Column
Street Fighter 6

De besturing van Street Fighter 6 is de sleutel tot succes

Eindelijk omarmt de serie nieuwkomers

Geschreven door Tom Kerkhof op
Met een opzwepende soundtrack en bombastische kleuren introduceerde Capcom alweer het zesde deel van de voorvader van de moderne vechtspellen: Street Fighter 6. Met vijfendertig jaar aan geschiedenis is de serie een gevestigde naam, dus wordt er met hoge verwachtingen naar uitgekeken. Althans, door de doorgewinterde veteranen zoals ikzelf. Ik kan me inmiddels nog maar moeilijk aan de gedachte onttrekken dat de serie het vooral van zijn nalatenschap moet hebben. De belangrijkste uitdaging voor Capcom is dan ook hoe je daar vandaag de dag nieuw publiek mee trekt.

Fighting games zijn tegenwoordig verworden tot een nichegenre, dat bij het gros van de groeiende groep nieuwe gamers niet meer zo leeft. Daar heeft Street Fighter ook mee te kampen, ook al is dat nog zo'n bekende franchise. Toch is het genre duidelijk bezig met een opmars, waardoor er bakken met vechtspellen te vinden zijn om uit te kiezen. Aan de ene kant is dat goed nieuws voor Capcom, maar het stelt ze ook voor de lastige taak om hun vechtserie boven de geduchte concurrentie uit te laten steken. Fans van het eerste uur hebben niet veel nodig om overstag te gaan, maar voor iemand die niet met Ryu en Ken is opgegroeid zit dat anders.

Oogt nieuw, maar is oud

Om die nieuwe spelers te overtuigen gooit Street Fighter 6 op gebied van presentatie alle remmen los. Als het gaat om aandacht trekken, kom je met visueel spektakel immers een heel eind. Personages ogen fris, ook als het oude bekenden zijn, en de animaties zien er fenomenaal uit. De verfachtige esthetiek uit Street Fighter 4 komt dit keer op veel kleurrijkere wijze terug, terwijl de muziek juist weer teruggrijpt naar het karakteristieke geluid uit het derde deel. Een geslaagde keuze die ook meteen de liefhebbers van die eerdere stijlkeuzes trakteert op een vlaag van nostalgie. Op dit vlak ziet Street Fighter 6 er toe nu toe beter uit dan zijn directe voorgangers. Voor sommige spelers is het ongetwijfeld te cartoonesk of bombastisch, maar dat is een kwestie van smaak.

Street Fighter 6

Wat de beelden eveneens verraden, is dat ondanks het nieuwe jasje het nog steeds dezelfde tweedimensionale vechtgame is, waarvan de basis al tientallen jaren onveranderd is gebleven. Dat is dan ook meteen de grootste uitdaging waar Street Fighter 6 mee kampt. Niet omdat die gameplay niet sterk in elkaar steekt, maar omdat hij zo verdraaid ingewikkeld en ontoegankelijk is. Als je als nieuwe speler - nadat je aandacht is getrokken door al die spectaculaire aanvallen - ze vervolgens zelf niet kan uitvoeren, is de lol er snel van af. En dat is precies het probleem dat Street Fighter in het bijzonder al sinds het begin heeft.

Wat de vechter niet kent...

De toegankelijkheid van vechtspellen is een eeuwig dilemma, dat in feite vergelijkbaar is met de verhitte discussies die tegenwoordig rondom soulslikes ontstaan. In tegenstelling tot dergelijke games lost het toevoegen van een verstelbare moeilijkheidsgraad niet het toegankelijkheidsprobleem van Street Fighter op. Die is er, in ieder geval in de singleplayer, namelijk al – maar de drempel zit ‘m in de besturing. Concurrenten zoals Super Smash Bros., Dead or Alive en Tekken hebben dat probleem veel minder. Logisch dus dat beginnende vechtliefhebbers die titels veel makkelijker omarmen, maar Capcom heeft er nooit aan gewild - en eerlijk gezegd snap ik dat wel.

De ingewikkelde besturing en intense timing stamt uit de tijd dat dit soort spellen heer en meester waren in arcadehallen. Dat je door je relatieve onkunde toen M. Bison of die ene speler die al weken geoefend had maar niet kon verslaan, was stiekem de bedoeling. Dat zorgde er immers voor dat je meer muntjes in de arcadekast stopte. Dat klinkt nodeloos ouderwets, maar hedendaagse Street Fighter-liefhebbers zijn wel door zo'n dergelijke vuurdoop ontstaan. Of je haakte af, óf je oefende tot je het wel onder de knie had. Deze spelers hebben helemaal geen behoefte aan een versimpeling van de besturing. Ikzelf behoor ook tot die groep: ik wil graag dat het spel toegankelijker wordt, maar de gedachte dat alles verplicht wordt versimpeld schrikt me enorm af. Door de besturing helemaal op de schop te gooien, loopt Capcom het risico juist de trouwste fans tegen zich in het harnas te jagen. En het zijn nou juist diezelfde fans waarvan men zeker weet dat ze voor een nieuwe Street Fighter op de eerste rij zitten.

