Column
GTA 6

De Grand Theft Auto 6-hack kent alleen maar verliezers

Niet alleen negatief voor Take-Two en Rockstar, maar ook voor het publiek

Geschreven door Michel Musters op
Afgelopen weekend deelde een hacker beeldmateriaal en de broncode van het nog niet onthulde Grand Theft Auto 6. Hoewel gamers wereldwijd gretig alle beelden uitpluizen, is dit onder de streep een betreurenswaardige situatie voor iedereen: voor Take-Two en Rockstar, voor de hacker zelf en voor iedereen die reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe GTA.

We kunnen inmiddels wel spreken over het grootste ‘lek’ ooit binnen de game-industrie. Hoewel er eerder al game-assets op grote schaal zijn uitgelekt (bijvoorbeeld van Half-Life 2 en The Last of Us: Part 2), gaat het hierbij niet alleen om beelden, maar ook om de broncode. Een klein deel van die code is al online geplaatst en de hacker claimt de complete code in handen te hebben – het is nog maar de vraag wat hij daarmee gaat doen. Daarbij laat Grand Theft Auto 6 waarschijnlijk nog enkele jaren op zich wachten, dus het uitgelekte materiaal is ook nog eens ver voor verschijning van de game verschenen.

Take-Two probeert inmiddels de schade te beperken door zoveel mogelijk video’s offline te halen, maar het kwaad is al geschied. Miljoenen mensen hebben de beelden gezien en het is onwaarschijnlijk dat de uitgever het hele internet schoon kan schrobben. En dan is het op moment van schrijven nog maar afwachten wat de hacker in kwestie nog meer naar buiten brengt. Meer beelden of zelfs de complete broncode van het spel: het behoort blijkbaar allemaal tot de mogelijkheden.

GTA 5

Bloed, zweet en tranen

Het internet is sinds gisteren dus in rep en roer. Dat is niet zo gek: Grand Theft Auto 5 is een van de meest succesvolle games ooit en het vervolg is daardoor de meest gewilde game van dit moment. Rockstar heeft alleen nog maar laten weten dat de game in ontwikkeling is. Verder zijn er afgelopen jaren verschillende geruchten naar buiten gekomen, maar officiële informatie – laat staan gameplaybeelden – zijn nooit gepubliceerd. Het is dan ook volkomen logisch dat gamers massaal de uitgelekte beelden consumeren.

Toch is de situatie, buiten de complete shock dat een lek van zo’n kaliber kan gebeuren, vooral betreurenswaardig voor alle betrokken partijen. We kunnen het ons niet voorstellen hoe de noodvergaderingen gisteren en vandaag bij de betrokken bedrijven eruit hebben gezien. Naast het feit dat om pure diefstal gaat en zelfs grote bedrijven dat niet verdienen, is het uiteindelijk nog pijnlijker voor de honderden, zo niet duizenden ontwikkelaars die al jarenlang bloed, zweet en tranen in dit product stoppen. Zij zien nu met lede ogen toe hoe hun harde werk op de meest banale manier de wijde wereld in wordt gestuurd.

De hacker zelf zal wellicht een ultieme high voelen van een van zijn grootste ‘prestaties’ ooit, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij hier op de lange termijn de vruchten van plukt. Je kunt er vergif op innemen dat Take-Two er alles aan doet om de persoon in kwestie op te sporen. Dat de politie erbij betrokken raakt is haast onontkoombaar en misschien wordt zelfs de FBI opgetrommeld voor een situatie van dit formaat. Sommige hackers worden na een grote move beloond met een mooie baan bij een bedrijf of de overheid, een fikse gevangenisstraf is in dit geval waarschijnlijker. Als ze de hacker kunnen opsporen, natuurlijk.

Ruwe beelden

Ook voor gamers valt er verder maar weinig te vieren. Ondanks dat de uitgelekte beelden van deze vroege versie van GTA 6 er op zichzelf al hoogst indrukwekkend uitzien, is dit natuurlijk niet de manier waarop we kennis horen te maken met het spel. De onthulling van een nieuwe GTA is een evenement op zich – ik kan mij nog precies herinneren waar ik was toen de eerste Grand Theft Auto 5-trailer online werd geplaatst. Rockstar is heer en meester in het aankondigen van hun aankomende producten. Ja, het is maar marketing, maar dat bepaalt wel al vanaf het moment van onthulling het beeld dat je bij een product hebt. De secure vorming van dat beeld is nu voorgoed aangetast, hoe tof de eerste echte trailer van GTA 6 ook gaat zijn.

