Voorspel: Experimentele games tegen haat in Australië | Gamer.nl

Voorspel: Experimentele games tegen haat in Australië | Gamer.nl

De tweede editie van Rainbow Jam 2017 is afgerond. Tijdens deze jaarlijkse veertien dagen durende game jam wordt diversiteit in de game-industrie gevierd. Dit jaar was het thema 'spectrum' en werden er relatief veel games van Australische gamemakers ingezonden. Dat is een directe reactie op de haat die de lgbtq-gemeenschap in het land nu ervaart.

Er zijn dit jaar ruim veertig games ingezonden. Een enkeling neemt het thema erg letterlijk door je een Spectrum-game te laten spelen (Pre Play On Tape), maar de rest grijpt deze kans aan om een explosie aan kleur en diversiteit teweeg te brengen.

Rainbow Jam is het idee van Schotse gamemaker Steven Taarland. Vorig jaar werd het evenement binnen vijf weken opgezet, maar uiteindelijk kwamen er toch ruim dertig inzendingen binnen. Dit jaar had hij alle tijd. "Dit gaf mij veel meer ruimte om het evenement te delen", vertelt Taarland. "Ook konden we de gemeenschap betrekken bij de planning." Het gekozen thema werd ook bedacht door deze wereldwijde gemeenschap.

Blue Spire

Down under

Wat opvalt is dat er dit jaar relatief veel inzendingen uit Australië komen, zoals de game Blue Spire! van Paige Caldwell. Ze noemt zichzelf een amateurartiest, die voornamelijk met games werkt als hobby. "Ik wilde al meedoen met Rainbow Jam 2016, maar helaas werd ik ziek voordat het startte", schrijft ze bij haar inschrijving. "lgbt+ onderwerpen liggen dicht bij mijn hart, dus ik kan geen betere game jam bedenken om aan te werken." Blue Spire! gaat over een toren waarin iedereen met zijn eigen problemen worstelt. Jij helpt ze terwijl je klimt.

Ook Alayna Cole, oprichter van website Queerly Represent Me, heeft samen met Jiro James aan een game gewerkt. De Australiërs hebben Rainbow Cafe gemaakt, waarin je personages spreekt die praten over de misconcepties rond seksuele- en genderidentiteiten. Deze game is een duidelijke reactie op de huidige situatie in Australië. In het land mogen mensen nu stemmen over het homohuwelijk, waardoor er veel tegenstanders van zich laten horen met hatelijke berichten. De lgbtq-gemeenschap voelt zich daardoor onbegrepen.

Rainbow Cafe

Monument

Iain McManus uit Australië maakte Monument, een plek waar spelers hoopvolle berichten kunnen achterlaten. "De game is bedoeld als reactie op de negatieve berichten over het gelijkwaardig huwelijk", vertelt de gamemaker. "De recente gebeurteni en hier zorgen voor een stijging aan intolerantie, onwetendheid en haat tegenover de queer gemeenschap. Ik probeer daar tegenin te gaan door een ontspannende en positieve plek te creëren die mensen kunnen bezoeken."

In Australië mogen mensen zich vanaf 12 september uitspreken of ze voor of tegen gelijkwaardig huwelijk zijn. Via campagnemateriaal met de meest walgelijke taal wordt men opgeroepen tegen te stemmen. Zoals een poster waarop staat dat 92 procent van de kinderen van homoseksuele ouders misbruikt wordt, met de tekst 'stop the fags' erop. Of een pamflet dat stelt dat homoseksualiteit een vloek is.

"Ik was tegen een publieke stem over gelijkwaardig huwelijk, want er is geen eis dat campagnemateriaal waarheidsgetrouw hoeft te zijn", stelt McManus. "Er worden nu walgelijke en valse dingen gezegd over delen van de queer gemeenschap. Het staat op posters, online en wordt direct in de brievenbu en van mensen gegooid. Ik ben teleurgesteld in dat soort wreedheid. Zeker omdat het gaat om een probleem dat de levens van hen die er tegen zijn niet minder maakt, maar juist de levens van hen die er rechtstreeks door worden beïnvloed verbetert."

Positieve berichten

In Monument kan iedereen berichtjen achterlaten op kleurrijke blokjes die door de lucht zweven. "Waar je ook bent, blijf vechten", staat op een blauw blokje. "Je bent mooi en hebt meer kracht dan je weet", bemoedigt een rood blok.

McManus is prettig verrast: "Iedereen houdt de berichten zo positief. Er zijn natuurlijk ook wel wat grapjes ingediend, maar die zijn in de minderheid. De meeste berichten zijn vriendelijk en oprecht. Sommige berichten zijn van mensen die ik ken en dat is erg fijn om te zien. Er zijn ook veel berichten van mensen wereldwijd die ik niet ken en dat is prachtig. Een van de eerste berichten werd anoniem geplaatst en ging erover dat mensen hulp nodig hebben, maar niet iedereen in de positie is om hulp te zoeken. Toch zijn we het allemaal waard om geholpen te worden. Het is een prachtig en hartelijk bericht en ik ben blij dat het onderdeel is van Monument."

Kévo

Dit moet je even spelen

Op deze pagina speel je alle Rainbow Jam 2017-games. Enkele titels springen er in kwaliteit bovenuit. Check bijvoorbeeld het prachtig ogende Kévo, waarin je leert van mensen met verschillende krachten. Colourful David is een fijne puzzelgame over een kleurrijke jongen in een grauwe wereld en in Planet Dysphoria wordt genderdysforie op een unieke manier in een game verwerkt.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou