Achtergrond
rez vibrator

Voorspel: Stop het spel terug in seksspeeltjes

Voorspel: Stop het spel terug in seksspeeltjes

Geschreven door Erwin Vogelaar op
In ons artikel met zestig tips om Fall Guys te spelen zou je denken dat we elk onderdeel wel hebben besproken, maar er zijn altijd mensen die nieuwe kanten van een game ontdekken. Daarom bij deze tip 61: speel Fall Guys met een vibrator.

Het idee kwam van Ana Valens, schrijver en maker van volwassen queer games. Ze noemt zichzelf de eerste sekswerker die de ondersteuning voor seksspeeltjes in Fall Guys streamt en daar heeft ze absoluut gelijk in. "Beschouw het deels als performance art, deels als camshow en deels als een maffe online nieuwigheid", schrijft ze in haar artikel voor Daily Dot.

De trillingen die je normaal in de controller voelt tijdens het spelen van het vrolijke Fall Guys, werden in dit geval naar de We-Vibe van Valens gestuurd die ze op haar borst had vastgemaakt. Een NSFW-video daarvan is hier te bekijken.

vibrator

Trance Vibrator

Elke controller kan een vibrator zijn, maar het eerste echte seksspeeltje voor games komt uit 2002. Japanse gamers konden de Trance Vibrator kopen voor de game Rez. Dit speeltje trilde mee met de muziek in de game. Hoewel de gamemakers stelden dat de accessoire niet bedoeld was als seksspeeltje, weten we allemaal beter. Het apparaatje werd zelfs met een wasbaar omhulsel geleverd.

Jane Pinckard schrijft op haar blog over haar ervaringen met de Trance Vibrator, toen haar partner Justin de game speelde en zij de vibrator tussen haar benen legde. Justin was vooral gefocust op wat er op het scherm gebeurde, maar Jane trok ondertussen haar broek uit. Toen de levels intensiever werden, vloog haar bril er ook af en vibreerde ze een eind weg. "Mijn vingers zitten aan de knoppen, maar ook een beetje aan jou", zei partner Justin. Dat werkte goed, want "tegen het einde kronkelde ik op de vloer!", concludeert Pinckard.

Will It Buttplug

Valens gebruikte voor haar stream met Fall Guys de moderne technologie van Kyle Machulis. Machulis heeft een videoserie getiteld ’Will It Buttplug’ op YouTube, waarin hij kijkt of een game verbinding wil maken met een vibrerend seksspeeltje. Hij heeft daarvoor zelf de techniek bedacht. Daar is Buttplug.io uit voortgekomen, een open-source project om intieme hardware met bluetooth te besturen. De Game Haptics Router is het stukje software dat naar de code van de game kijkt en trillingen van een controller naar een seksspeeltje stuurt.

"Net als taarten, zijn games alleen kunst als ze erotisch zijn", vindt Machulis op zijn YouTube-kanaal 'Buttpluggin' With qDot'. In de video's onderzoekt hij onder andere Rocket League, Rez Infinite, Beat Saber en meer recentelijk Animal Crossing: New Horizons.

Voordat Buttplug.io ontstond was Machulis al druk bezig met SeXBox, een Xbox-mod waarvoor je naast een Xbox-controller en vibrator, ook een soldeerbout, elektrisch tape en een draad nodig hebt. Andere oude voorbeelden zijn de ButtKicker, een subwoofer die je aan een stoel verbindt voor een kriebel in je kont, en de instructies om een vibrator op de Atari 2600-controller te monteren. Met een beetje soldeerwerk (en nog wat spullen uit de bouwmarkt), kom je klaar terwijl je Asteroïds speelt.

Toestemming

Een van de belangrijkste problemen rond het gebruik van seksspeeltjes en games is multiplayer. Ana Valens kreeg op sociale media de nodige kritiek over het gebruik van een vibrator in combinatie met Fall Guys. Fall Guys is een multiplayergame waarin je elkaar kunt vastgrijpen. Als je iemand vast hebt, gaat de controller en dus de vibrator trillen.