Daarbij heeft het een goede reden dat ontwikkelaars vaak geen vroege beelden van hun spellen naar buiten brengen, in ieder geval niet (ver) voor de release van een game. Waar we in de filmindustrie gewend zijn aan foto’s en filmpjes van achter de schermen, daar hebben veel gamers nog moeite met het in context plaatsen van ‘ruw’ beeldmateriaal. Hoewel er genoeg enthousiaste reacties waren, zijn er sinds gisteren op fora en social media talloze voorbeelden te vinden van mensen die niet begrijpen waarom de nieuwe GTA er zo onafgewerkt uitziet. Dat een ontwikkelaar eerst zorgvuldig het gameplaysysteem perfectioneert voordat het smoelwerk van de game zo mooi mogelijk wordt afgewerkt, gaat er bij velen niet in. Zoals gezegd is de beeldvorming van het spel op voorhand al aangetast.

Tot slot: wat betekent dit voor de toekomstige ontwikkeling van Grand Theft Auto 6? Hoeveel tijd en moeite gaat er zitten in het zo goed mogelijk ongedaan maken van deze situatie? Een andere partij heeft de broncode in handen. Dat kan er voor zorgen dat mensen de game naar gelieve kunnen aanpassen en dat hacken een stuk makkelijker wordt, wat zeker voor de online modus verregaande gevolgen heeft.

Rockstar zal (een deel) van de code moeten aanpassen – een flinke klus, zeker gezien het eindresultaat hetzelfde moet blijven. Hoeveel extra tijd gaat dit kosten? Wordt de nog onaangekondigde releasedatum verder opgeschoven? En erger nog: hoe hard moeten de mensen bij Rockstar nu gaan werken? Dat is een extra prangende vraag voor een bedrijf dat voorheen bekend stond om ‘crunch’, en daar de afgelopen jaren gelukkig positieve stappen in heeft gemaakt.

Ordinaire diefstal

We hebben dus geen reden om deze unieke situatie te vieren. Dat we het volgen is logisch – het is ook moeilijk om weg te kijken bij een ernstig ongeluk - maar dat maakt het nog geen positieve gebeurtenis. Alleen omdat een hacker zijn spieren wilde flexen is het leven van duizenden mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6 op zijn kop gezet en zullen miljoenen mensen die uitkijken naar de nieuwe GTA voorgoed dít moment onthouden als het moment dat ze kennismaakten met de game. Dit is niets meer dan ordinaire diefstal, gevolgd door het onrechtmatig publiceren van privémateriaal. Bah.

Dit artikel delen:

Lees meer

Screenshot Sunday #72 Ion Fury-vervolg Phantom Fury verschijnt in 2023
34

Reacties op: De Grand Theft Auto 6-hack kent alleen maar verliezers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TripleR40

  • 19 september 2022 12:46
  Ik kijk het niet omdat ik het niet wil belonen en niks van de game wil weten tot hij uitkomt en ik het zelf kan ontdekken. Misschien als de media er niet zoveel aandacht aan besteedt en twitter zoiets dergelijks gelijk verwijderd dat het voor de hackers ook minder aantrekkelijk is om zoiets te doen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grimes

  • 19 september 2022 14:01
  @TripleR40 Er valt niet veel te zien, het zijn test beelden waarop developers bepaalde mechanics testen in de game, zoals het schieten van wapens, cover zoeken etc ook zijn er vrijwel geen textures te zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 19 september 2022 12:47
  Iedereen vergeet deze beelden zodra ze het eind plaatje zien. Maar als de game ook maar iets lijkt op de uitgelekte video's dan is het gewoon gta5,5 ipv gta6. Het ziet er precies hetzelfde uit. Tot nu toe was geen 1 gta game hetzelfde, vaak was het een totaal andere sfeer en compleet andere graphics. Nu zie ik gewoon gta5.
  Nee wacht, ik vergeet gta vice city, dat was in principe ook een kloon van gta3. Ah bummer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  flameburner

  • 19 september 2022 13:08
  @GoofyZ3 Je kan dus moeilijk door de beelden heenkijken. Wat gelekt is zijn beelden van gameplay tests. Heeft niks te maken met hoe het uiteindelijk eruit komt te zien.