street fighter 6.jpg

Een nieuwe generatie straatvechters

De harde realiteit is natuurlijk dat die groep niet groeit en er dus nieuwe spelers bij moeten komen om van Street Fighter 6 het succes te maken waar Capcom op hoopt. Nieuwe spelers moeten immers niet alleen aangetrokken, maar óók behouden worden. Iemand die na twee weken afhaakt, gaat niet meer naar latere dlc-personages omkijken. Vandaar dat Street Fighter 6 dit keer eindelijk die nieuwe spelers écht omarmd, en een besturingssysteem toevoegt dat alle speciale aanvallen kinderspel maakt om uit te voeren. Eén druk op de knop, misschien een richting erbij, en voilà: een Hadouken of Flash Kick verschijnt op het scherm. De oude rot zoals ik kan echter gerust zijn: de klassieke besturing is ook gewoon beschikbaar voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Nu kan iedereen dus van Street Fighter 6 genieten, of ze nu willen zweten om hun personage onder controle te krijgen of gewoon zonder teveel nadenken supermoves uit de hoge hoed willen toveren. Maar waarom zou je er dan eigenlijk nog voor kiezen om jezelf te pijnigen met die ingewikkelde besturing? Het antwoord is simpel: de mogelijkheden van de versimpelde besturing zijn beperkt, waardoor sommige combinaties of basisaanvallen in die modus niet mogelijk zijn. De essentie van Street Fighter komt er wel in naar voren, en voor een casual potje is het perfect. Wil je echter alles uit je vechters halen, dan kan dat alleen wanneer je de klassieke besturing gebruikt. Voor die inspanning word je dus ook daadwerkelijk beloond. Overigens staat het twee spelers met verschillende besturingsvoorkeuren wel vrij om het met hun eigen voorkeur tegen elkaar op te nemen.

Street Fighter 6

Na de karige staat van Street Fighter 5 tijdens release – die de populariteit van het spel bij een groter publiek niet veel goeds heeft gedaan – is deze keuze precies wat Street Fighter 6 nodig heeft om zich écht op de kaart te kunnen zetten. De toffe nieuwe vechtsystemen, de volwaardige singleplayerervaring, de looks van de nieuwe personages: alles ziet er veelbelovend uit. Toch zijn het niet die dingen die een nieuwe generatie fans gaat opleveren, maar juist de toevoeging van een relatief simpele besturing.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste beelden pc-versie Spider-Man: Miles Morales uitgebracht Wat spelen we dit weekend? 24 en 25 september
11

Reacties op: De besturing van Street Fighter 6 is de sleutel tot succes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AgeQned

  • 24 september 2022 12:31
  Vroeger was dit echt mijn nummer 1 genre, zoveel Street Fighter, Mortal Kombat, Killer Instinct en noe sze maar op gespeeld. Tegenwoordig heb ik er last van dat ik er na een paar uurtjes eigenlijk al klaar mee ben. Dit komt omdat ik niet meer echtde tijd en drang heb om goed te worden en veel te oefenen. Online speel ik bijna nooit fighting games, alleen tegen de cpu of vrienden op de bank. Waar ik vroeger ook nog mee deed met toernooien is doe drang er ook niet meer. Dus nu os het vaak even met alle vechters een keer uitspelen en klaar met de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 25 september 2022 10:15
  @AgeQned

  Dat heb ik ook een beetje. Tekken 3, Soul Calibur 2, een aantal Street Fighter games en een aantal Mortal Kombat games speelde ik vroeger helemaal grijs. Maar dan wel vaak couch co-op. Sinds ik eigenlijk op mezelf woon heb ik wel een aantal Mortal Kombat games gekocht en gespeeld maar de drang om alles te halen is er niet meer en online is het ook anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rainking

  • 25 september 2022 18:19
  @AgeQned
  Dat klinkt wel bekend, ja. Zo af en toe neem ik eens PS Plus en ga ik online met Cammy, zodat ik alle hoeken van de arena kan zien doordat ik verslagen word door no-lifers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • turkieturkiei

  • 24 september 2022 21:21
  Dit is nou waar ik zo bang voor was en helaas hebben ze het toch geflikt. Ophouden om die games te vermakkelijken. Ik was vol enthousiast over tekken vs streetfighter en had hem op dag 1 gekocht. Ik was zo zwaar teleurgesteld dat bijna alle supermoves met 1 knop kon worden uitgevoerd. Totaal geen uitdaging en vond het geen reet aan. Heb de spel daarna nooit meer aangeraakt. Ik hoop dat ze alle hardcore fans verliezen en dat deze game heel slecht verkoopt. Dan pas gaan ze beseffen wat voor domme fout ze hebben gemaakt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 25 september 2022 07:58
  @turkieturkiei helemaal eens. Ik heb ook zo'n hekel aan 1 of 2 button instant win moves. Bijvoorbeeld de x-ray moves in MK. Als je een pak rammel gekregen hebt hoor je niet met een cheape move weer terug te kunnen komen. Dan moet je gewoon beter gaan spelen, oefenen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • turkieturkiei