Machulis noemt specifiek in de beschrijving van zijn software dat het gaat om sekstechnologie en toestemming en legaliteit daarvoor belangrijk zijn. Dat betekent dat je op moet passen in games waar willekeurige spelers bij elkaar komen. Multiplayer hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn en kan zelfs heel leuk zijn in combinatie met seksspeeltjes, maar dan wel alleen met mensen die weten wat er gebeurt en daar toestemming voor geven voordat het gebeurt.

Beschouw het deels als performance art, deels als camshow en deels als een maffe online nieuwigheid

Valens had haar fout snel door. Ze greep een andere speler om de trillingen te testen en realiseerde dat het verkeerd was, dus stopte ze daarmee. "Mijn excuses hiervoor", schrijft Valens op Twitter. “Het was en is verkeerd. Daarom stopte ik binnen enkele minuten en legde ik uit waarom men voorzichtig moet zijn bij het gebruik van deze technologie."

Girls of Arcadia

Interesse in sekspeeltjes en games is er in ieder geval genoeg. In 2016 had William Sparcklin een succesvolle Indiegogo-campagne voor de game Girls of Arcadia, die je kon spelen via een soort Fleshlight. De interesse was zo groot, dat de makers de vraag nooit zouden aankunnen. Later werd er een nieuwe campagne gestart voor een hoger bedrag. 613 mensen hebben bij elkaar ruim 85.000 Britse Pond ingelegd, maar daarna bleef het stil.

In de reacties is men beduusd. Ronald schrijft: "Mooi hoe de hele wereld is veranderd sinds ik hiervoor heb betaald." Connor reageert: "Op een dag komt het geavanceerde pornospel uit dat we allemaal verdienen. We zullen hierop wachten, met lotion klaar en handen droog van de anticipatie." En Jonathan lijkt bepaalde hoeken van het internet nog niet ontdekt te hebben: "Kunnen jullie niet wat renders van de gamevrouwen sturen? Dan wil ik best nog een jaar wachten."

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony brengt nieuwe screenshots uit van diverse PlayStation 5-games EA trekt Fifa Points-advertentie in speelgoedtijdschrift terug
9

Reacties op: Voorspel: Stop het spel terug in seksspeeltjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Cocabeer

  • 30 september 2020 18:10
  Dus voortaan niet alleen met een zak chips en fles cola gamen, maar ook met een vibrerend ei in je aars.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Remco1988

  • 30 september 2020 18:20
  Gamer nl: eerst allemaal reacties laten staan met se ks ads en nu dit. Kennen jullie dit misschien laten? Lijkt mij dat dit een website is voor en door gamers. En die zijn er in alle leeftijden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 30 september 2020 18:45
  @Remco1988 Wat is precies het probleem?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 30 september 2020 23:11
  @Remco1988 De Voorspel-rubriek bestaat al jaren. De doelgroep van Gamer.nl is volwassen. Het is een interessant onderwerp dat niet zo snel op de gemiddelde gamesite voorbij komt. Hier al drie bestaansredenen van dit artikel! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 1 oktober 2020 12:34
  @MichelMusters
  Toch zie ik nog regelmatig s e k s advertenties verschijnen. Terwijl jullie weken terug al beloofden het op te lossen in een week.
  Die belofte hebben jullie niet waargemaakt.
  Zeer vreemd dat ik het woord moet spellen door spaties te gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 1 oktober 2020 17:15
  @Corelone Dan weten we meteen op welke websites je nog meer zit (Leve Google non-privacy!) ;) Ik krijg die advertenties namelijk niet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 1 oktober 2020 18:12
  @-it- ze staan in de comments dus ook jij krijgt ze jongeman XD.
  Heb het er wel mee eens als iemand begint te schelden en te kankeren in de comments word die geband in een half uur maar als iemand sexy advertenties plaats duurt het ruim een maand voordat ze er iets aan doen heel vreemd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Corelone

  • 2 oktober 2020 13:28
  @-it- Ze staan inderdaad in de comments. Dus iedereen kan ze lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 1 oktober 2020 09:19
  Leuk artikel, maar ik speel wel zonder speeltjes en bewaar ze voor in de slaapkamer. Jammer weer zo'n sneeuwvlok reactie op zo'n artikel. Je kan schijnbaar niets meer schrijven zonder dat iemand triggered of gekwetst wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.