Waarom LEGO Dimensions het toys-to-life-genre induikt | Gamer.nl

Waarom LEGO Dimensions het toys-to-life-genre induikt | Gamer.nl

LEGO Dimensions is de vierde grote gameserie die zich over het toys-to-life-genre buigt. Uitgevers bestormen het kersverse genre en masse en de verkopen van de figurines rijzen de pan uit. Het gevaar van verzadiging ligt op de loer, maar gelukkig teert LEGO Dimensions op iets unieks.

In toys-to-life-games speel je naast de game ook met bijgeleverde figurines. De figurine maakt via Near Field Communication contact met een portal, waarna het personage virtueel in de game verschijnt en het uplevelen kan beginnen. Skylanders zette het toys-to-life-genre in 2010 op de kaart. Inmiddels bestaat Activisions kinderfranchise uit meer dan honderd fysieke figuren en staat de game in de top twintig met bestverkochte videogamereeksen allertijden.

Het verbaasde niemand dat Disney in 2013 met het concurrerende Disney Infinity op de proppen kwam, waarvan de verkoopcijfers binnen een half jaar de 3 miljoen aantikten. Nintendo lanceerde vorig jaar zijn Amiibo, die juist in bestaande en nieuwe games op Wii U en 3DS kunnen worden gebruikt. Hoewel Nintendo menig Amiibo in kleine hoeveelheden produceerde, zoals Wii Fit Trainer, verkocht de gamegigant in slechts enkele maanden 3,5 miljoen stuks.  

Een dure hobby

Met de komst van LEGO Dimensions telt het toys-to-life-genre momenteel vier relevante series: Activision’s Skylanders, Disney’s Disney Infinity, Nintendo’s Amiibo en Warner Bros’ LEGO Dimensions. De basis van het viertal komt overeen. De gamer verzamelt kleurrijke, fysieke figuren om in de (bijbehorende) games virtueel sterker te maken. Een dure hobby. In de gemiddelde toys-to-life-game kost het een gamer rond de 300 tot 400 euro om alles vrij te spelen.

Dat zal bij LEGO Dimensions niet anders zijn. Er zijn op dit moment dertien lo e Lego-figurines die incluis voertuig worden verkocht. Een los figuurtje kost 14,99 euro, een team pack met daarin twee figuurtjes en twee voertuigen gaat weg voor 24,99 euro. Het levelpack, waarbij de gamer Back to the Future gaat met Marty McFly, bevat naast een figuurtje twee voertuigen en een apart level om te spelen – dat kost je 29,99 euro. Deze prijzen komen vrijwel overeen met die van de concurrentie.: alles bij elkaar kost de totale Lego Dimensions-set 350 euro (aldus Amazon Duitsland).

Media has no description

Ieder z’n specialiteit

Niet alleen LEGO: Dimensions, maar iedere toys-to-life-game heeft eigen speerpunten.

Disney Infinity kent naast de verhaalmodus de Toy Box, waarin gamers zelf levels kunnen bouwen en delen. Nintendo’s Amiibo heeft geen eigen game of lo e portals nodig, maar geeft gamers juist de mogelijkheid de figuren te gebruiken in bestaande en nieuwe Nintendo-games. 

Amiibo is en blijft in deze toys-to-life-wereld een vreemde eend in de bijt, doordat de Amiibo geen eigen game hebben of een lo e portal gebruiken om ze met de console mee te verbinden. Ze zijn tot op heden nog nooit e entieel geweest om een game te kunnen spelen, maar met Amiibo kun je een boel games verrijken. In veel titels is het zo dat de Amiibo alleen zorgen voor een upgrade, en dus niet eens het uplevelen geldt dat vele gamers juist zo aantrekt in die poppetjes.

De oudgediende , Skylanders, heeft als groot pluspunt de bijzonder fraai geschilderde, fantasierijke figurines die in Swap Force zelfs van onderstel kunnen worden geruild. Bovendien bevat Skylanders sinds kort een miniportal voor de tabletversie van het recente Trap Team.

En LEGO Dimensions? De nieuwste telg draait vooral om het in elkaar zetten van de portal en voertuigen om die in de game te kunnen gebruiken. Je maakt dus je eigen toys en brengt die ook zelf tot leven. Je zou kunnen zeggen dat de serie zo gebruikmaakt van z’n grootste charme. We verwachten dat Traveller’s Tales verder geen enorme veranderingen zal aanbrengen in de toffe adventuregames vol slapstickhumor die we inmiddels al een decennium van de studio gewend zijn. Traveller’s Tales maakt al ruim zes jaar niets anders dan LEGO-games.

Zes jaar LEGO-games

De potentie van LEGO als Westers jeugdsentiment en gemeengoed op de toys-to-life-markt is dan ook groot. Neem de LEGO Minifigures die apart in ‘blinde’ zakjes worden verkocht. Verzamelaars begonnen in 2010 met het kopen van de eerste serie van zestien stuks. Inmiddels zijn er al dertien series verschenen, incluis speciale lo e reeksen van De Simpsons en LEGO Movie.

Daarnaast kan Traveller’s Tales putten uit meerdere licenties, mocht de ontwikkelaar de serie nieuw elan willen geven.  Uitgever Warner Bros heeft onder meer de rechten op series als Lego Movie, DC Comics, The Hobbit, Cartoon Network, Looney Tunes en vele andere. De LEGO Dimensions-set van de Wizard of Oz bewijst dat er veel combinaties mogelijk zijn.

Dat is een vrijheid die niet alle toys-to-life-games hebben. Neem daarbij de nostalgie en de spanning die komt kijken bij het bouwen van eigen LEGO-figurines, en LEGO: Dimensions lijkt een niet meer dan logische, maar bovenal unieke toevoeging aan het nog prille toys-to-life-genre. 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou