De Zelda serie is een enorm belangrijke gameserie voor Nintendo. Immers, het is samen met Mario de grootste cash-in voor het bedrijf. In de 17 jaar dat er inmiddels Zelda games worden uitgegeven heeft de gigant uit Kyoto al tientallen miljoenen verdiend aan de serie.

Maar hoe zit het eigenlijk met die serie? Vrij simpel: het prille begin van The Legend of Zelda kun je vinden in 1985. President van Nintendo, Hiroshi Yamauchi is diep onder de indruk van een van zijn gamedesigners, Shigeru Miyamoto. Deze man heeft hem namelijk al verscheidene malen grote successen bezorgd met een Donkey Kong game en met Mario. Yamauchi wil echter meer en besluit Miyamoto de volledige artistieke vrijheid te gunnen om een geweldige, nieuwe game uit te brengen. Hoe die game er uit gaat zien is ondergeschikt aan het commerciële belang: als de game maar goed verkoopt.

Miyamoto besloot dat het leuk was voor de speler om eens écht op avontuur te gaan. Door onbekende gebieden, over zeeën, door grotten en door enorme bergpassen. Dit alles gehuld in een magisch sfeertje leidde tot de eerste Zelda game, die 'The Legend of Zelda' heette. The Legend of Zelda verscheen in 1986 en was een doorslaand succes. De game vloog als warme broodjes over de toonbank.

The Legend of Zelda The Legend of Zelda introduceerde de speler met Hyrule, een vredig gebied dat als het ware werd beheerd door de TriForce, een enorm krachtig magisch element dat alle krachten in evenwicht hield. Echter, op een dag ging het gruwelijk fout: Ganon kwam met een groot en kwaadaardig leger en stal een deel van de TriForce. Natuurlijk wilde hij meer: en hij besloot ook de rest van de TriForce te stelen om de complete macht over Hyrule te krijgen.

De prinses van Hyrule, Zelda genaamd, kreeg hier echter een luchtje van en besloot de overgebleven delen van de TriForce te verspreiden over Hyrule, zodat Ganon niet zonder moeite de macht kon overnemen in Hyrule. Op hetzelfde moment ging Impa, Zelda's 'oppas' het land in om te zoeken naar een jongen met genoeg moed om het op te nemen tegen de kwaadaardige Ganon. De zoektocht eindigde toen ze een bepaalde jongen tegenkwam met een vreemd, groen petje op: Link.