  Verwacht dat dit minimaal een jaar vertraging op gaat leveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 19 september 2022 14:01
  @GoofyZ3
  Je zag pre alfa beelden, ofterwijl totaal niet representatief voor het eindresultaat.
  Beetje vroeg om nu al conclusies te trekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grimes

  • 19 september 2022 14:02
  @GoofyZ3 De "graphics" zijn op dit moment niet aanwezig in deze beelden omdat dit puur en alleen om het testen van mechanics gaat. De "graphics" IE textures etc worden pas na deze fase toegevoegd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 september 2022 19:34
  @GoofyZ3 vice city was ook eigenlijk content voor 3 of dlc wat weer een aparte game uit eindelijk. Maar San Andreas was ook zelfde nog wel mooier maar niet zo groot verschil als gta 4 naar 5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mightybundy

  • 19 september 2022 12:56
  Mensen zullen vast al hun negatieve oordeel klaar hebben staan op alpha beelden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 19 september 2022 13:00
  Kleine note:

  "Hoewel er eerder al game-assets op grote schaal zijn uitgelekt (bijvoorbeeld van Half-Life 2 en The Last of Us: Part 2), gaat het hierbij niet alleen om beelden, maar ook om de broncode. "

  Van Half-Life 2 is destijds ook de broncode gelekt. Deze lek is dus eigenlijk een tikkie minder groot, omdat hier alleen broncode + beelden zijn gelekt terwijl Half-Life2 bijna volledig doorgespeeld kon worden + de broncode beschikbaar was.

  Dat gezegd hebbende: deze leak is massive en een gigantisch probleem voor iedereen, inclusief de lekker en gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 19 september 2022 19:36
  @MikkelR1 klopt ja denk dat die lek veel groter was want men speelse half life 2 al voordat de game uit was. Denk dat dat nog steeds de grootste leak ooit was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 19 september 2022 13:08
  Tja, voor de gamer, of je kijkt het gewoon niet. Ik heb niet bekeken want wil er 100% blind in gaan. (Wat best lastig is want elke gaming nieuwswebsite post gehele presentaties met duizenden woorden als er bewijze van spreken al een vingernagel van een ch aracter gelekt wordt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 19 september 2022 13:08
  Ik vind het allemaal wel meevallen. Een heel klein aantal van de 90 filmpjes gezien, maar het is allemaal in zo'n vroeg stadium dat er weinig nuttigs of nieuws uit te halen is. In ieder geval niet iets wat we eigenlijk al weten en zelfs verwachten. Ik zie het eerder als een making of, dan gelekte beelden.

  Nou ben ik al niet een groot GTA fan, dus gelukkig kan het mij persoonlijk vrij weinig schelen allemaal. Ik zie het wel als de game af is. Het zal nu wel weken in het nieuws zijn, want het is GTA. Zit ik ook niet zo op te wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mole28

  • 19 september 2022 13:14
  Kom maar op met deze game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TPpower

  • 19 september 2022 13:31
  Ik snap niet dat een code alles kan verpesten ze hebben toch een game we weten hoe het er nu een beetje uitgaat zien mij maakt het niks uits leaks zijn intresant dat hoord er tegenwoordig bij het helemaal uitpluizen lijkt me minder goed idee hopelijk gaat de releas datum niet later worden kunnen ze niet wat van die hackers helpen om de game te makwn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 19 september 2022 14:04
  Nu even een kwestie van de hacker opspeuren, kosten op hem verhalen en vervolgens 10 jaar de bak in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 19 september 2022 19:10
  @Fr3nzy
  Het kan nog best een Rus zijn, die zijn al redelijk befaamd geworden om dit gedoe.
  Die zullen niet snel 10 jaar de bak ingaan, ben ik bang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MiquelGallardo

  • 19 september 2022 14:11
  Eerste keer dat Rockstar voor de releasevan GTA in een controverse zit die ze zelf niet hebben aangericht haha

  edit: Blijkbaar is de broncode al gekocht voor 100k.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • siger6000

  • 19 september 2022 14:37
  Hoe kan dit vertraging opleveren? er is in feite niks stuk, dit is totaal niet het eindproduct. Gewoon weer een rede om net als met gta 5 een "slecht spel(voornamelijk GTA ONLINE) op de markt te gooien", campaign was leuk. Online was gewoon een drama, wachtschermen van 5 minuten voor een race van 3 minuten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 19 september 2022 15:02
  @siger6000 Als de broncode op straat ligt, kunnen hackers regel voor regel zien hoe een game is opgebouwd. Zeker voor online games is dat een groot probleem, want cheats ontwikkelen wordt dan veel makkelijker. Ook is het zelfs mogelijk om malware/virussen te verspreiden op de apparaten van spelers.

  Rockstar moet die code dus gaan aanpassen, en dat schijnt heel veel werk te zijn. Het is immers het fundament van een game die al jaren in ontwikkeling is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • siger6000

  • 19 september 2022 15:50
  @JaccoPeek aha, bedankt voor je heldere uitleg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.