  • 25 september 2022 09:34
  @Messtranor dus dat. Maar we moeten deze kinderen toch babysitten anders lopen ze te huilen dat ze nooit een potje online kunnen winnen. Aaaghh hou op man capcom ik walg hiervan. Het is juist een kwestie van oefenen en er tijd insteken zodat je alle moves onder controle hebt en dat maakte deze game nou zo leuk. Ik vind dat zo oneerlijk iemand die maanden lang oefent en alles onder de knie hebt die tegen iemand speelt die nog nooit in zn leven sf heeft gespeeld waarbij ze allebei evenveel kans maken om te winnen. Bah bah ga die spelers maar lekker babysitten en verlies aub al je fans.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 25 september 2022 13:13
  Ik vraag me af hoe ze de combinatie klassieke en moderne besturing willen gaan balanceren. Mij lijkt dat namelijk vrijwel onmogelijk. Afgaande op het geschrevene komt het op mij niet overtuigend over.
  Ja, als klassieke speler kun je misschien meer doen, maar wat maakt dat uit als een moderne speler met een paar simpele drukken op de knop je toch wel de vloer veegt? Waarom de moeite nemen die ene speciale move uit te voeren, terwijl in die tijd de ander al drie minder speciale moves heeft uitgevoerd in waarschijnlijk nog een krachtige combo ook?
  Volgens mij werkt dit vooral buttonsmashen in de hand, terwijl dat met de klassieke besturing juist wordt afgestraft. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat een potje tussen een klassieke en moderne speler echt eerlijk zal verlopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 25 september 2022 16:17
  @Robert-Frans ik ben ook erg benieuwd hoe ze dit verschil gaan maken echter moet het wel kunnen. Als je in een racegame handschakel of automaat schakel tegen elkaar zet is diegene die het handschakel goed onder de knie heeft ook altijd sneller dan automaat. Als ze er voor zorgen dat bijv de special meter minder oploopt of er na een one-button-move een delay van 0.2 seconden ontstaat dan zou dat al een groot verschil kunnen maken. Dan heb je ook wellicht wat motivatie om de classic style te proberen.

  En misschien kunnen deze twee speelstylen online niet eens tegen elkaar. Ook zouden rewards matiger kunnen zijn bij gebruik van de easy playstyle.

  Persoonlijk vindt ik het geen goede ontwikkeling want je maakt het spelers te gemakkelijk en ze gaan hierdoor ook niet de serie ervaren zoals zou moeten, aan de andere kant is de groep mensen van het eerste uur flink aan het slinken. Werk, kinderen, andere hobbie , tijdelijke voor het eeuwige geruild. ze beseffen wel dat ze iets moeten doen voor nieuwe spelers. Ben erg benieuwd wat ze gaan bedenken, dan bepaal ik wel wat ik met deze game doe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 25 september 2022 16:58
  @Jumpman Ik zie deze ontwikkeling ook niet echt als nodig. Immers, ook zonder special moves kun je al een leuk potje vechten in SF. Zelf ook weleens in het verleden dan met een minder ervaren speler afgesproken dat we gewoon geen gebruik mochten maken van special moves. Een gentleman rule dus, die heel prima kan werken.
  Bij serieuze competities kan dat natuurlijk niet zomaar, maar mijns inziens mag je dan er vanuit gaan dat de deelnemers bereid zijn zich in de besturing te verdiepen en daarmee te oefenen. Zo'n moderne besturing is dan ook niet echt nodig.

  Ik snap het door zowel jou als de column dilemma echter wel, maar het zou mijns inziens een verarming zijn als SF ook de meer laagdrempelige kant op zou gaan. Daar zijn immers al genoeg uitstekende vechtspellen in te vinden, zoals in deze column al aangegeven. Net zoals er genoeg prachtige, meer toegankelijkere spellen zijn te vinden voor hen die niet van soulslikes houden.
  Het zou mooi zijn als er genoeg ruimte zou blijven voor games voor specifieke, meer gespecialiseerde doelgroepen en niet alles aangepast hoeft te worden voor de casual gamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 25 september 2022 18:32
  @Robert-Frans Ik vraag me vooral af hoeveel spelers af gaan haken als van de 'easy' / moderne controls over moeten stappen op de 'moeilijke' / klassieke controls.
  Volgens mij ervaren veel mensen dan opeens een hele steile learning curve en stoppen ze dan gewoon met spelen, omdat ze dan nooit op een hoger niveau komen.

  Een oplossing zou zijn om mensen met verschillende input methodes niet tegen elkaar te laten spelen. Alleen vermoed ik dat Capcom dat niet aandurft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Volrath

  • 26 september 2022 08:49
  @Robert-Frans als de persoon je met de grond gelijk maakt met modern controls is die ook gewoon beter als jou in de fundementals van het spel. Met modern controls heb je een voordeel met reactietijd maar als jullie beide even goed zijn zou de persoon met Classic controls vaker moeten winnen als die met Modern.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.