Noord-Amerika en Europa vechten om eSports-eer in het westen | Gamer.nl

Noord-Amerika en Europa vechten om eSports-eer in het westen | Gamer.nl

Bij eSports is er constant het gevecht tussen Europa en Noord-Amerika over welk continent het beter doet. Fans van beide werelddelen claimen al jaren dat zij beter zijn dan de ander. Hoe het in realiteit is bij de zes grootste eSports kan je in dit artikel lezen.

League of Legends

In League of Legends wordt geld steeds belangrijker. Een hoop grote talenten uit Europa zijn de oceaan overgestoken om voor teams te spelen waar ze een betere loonstrook krijgen. Dit geldt niet alleen voor Europese spelers, maar bijvoorbeeld ook toppers uit Zuid-Korea. Ondanks de grotere investeringen is Noord-Amerika er echter nog niet in geslaagd om Europa voorbij te streven in resultaten.

In zes seizoenen is er maar één jaar geweest waarin Europa het minder goed deed, namelijk twee jaar geleden. Tijdens het wereldkampioenschap in november 2014 wisten twee Noord- Amerikaanse teams de poulefase te overleven, terwijl Europese equipes allemaal vroegtijdig werden uitgeschakeld. Ondanks de historische verschillen in kwaliteit lijkt het gat wel steeds kleiner te worden: onderlinge gevechten vallen meer en meer uit in het voordeel van Noord-Amerikaanse teams en alle zes wedstrijden op officiële toernooien werden in 2016 door Europese teams verloren.

Media has no description

Dota 2

Tijdens het jaarlijkse monstertoernooi The International, waar jaarlijks tientallen miljoenen dollars worden verdeeld, zijn het over het algemeen Noord-Amerikaanse en Chinese formaties die de dienst uitmaken. De laatste keer dat een Europees team de finale wist te winnen was in augustus 2013, dat is bijna drie-en-een-half jaar geleden.

Dat Europese teams het grootste toernooi niet kunnen winnen, betekent niet dat ze geen prijzen pakken. OG, Na’Vi en Virtus.Pro mogen met enige regelmaat een beker in de lucht tillen. Geheel kansloos is Europa dus niet, maar over het algemeen doen de Amerikaanse teams Evil Geniuses en Digital Chaos het de laatste tijd beter.

Media has no description

Rocket League

Afgelopen december was in Amsterdam de tweede editie van het RLCS-wereldkampioenschap. In het Stadstheater van Amsterdam streden de beste acht teams van de wereld, vier uit Europa en vier uit Noord-Amerika, tegen elkaar voor de wereldtitel. In Amsterdam werd pijnlijk duidelijk welk continent de lakens uitdeelt in Rocket League, namelijk Europa. In zes van de zeven onderlinge wedstrijden tu en beide continenten kwam Europa als winnaar uit de strijd. De gehele top drie van het toernooi was overigens ook Europees.

Die Europese dominantie is wel een recentere ontwikkeling. In augustus was namelijk het eerste wereldkampioenschap en toen won het Noord-Amerikaanse iBuyPower Cosmic (nu G2 eSports) het toernooi. Daar moet wel bij gezegd worden dat de nummer twee, drie en vier toen wel Europees waren. Omdat Rocket League als profe ionele eSport nog niet heel lang bestaat is het moeilijk nu al te zeggen wie het beter doet, maar Europa heeft op dit moment ongetwijfeld een voordeel. In juni, wanneer het derde wereldkampioenschap plaatsvindt, zullen we meer duidelijkheid krijgen over de stand van zaken.

Media has no description

Counter-Strike: Global Offensive

Als het om competities gaat waarbij geweren betrokken zijn, zou je verwachten dat de Verenigde Staten altijd boven Europa zou eindigen. Niet voor niets hadden we de hulp van onze Amerikaanse vrienden nodig om Europa vrij te krijgen zo’n 72 jaar geleden. In het geval van Counter-Strike is dit niet het geval. Van de laatste vijf grote toernooien werden er vier door Europese teams gewonnen. Over heel 2016 gezien werden vijftien internationale ‘premier toernooien’ (de grootste toernooien van het jaar) gewonnen door Europese teams en tien door Noord-Amerikaanse teams.

De verdeling tu en beide continenten is dus licht in het voordeel van Europa. Dat wil niet zeggen dat die verhouding niet kan veranderen, in de afgelopen jaren is het verschil tu en beide regio’s steeds kleiner geworden. Met fantastische teams als SK Gaming, Team Liquid en OpTic Gaming is het niet uit te sluiten dat Europa dit jaar minder presteert dan Noord-Amerika.

Media has no description

Hearthstone

Met Thijs ‘ThijsNL’ Molendijk hebben we in Nederland een van de beste Hearthstone-spelers die er bestaat. Wat Thijs toernooi na toernooi weet neer te zetten is ongelooflijk knap, want Hearthstone is in korte tijd van kaartspelletje uitgegroeid tot volgroeide eSport. De concurrentie is moordend en dat heeft Thijs afgelopen november gemerkt toen hij op Blizzcon, waar het wereldkampioenschap Hearthstone plaatsvond, in de poulefase uit het toernooi geknikkerd werd.

Maar zijn er behalve Thijs nog andere Europese topspelers? Absoluut. De huidige wereldkampioen, Pavel ‘Pavel’ Beltukov, komt uit Rusland. Ook een andere halvefinalist van het afgelopen WK is Europees, Artem ‘DrHippi’ Kravets is geboren in Oekraïne. Noord-Amerikaanse spelers doen het de afgelopen tijd iets minder goed op internationale toernooien. Tijdens Blizzcon was de kwartfinale het eindstation voor de laatste twee Amerikaanse spelers.

Media has no description

Overwatch

Afgelopen mei verscheen Overwatch voor pc en consoles. Nog geen jaar later heeft Blizzard al plannen klaarliggen voor een gigantische competitie waarin alle teams een stad vertegenwoordigen, vergelijkbaar met sporten uit de Verenigde Staten. Maar als we straks New York tegen Parijs gaan krijgen, wie gaat dat dan winnen? Dat is nu heel moeilijk te zeggen, er zijn namelijk niet veel Westerse teams die al veel bereikt hebben. Het enige wat vrij zeker is, is dat zowel Parijs als New York verpletterd zullen worden door Seoul, want Overwatch is ongelooflijk populair in Korea. Tijdens het eerste wereldkampioenschap werd het Aziatische land wereldkampioen zonder ook maar een map te verliezen.

Van de vijf grote toernooien met Europese en Amerikaanse deelnemers die zijn gespeeld, zijn de meeste gewonnen door Europese teams; namelijk vier. Rogue wist twee evenementen winnend af te sluiten, terwijl ook Misfits en de Europese formatie van Team EnVyUs een keer de beker in de lucht mochten tillen. De teller voor Noord-Amerikaanse teams staat op dit moment nog op nul.

Media has no description

De eerstvolgende keer dat Europese en Noord-Amerikaanse teams op grote schaal weer tegen elkaar gaan spelen is tijdens IEM Katowice dat eind februari tot en met begin maart plaatsvindt. In League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive en StarCraft 2 gaan de beste spelers van de wereld het tegen elkaar opnemen. Alle wedstrijden kun je live kijken op Twitch of eSportsTV.

Media has no description
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou