is jouw conclusie zeker te kort door de bocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.